Tuintips

De open haard: het is de gezelligste plek van het huis. Iedereen verzamelt graag om de haard heen op de koudere winterdagen om bij te kletsen en te genieten van het leven. Het is de vertaling van een heerlijke knusse winterdag binnen. Toch is er ook een belangrijk aandachtspunt, namelijk het haardhout. Je wilt voorkomen dat dit vochtig wordt, zodat je er op het moment suprême niks aan hebt. Hoe sla je haardhout goed op? In dit artikel vertellen we het je.

1. Kies een droge plek
Het belangrijkste is dat je haardhout droog blijft. Dit doe je door een droge plek te kiezen om het in op te slaan. Vocht is tenslotte de grootste vijand van haardhout, want het kan zorgen voor schimmelvorming. Wil je je haardhout bewaren, zorg er dan voor dat er geen vocht bij het haardhout kan. Een droge overkapping in een schuur of garage is ideaal om het haardhout in op te slaan.

2. Sla het hout buiten op
Misschien denk je dat buiten geen goede plek is om het hout op te slaan. Toch ligt dit anders. Haardhout droogt namelijk het beste in de buitenlucht. Gekapt hout heeft een vochtigheidspercentage van ca. 50 procent. Als je het gekapte hout binnen opslaat, wordt dit hoger en vergroot je de kans op schimmel.

3. Opstapelen van de grond en in de breedte
Stapel haardhout nooit op de grond op, maar juist van de grond. Het beste is om te stapelen op pallets of latjes, of je kunt investeren in bijvoorbeeld een opslagplaats, zoals een cortenstaal houtopslag. Dit staat vaak ook erg gezellig in de tuin! Tot slot stapel je het haardhout het beste op in de breedte. Op deze manier kan de wind gemakkelijker door de houtstapel blazen. Ook is het een stuk veiliger om je hout in de breedte op te stapelen.