Ben je uitgekeken op je huidige tuin? Is de tuin niet naar wens? Of is je tuin verwaarloosd? Dan is het verstandig om een hovenier in te schakelen en een nieuwe tuin aan te laten leggen. Voor de aanleg van een nieuwe tuin wordt een tuinontwerp gemaakt. Hierin worden al je wensen de mogelijkheden die je tuin biedt meegenomen. Het tuinontwerp vormt de basis voor de aanleg. Benieuwd hoe dit precies zit? Je leest het in dit artikel!
Een tuinontwerp laten maken: werkwijze
Het ontwerpen van een tuin is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komt namelijk veel bij kijken, zoals kennis van beplanting en zichtlijnen. Ook creativiteit en ervaring zijn belangrijk. Het wordt daarom altijd aangeraden om een hovenier in te schakelen voor het maken van een tuinontwerp. Je bent dan verzekerd van een mooie, praktische tuin die aan al jouw wensen voldoet!
De hovenier komt bij langs, waar je in een persoonlijk gesprek je eigen wensen kunt aangeven. De hovenier geeft aan wat mogelijk is en vertaald de wensen en mogelijkheden naar het tuinontwerp. Bij het ontwerp wordt ook een kostenplaatje geleverd. Zodra je akkoord hebt gegeven op het ontwerp, maakt de hovenier een afspraak met je voor de aanleg.
Waar moet je opletten bij een tuinontwerp?
Hoewel zelf een tuinontwerp maken geen goed idee is, zijn er toch een aantal dingen waar je vast over na kan denken voordat de hovenier langs komt.
- Wat is het doel van je tuin? Bepaal vooraf wat je graag met je tuin wilt: wil je een plek waar je kunt ontspannen, zoals een terras? Of wil je graag een gazon, vijver of pergola? Door het doel te bepalen, bepaal je automatisch de bestrating, het gazon en de beplanting.
- Breng je tuin in kaart: door het in kaart brengen van je tuin, kun je een inschatting maken van welke materialen je moet aanschaffen. Neem de afmetingen. Let hier niet alleen op: kijk ook goed waar de meeste schaduw valt en wat functioneel en logisch is.
- Kies een stijl: maak vooraf een moodboard in welke stijl je je tuin wilt. Zo kun je vooraf ook vast op jacht naar tuinmeubelen en leuke accessoires. Bijkomend voordeel is dat je ook direct de hovenier een goed beeld geeft: hij weet precies welke beplanting het beste bij jouw wensen past.
Van ontwerp naar aanleg: wat is tuinaanleg?
Onder tuinaanleg vallen alle werkzaamheden die bijdragen aan het creëren van een tuin. Welke werkzaamheden er worden uitgevoerd, hangt af van het ontwerp. Niet iedereen wil bijvoorbeeld een vijver of gazon.
Onder tuinaanleg vallen de volgende werkzaamheden:
- Het verwijderen van de oude tuin. Denk bijvoorbeeld aan de bestrating, beplanting etc. Wanneer je de huidige indeling behoudt, is een tuinrenovatie een betere optie.
- Grondwerken zoals het ophogen en egaliseren van je tuin voor onder andere de bestrating, het gazon en de beplanting.
- Het aanleggen van kabels en leidingen voor bijvoorbeeld de verlichting, vijver en sproei-installatie.
- Het plaatsen van de tuinomheining zoals een schutting of een heg. In deze fase wordt ook een tuinhuis, vijver, pergola of veranda geplaatst.
- Het aanleggen van de bestrating, beplanting en het gazon.
Tijdens de aanleg wordt het tuinontwerp gerealiseerd. Ben je op zoek naar een geschikte hovenier voor het maken van een tuinontwerp en het aanleggen van de tuin van je dromen? Op deze website vind je een handig overzicht van alle hoveniers uit Nederland en lees je meer informatie over de werkzaamheden en kosten van hoveniers.