Tuinonderhoud

Bijenkasten staan doorgaans het hele jaar buiten, waardoor het slim is om ze te voorzien van een beschermlaag. Zeker als je hem zelf hebt gebouwd, wil je lang eer van je werk. Beits is een goede manier om het hout van je bijenkasten te verduurzamen. Zorg er uiteraard wel voor dat je een product kiest dat vriendelijk is voor je bijen.

Bijenkast beschermen
Over het algemeen worden bijenkasten gemaakt van open, zachte houtsoorten. Denk hierbij aan grenen of vurenhout. Dit zijn houtsoorten die bescherming en onderhoud nodig hebben om lang mee te gaan. Is het hout nog erg vers? Dan is het raadzaam om het hout eerst goed te laten doordrogen voordat je het gaat behandelen. Het hout gaat nog erg werken onder de invloed van vocht.

Om je bijenkast te beschermen is het is verstandig om voor een beits te kiezen. Dankzij het het flexibele karakter van beits, kan het meebewegen met het hout. Wanneer je voor een vochtregulerend product als beits kiest is het niet nodig om de binnenkant van de bijenkast ook te verven. Een dampdoorlatend product zal bij eenzijdig verven niet zorgen voor kromtrekken van het hout.

Diervriendelijke keuze
Vanzelfsprekend kies je voor een product dat veilig is om te gebruiken voor je bijen. De watergedragen beits van Moose Färg is een sterke buitenbeits en bevat geen schadelijke stoffen voor mens en dier. De basis van deze beits is te vinden in bewerkte natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie. Kies vooral niet voor een product dat veel oplosmiddelen en vluchtige organische stoffen bevat, daar doe je je bijen – en jezelf – geen plezier mee. Een matte beits geeft je bijenkast een natuurlijke uitstraling, helemaal als je voor natuurlijke tinten zoals bruin en groen kiest.