Bomen en hagen

Als je je tuin een upgrade wilt geven dan kun je er goed aan doen om leikers te plaatsen. Natuurlijk moet je dan wel weten hoe je deze bomen moet snoeien. In dit artikel leggen we hier alles over uit!

In de late winter of het vroege voorjaar moet je de bovenkant van de takken snijden om de ontwikkeling van takken te stimuleren op ongeveer 5 cm boven waar je de eerste rij takken wil laten ontstaan. Een paar dagen nadat je deze snede hebt gemaakt, zullen kleine takknoppen beginnen te zwellen langs de hoofdleider van de boom. Vervolgens wrijf je voorzichtig alle toppen af, behalve de zes die zich het dichtst bij de draad van de eerste laag bevinden. 

Terwijl deze toppen beginnen te groeien, selecteer je de tak met de meest verticale groeiwijze om de nieuwe hoofdleider te worden, die uiteindelijk de tweede laag zal worden. Je kiest twee andere takken op basis van hun nabijheid tot de begeleidingsdraden en hoe recht ze groeien om de eerste horizontale laag te worden. Je verwijdert de andere drie takken pas als je er zeker van bent dat de twee die je hebt geselecteerd goed op weg zijn om niveaus te worden.

Soms weigeren een of meer van de zes toppen die je voor een rij hebt geselecteerd te groeien. In dat geval gebruik je een techniek genaamd notching om de groei van de toppen te stimuleren. Met een scherp mes of snoeischaarmesje sneed ik voorzichtig een wig uit de cambiumlaag van de schors vlak boven de luie knop. Hierdoor kunnen voedingsstoffen zich verzamelen bij de inkeping in de knop. Bij gebruik in het vroege voorjaar zorgt deze techniek er meestal voor dat de toppen gaan groeien. 

Je laat de takken 15 tot 20 cm lang worden voordat je ze buigt om bij de voerdraden te komen. Als de takken verbogen zijn terwijl het hout nog te groen is, breken ze waarschijnlijk af en moet je opnieuw beginnen. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als de takken niet precies horizontaal zijn, want ze zullen recht worden naarmate ze groeien.

Naarmate de takken groeien, bind je ze voorzichtig met tussenpozen van 15 tot 20 centimeter aan de draden. De lengte van de laag van een boom die je via Bomendael hebt gekocht kan variëren, afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, waarbij sommige tientallen meters horizontaal groeien. De rijen op kandelaars moeten echter op een bepaald punt naar boven worden gebogen om de verticale zijkanten te vormen. Je moet meestal wanneer een tak 15 tot 20 centimeter voorbij de locatie van de gewenste bocht is gegroeid draaien. Op dat moment maak je het rechtopstaande deel van de tak vast aan de geleidingsdraad om het naar het einde van de verticale arm van de kandelaar te laten groeien. Bij alle leiboomontwerpen, wanneer een tak de gewenste hoogte of lengte bereikt, snijd je eenvoudig het groeiende uiteinde af en laat je de tak tot die hoogte of lengte snoeien.