Tuinonderhoud

Haagplanten zijn de ideale tuinafscheiding. Het brengt veel meer leven in de tuin dan een houten schutting. Ook zijn er diverse hagen verkrijgbaar die langzaam groeien en dus niet vaak gesnoeid hoeven te worden. Dit maakt het zelfs geschikt voor onderhoudsvriendelijke tuinen! Hieronder lees je wat de 6 populairste haagplanten zijn van het moment.

1. Laurierhaag
Onder de Laurierhagen is specifiek de Portugese Laurier het populairst. Deze haag is wintergroen en behoudt dus zijn mooie kleur. Het blad is donkergroen, langwerpig en glanzend. De Portugese Laurier doet het prima in normale tuingrond en zowel in de zon als de schaduw. Als je de haag niet snoeit, komen er kleine witte bloemen in.

2. Ligusterhaag
De Ligusterhaag is sterk, winterhard en snelgroeiend. Per jaar kan hij gerust 40 centimeter groeien. Door de haag meerdere keren per jaar te snoeien, kun je het naar eigen wens vormen. De kleur van deze haagsoort is lichtgroen en de bladeren zijn ovaalvormig en wat kleiner dan die van de Laurierhaag. In het najaar kunnen er besjes aan groeien en in de zomer bloeien er vaak witte bloemetjes.

3. Beukenhaag
De beukenhaag is een echte klassieker. De ‘normale’ beuk (Fagus sylvatica) blijft in de winter niet groen, maar houdt zijn verkleurde en verdorde bladeren vast. Dit blad blijft hangen totdat er weer groene uitlopers ontstaan in het voorjaar. De Carpinus betulus beuk laat daarentegen wel zijn blad vallen. Een groot voordeel van deze beukensoort is dat hij beter groeit op kleigrond. Een beukenhaag heeft een dichte structuur en glanzend blad.

4. Taxushaag
De Taxushaag groeit niet zo snel en is hierdoor heel gemakkelijk te onderhouden. Een ideale aankoop voor een onderhoudsvriendelijke tuin! Ook blijft de Taxus mooi groen in de winter en gaat de haag erg lang mee. In de herfst kunnen er rode besjes aan groeien. Ze zien er heel smakelijk uit, maar zijn giftig en dus niet eetbaar. Houd hier rekening mee als je kleine kinderen of huisdieren hebt.

5. Buxushaag
Een andere populair haag is de Buxus. Deze haagplant kan een hele strakke uitstraling hebben als je het goed snoeit. De bladeren groeien snel en mooi vol. Een nadeel is dat de Buxushaag vrij gevoelig is voor ongedierte en ziektes. Een goed alternatief is de Ilex crenata.

6. Ilex crenata haag
Deze haag staat beter bekend als de Japanse Hulst. Het uiterlijk is erg vergelijkbaar met een Buxus, namelijk mooi vol en groenblijvend. De haag is gelukkig minder vatbaar voor plantenziektes en ongedierte. Ook groeit hij goed op allerlei soorten grond.