Bloemen en planten

Deze veelbelovende tomatenplant op de linkerfoto wordt in zijn groei belemmerd aan de bovenkant. De stolp hoger maken, is af te raden door de winddruk op de folie. Daarom nam ik het besluit een afdak te maken om de tomaten gesteund 2.20 meter hoog te laten groeien.

 

Op 15 juli was de klus geklaard, tafel oppervlak 1.25 meter x 2.10 meter. Rondom aan vierzijden bereikbaar.

Als basis werden acht palen van 5 x 5 cm x 240 cm genomen. Aan de onderkant werd op elke paal een panlat van 50 cm bevestigd, die als steun moest dienen voor de 10 cm brede kader van 2.10 meter x 1.25 meter. De kader werd vastgemaakt met houtschroeven, te beginnen 25 cm van de buitenkant, en de overige palen circa 50 cm van elkaar. Hierop werden twee watervaste spaanplaten naast elkaar geschroefd van 125 cm x 105 cm x 1.8 cm.

De tweemaal 105 cm gaf 2.10 meter lengte, wat de standaard maat was van de 10 cm brede planken, wat mij op die manier zaagwerk bespaarde. Boven de spaanplaat werd een zelfde kader van 2.10 meter x 1.25 meter geschroefd met bovenop een dekzeil, zodat een waterdichte bak gevormd werd die moet ervoor moet zorgen dat vocht en meststof ter beschikking van de planten blijft.

Het geheel word nu op een harde ondergrond geplaatst, die bekleed is met een dekzeil om onkruid weg te houden van de onder geplaatste zaaischalen. Die bijvoorbeeld gevuld zijn met uitlopers van aardbeiplanten, of kervel en peterselie, die in volle zomer anders wegkwijnen.

Het afdak wordt gemaakt door de 8 palen te verbinden met vier plastiek buizen, welke gebruikt worden om elektrische leidingen te beschermen. Deze buizen worden op hun plaats gehouden door panlatten van binnenuit, links en rechts van de buis aan elkaar te schroeven. Wanneer de vier plastiekbuizen bevestigd zijn, wordt aan de buitenzijden elk nog een plasticbuis tussengeklemd en vastgeschroefd.

De acht palen worden ook nog verbonden elkaar door vier latten van 5 cm breedte, waaraan op hun beurt acht panlatten van 2.10 meter geschroefd werden met één vijs om scharnieren mogelijk te maken. Deze panlatten raken dan ook de grond niet, om rotting te vermijden. In deze panlatten zijn om de 25 cm 8 mm gaten geboord, om met koord de tomaten aan te binden.

Aan de zijkant van de bogen is links en rechts een 10 cm brede plank geschroefd om een plastiek afvoerbuis te bevestigen voor wateropvang in twee 90 liter speciekuipen. De bouw plastiekfolie werd voor het aanspannen geniet en dat verstevigd met twee plastiek profielen die over de folie gevezen werden. Omdat 15 juli te laat is voor tomaten buiten, plaatste ik 10 liter emmers met bladgrond aan de palen en centraal enkele bakken om eenmalig prinsesse- en snijbonen te laten groeien. Het is de bedoeling om vanaf eind april in acht ringcontainers van 5liters op met hooi bedekte grond tomatenplanten van 2.20meter te telen, en centraal één rij vroege aardappelen.

Wat heb ik nu bereikt ?

1) tot april een ruime werktafel om plantjes te zaaien of verspenen
2) één rij vroege aardappelen zonder bukken of spitten onder het hooi
3) acht tomaatplanten van meer dan twee meter hoog
4) een schaduwplaats voor aardbeiplantjes
5) regenwater bij de hand
6) geen onkruid wieden onder de tafel
 


Bron:

  • Oorspronkelijke tekst Laurent Brits – 2003, bewerking Rudi Van Overloop 2007