Bomen en hagen

De ideale haag is winterhard, heeft het hele jaar blad en is makkelijk te snoeien. Er zijn gelukkig heel wat planten die aan deze voorwaarden voldoen. De volgende vier planten zijn hier goede voorbeelden van.


1. Laurier

Met de laurier kun je een prachtige wintergroene haag laten groeien. De laurierkers is familie van de roos, maar niet van de echte laurier die als smaakmaker in de keuken wordt gebruikt. De laurier is te gebruiken voor allerlei soorten hagen. Of je nu graag een lage, hoge, smalle of juist brede haag wil: met de laurier kun je deze creëren. Het bloeiproces van deze plant zorgt ook voor afwisseling. Tijdens de bloeiperiode komen er witte bloemetjes tevoorschijn. Vlinders zijn hier gek op. De besjes die na de bloeiperiode verschijnen trekken dan weer de aandacht van vogels. Houd er wel rekening mee dat de bloei achterwege blijft wanneer je de haag vaak flink snoeit.


2. Hulst

De buxus was lange tijd de populairste haagplant. Doordat deze plant het laatste decennium geteisterd wordt door ziektes, is de populariteit flink verminderd. Een ‘gouwe ouwe’ als de hulst blijft echter onverminderd veel verkocht worden. Op https://www.heijnen-planten.nl/haagplanten/ vind je niet alleen de gewone hulst, maar ook de Japanse hulst. Beide blijven ook in de winter mooi groen. De Japanse hulst heeft kleinere blaadjes en is niet zo stekelig als de gewone hulst, maar beide soorten zorgen voor een mooie volle, groene haag.


3. Liguster

Op zoek naar een ijzersterke haagplant? Dan is de liguster een aanrader. Deze plant groeit erg snel, waardoor u binnen de kortste keren een hoge, dichte haag heeft. De haag geeft hierdoor veel beschutting. De liguster verliest alleen in heel strenge winters het blad. In minder koude winters behoudt de plant het hele jaar door blad. Verder geeft deze plant de voorkeur aan zonnige plekken. Daar zal de haag het beste groeien.


4. Glansmispel

Gek op kleur in de tuin? Dan is de glansmispel een ideale haagplant. Deze plant blijft namelijk het hele jaar door groen, maar bloeit daarnaast ook nog eens prachtig. Deze rode variatie is een kruising tussen verschillende glansmispel soorten uit de bergen in Azië. In de lente komen er witte bloemen aan. Het blad dat daarna aangroeit is felrood of bronskleurig. Pas als de blaadjes volwassen zijn, worden ze donkergroen. Daarnaast draagt de glansmispel dan ook kleine, rode vruchtjes. De verschillende groeistadia geven dus een prachtig afwisselend beeld in de tuin!