Tuinaanleg

Hosta sieboldiana Frances WilliamsHalverwege het voorjaar zijn er al veel vaste planten die hun blad ontvouwen. Het jonge blad ziet er fris uit en schept een sfeer van vernieuwing. Juist op plaatsen die later in het seizoen half of geheel in de schaduw van bomen en heesters komen te liggen geven bladplanten nu mooie accenten. Ook kan een tapijt van bodembedekkende bladplanten een leuke invulling geven aan schaduwplekken die anders kaal zouden blijven, en die juist nu opvallen.

Zoals alle grote Hosta´s is ´Frances Williams´ een spectaculaire bladplant, die in een tuin onmiddellijk de aandacht trekt. Het blad is groot en hartvormig. Het is blauwgroen bewaasd met een onregelmatige, brede gele rand. De bladstructuur is gewafeld: de diep liggende nerven verdelen het in min of meer vierkante vakjes. De bleeklila bloemen in juli-augustus vormen een toegift. Bij sommige Hosta´s duurt het enige jaren voordat de planten mooi gevuld raken, maar ´Frances Williams´ is al op jonge leeftijd aantrekkelijk. Op den duur wordt deze plant 100 cm hoog en 75 cm breed.

Hosta ´Big Daddy´

Deze Hosta heeft vrijwel ronde, donker blauwgrijze bladeren. Ze zijn bedekt met bobbeltjes en staan als parasols tegen en over elkaar. Na een paar jaar is de plant 60 cm hoog en 90 cm breed.

Hosta ´Sum and Substance´

Een Hosta met een dik, vettig aanvoelend blad, met een fraaie chartreuse-groene kleur. Op een zonnige plek krijgen ze de kleur van oud goud. De bladeren van de volwassen planten meten 40×25 cm! De plant zelf is meer dan 80 cm hoog en 1 meter breed. De bloemstengels met witte bloemen komen er met hun 1.20 meter hoogte ruimschoots bovenuit.

Hosta ´Krossa Regal´

Een Hosta waarvan het smalle, langwerpige blad grijsblauw is. Doordat het blad omhoog staat zijn solitair staande planten vaasvormig. Aan lange stelen komen fraaie bleek lilaroze bloemen. De plant wordt 100 cm hoog en 100 cm breed.

Hosta´s zijn gemakkelijk te kweken. Ze worden het mooist op een voedzame, niet te droge grond in zon of halfschaduw. Om gezonde bladeren te krijgen moeten ze in de winter een flinke schep goed verteerde oude mest of mestkorrels krijgen. Op zonnige plaatsen hebben ze meer water nodig.

Pas na 6 jaar hebben de grote Hosta´s hun volwassen omvang bereikt. Dat wil niet zeggen dat ze daarvóór minder mooi zijn. De stevige, spitse bladknoppen, die in het voorjaar recht uit de wortels omhoog komen, zien er al prachtig uit. Hosta´s zijn het best te combineren met bloeiende planten die ook een opvallende bladvorm hebben, zoals Astrantia, Cimicifuga, Euphorbia, Geranium, Hemerocallis of Rodgersia.

De Donkere Ooievaarsbek is geschikt voor ongeveer dezelfde plekken als Lelietje der dalen en gedijt zelfs in diepe schaduwConvallaria majalis

Uiterst geschikt voor het vullen van kale plekken in de schaduw van heesters of muren is het Lelietje der dalen. Uit kruipende wortelstokken komen enkele frisgroene, ovale blaadjes. Ze omvatten een of meer bloeistengels, waaraan begin mei de heerlijk geurende witte lelietjes verschijnen. Het plantje groeit het best op niet te droge bosgrond en humusrijke tuingrond. Zet het niet in een vasteplantenborder, want het kan flink woekeren. Lelietje der dalen is te combineren met varens, bosanemoontjes, voorjaarshelmbloem en grootbloemmuur. In het najaar verschijnen soms oranjerode besjes aan de bloemsteeltjes. Het giftige plantje is in onze streken inheems en wordt al sinds de vroege Middeleeuwen gekweekt.

Geranium phaeum

De Donkere Ooievaarsbek is geschikt voor ongeveer dezelfde plekken als Lelietje der dalen en gedijt zelfs in diepe schaduw. De vrij kleine, sierlijke bloempjes staan aan een 50 centimeter hoge stengel, ver boven het fraai gevlekte blad. De plant vormt grote pollen en kan zich geducht uitzaaien, reden waarom ook deze niet in de border thuishoort. Er zijn verschillende kweekvormen verkrijgbaar. ´Album´ heeft witte bloemen, die oplichten op donkere plekken. ´Lily Lovell´ is forser, met fris groen blad en tot 100 centimeter hoge bloemstelen waaraan diep mauveblauwe bloempjes staan. ´Samobor´, een in Kroatië gevonden vorm, heeft het opvallendste blad: groot, met een brede chocoladekleurige band.

 

Bron: Geert Devriese