Glasgow: donker druivensap is het gezondste drankje. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de heilzame werking van vruchtensapjes aan de Universiteit van Glasgow. Opmerkelijk: in tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, bengelt sinaasappelsap achteraan het peloton van gezondste vruchtendrankjes. Bron: Dagblad “Het Laatste Nieuws”, 16/3/207.
Gezonde voeding
Drankjes op basis van fruit zijn dezer dagen de groeimarkt in de gezonde voeding. “Met een jaaromzet van 265 miljoen euro zijn de sappen de lievelingetjes geworden van de Belgen”, zegt Jean Kremer, secretaris-generaal van Fabrikanten, Bottelaars en Invoerders van Vruchtensappen en Nectars (AJUNEC). “De Belg consumeert tegenwoordig jaarlijks gemiddeld zo´n 30,9 liter vruchtensap, liefst 20 liter meer dan 15 jaar geleden”.
Oorzaak: de drankjes worden steeds meer gepromoot als antioxidanten-, mineralen- en vitaminenbommen. En met reden, zo blijkt uit de studie van de Schotse universiteit die onlangs werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Agriculture and Food Chemistry.
Beschermen
Regelmatig donker druivensap, veenbessen- en pompelmoessap drinken, beschermt ons tegen chronische ziekten, zo menen de onderzoekers. Concreet bevatten deze drankjes grote hoeveelheden chemicaliën (polyfenolen) die dienst doen als sterke anti-oxidanten en gevaarlijke stoffen in ons lichaam vernietigen. Andere producten die ook een groot aantal polyfenolen bevatten, zijn granaatappel- en troebele appelsappen. Maar zij bevatten een stuk minder voedingsmiddelen dan de top 3. De vruchtensapjes met de laagste heilzame werking zijn witte druiven- en ananasdrankjes. Het zo volprezen appelsiensapje kampeert achteraan de middennoot.
Uit de studie blijkt nog dat het regelmatig drinken van allerlei vruchtensappen ook de ontwikkeling van Alzheimer, kanker en hoge cholesterol beperkt.
“Elk sapje heeft andere gezondheidsvoordelen“, aldus Alan Crozier, professor Biochemie aan de Universiteit van Glasgow, in het Britse dagblad The Times.
Wie er dus het meeste voordeel wil uitpersen, raad ik aan zoveel mogelijk af te wisselen. Opgelet: blijf weg van te veel gesuikerde vruchtendrankjes. Die hebben eerder een negatief effect op de gezondheid.
Waar zijn ze goed voor?
Donker druivensap: (Vitis vinifera)
Bevat een hoge dosis flavonoïden, die een kankerremmende werking zouden hebben.
Pompelmoessap: (Citrus paradisi)
Rijk aan vitamine C en lycopeen, dat ons lichaam moet beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten.
Granaatappelsap: (Punica granatum)
Rijk aan hydroxycinnamate, wat helpt om een hoge cholesterol en hoge bloeddruk te bestrijden.
Tropicalsap: (meerdere exotische fruitsoorten bij elkaar gemengd)
Bevat veel vitaminen.
Sinaasappelsap: (Citrus aurantium)
Zorgt voor 75% van de dagelijkse dosis vitamine C die ons lichaam nodig heeft.
Veenbessensap: (Vaccinium myrtillus, Vaccinium oxycoccus, Vaccinium macrocarpon)
Bevat onder meer een groot aantal proanthocyanidinen, zodat infecties op de urinewegen voorkomen worden.
De volgende fruitsoorten zijn ook bijzonder rijk aan antioxidanten:
Zwarte bes – Ribes nigrum | Zwarte vlier – Sambucus nigra |
Rode frambozen – Rubus idaeus | Blauwe bes – Vaccinium corymbosum |
Taybessen of tayberry – Rubus ´Tayberry´ |
Besluit (GDK)
Gevarieerde fruitdrankjes kunnen heel gezond zijn. Toch is het nog gezonder zoveel mogelijk van die fruitsoorten zelf aan te planten en te gebruiken. Overtollig fruit kan verwerkt worden tot fruitsapjes, jam of confituur, vruchtenbeleg of ingevroren worden. Houtig kleinfruit kan in ieders tuin, groot of klein aangeplant worden. Planten in pot kunnen ook nog in het voorjaar aangeplant worden.
Informeer u vooraf over de ziektegevoeligheid van de gekozen fruitsoorten en fruitrassen. Niet alle rassen zijn geschikt voor liefhebbersteelt!