Tuinonderhoud

Er is heden ten dage een ruime keuze aan potten en bakken voor uw kuipplanten. De tuinen en terrassen van de meeste mensen worden helaas steeds kleiner en dit heeft tot gevolg dat veel meer mensen zich op terrastuinieren gaan toeleggen. Hierdoor zijn er veel nieuwe soorten potten op de markt gekomen en ook wordt er druk geëxperimenteerd met allerlei soorten materialen. Geen probleem echter ! Benut de vele soorten potten en bakken optimaal om een zo mooi mogelijk effect te creëren.


Traditionele materialen als terracotta en steen worden gebruikt om moderne, opvallende ontwerpen te maken, terwijl experimenten met nieuwe materialen, zoals gegoten hars, voor een groot aantal nieuwe soorten potten hebben gezorgd. Er zijn nu exemplaren te koop voor elke smaak en elk soort terras. Een dergelijk aanbod aan potten en plantenbakken biedt volop inspiratie voor een boeiend ontwerp. De meeste potten en bakken worden op de grond gezet. Ze zijn verkrijgbaar in een enorme reeks materialen en ontelbare vormen, soorten en stijlen, voor elke plant in elke situatie. Bakken kunnen op allerlei manieren groepsgewijs worden gebruikt of afzonderlijk, als architectonisch element. Sommige lenen zich voor verschillende soorten decoratie en geven zo een extra dimensie aan je terras.

Als je op zoek gaat naar een geschikte pot voor op het terras, dan spelen zowel esthetische als praktische overwegingen een rol.

De grote van de pot

Als algemene regel geldt dat u voor een hoge bak planten neemt die 1.5 maal zo hoog zijn als de bak en voor een lage, brede bak planten die 1,5 maal zo breed zijn. Houd deze verhoudingen in uw achterhoofd, maar laat u er niet door beperken. In de praktijk worden planten in de potten gezet terwijl ze nog klein zijn en groeien ze vervolgens het hele seizoen door. Een compacte pot is soms prachtig met een even compacte plant. Zet beide elementen bij het kiezen dus altijd naast elkaar om het effect te bekijken.

Welk materiaal kiezen?

Houten plantenbakken zien er natuurlijk uit, maar als ze niet van duurdere hardhoutsoorten zijn gemaakt, hebben ze veel onderhoud nodig om ze tegen vocht te beschermen. Hout is licht van gewicht en is daardoor handzaam in gebruik, zodat je allerlei composities kunt maken die je voortdurend gemakkelijk een nieuwe plek kunt geven. Het is bestand tegen vorst. De meeste houten bakken zijn al behandeld met een conserveringsmiddel, maar een extra laag aanbrnegen voor het planten is raadzaam. Laat de bak daarna een tijdje staan om te voorkomen dat eventuele dampen de planten beschadigen. Bekleed de binnenkant van houten bakken met plastic, zodat de potgrond niet met het hout in aanraking komt. Trek de voering door het afvoergat in de bodem en zet houten bakken een eindje boven de grond, zodat er lucht onder kan circuleren. Hout kan goed worden geverfd en zo kun je de plantenbakken steeds van kleur laten veranderen. Houten potten en bakken kunnen alleen in een vierkante of langwerpige vorm worden gemaakt. Dit beperkt het aantal ontwerpen dat ermee kan worden gemaakt. Als hout niet goed wordt behandeld, heeft het een korte levensduur. Geverfd zachthout moet je regelmatig worden onderhouden om rotting te voorkomen.

De terracottapot ziet er natuurlijk uit en past daardoor goed bij allerlei soorten planten. Het materiaal is echter behoorlijk poreus en droogt vrij snel uit, waardoor planten in terracotta potten veel water nodig hebben. Echter net daarom zijn terracotta potten bijzonder geschikt voor kruiden. Oude terrcotta potten hebben meer karakter dan nieuwe. Ongeglazuurde terracotta is poreus en laat daardoor lucht tot de wortels toe. Ze kunnen met emulsieverf worden bewerkt, waardoor u kan experimenteren met veel verschillende kleuren. Deze potten hebben dikwijls grote afvoergaten in de bodem die je best met potscherven kan afdekken om uitspoeling van grond en meststoffen te verminderen. Niet alle terracotta potten zijn vorstbestendig; een groot aantal barst als u ze ´s winters buiten laat staan. Wilt u in de winter wel potten buiten gebruiken, neem dan vorstbestendig aardewerk.

Geglazuurde terracottapotten drogen minder snel uit. De planten moeten minder gegoten worden dan in ongeglazuurde potten. Ook zijn deze potten beter vorstbestendig. Als er bij de gewone terracottapot water onder de glazuurlaag komt, kan de pot bij vorst beschadigen.

Potten van klei zijn zwaar en zorgen daardoor voor een stabiele basis maar ze zijn wel moeilijker te verplaatsen.. Ze zijn vooral geschikt voor hoge, topzware planten. Ze zijn minder poreus, waardoor de potgrond minder snel uitdroogt. Potten van klei kunnen snel wel breken als je ze laat vallen of per ongeluk omstoot. Stenen potten kunnen ook vrij duur zijn.

Rieten manden zijn mooie bakken in een natuurlijke stijl die past bij tal van planten en beplantingsstijlen. Je kan er een adembenemende uitstralingen mee creëren. Manden mooi met een mengeling van opvallend planten als Pelargonium, Gazania en Osteospermum. De levensduur is echter beperkt.

Metalen bakken hebben een erg heldere, eigentijdse uitstraling en hun harde oppervlakken zijn eenvoudig schoon te houden. Ze kunnen roesten. Kies dus voor producten met een goede coating voor een langdurig mooi resultaat. Ze krassen snel en kunnen indeuken. Slecht gegalvaniseerde en gevormde exemplaren kunnen scherpe randen of hoeken hebben.

Sommige kunststof plastic potten hebben hetzelfde visuele effect als metaal, want ook zij zien er over het algemeen erg eenvoudig uit. Kunststof materialen zijn meestal sterk en licht, waardoor ze erg geschikt zijn voor op het balkon of terras. Sommige exemplaren kunnen er vrij goedkoop uitzien.
De potten kunnen verkleuren en het plastic kan broze worden. De potten worden er met de jaren niet mooier op wat wel het geval is bij de meeste natuurlijke materialen. Daarentegen zijn kleurige potten onmisbaar om kleur en fleur te brengen Gewone plastic potten zijn potscherven overbodig, omdat de afvoergaatjes zo klein zijn dat de potgrond niet weglekt. Plastic potten hebben een dunne, ondoorlatende wand die het vocht vasthoudt.

Bronnen:

Terrastuinieren Paul Williams – ISBN 9021580616
De Praktische kuipplantenencyclopedie – ISBN 9062489605