Vijvers en vissen

Een beetje eigenaardig nieuws misschien, maar we moeten nu eenmaal onze grenzen durven verleggen is het niet. Dat is dus de reden waarom ik Diana Pederson vroeg of ze niet voor ons wilde schrijven.

Het probleem

 

Mijn leven was een en al rozengeur en maneschijn. Ik was altijd zo´n fervent tuinier die z´n plezier kon vinden in – onkruidjes wieden, compost maken, planten, vermeerderen. Dan plots op een dag, heel geleidelijk, veranderde mijn gezondheidstoestand (ouder worden, ziekte, ongeluk,…) en de dingen die ik zo graag deed, gingen niet te best meer. Moest ik het nu opgeven en stoppen met mijn tuinwerkzaamheden?

Dit is een levensvoorbeeld waar we ooit allemaal mee te maken krijgen. Wat er ook gebeurt, het antwoord ligt eerder in de tuin aan te passen, dan in het op te geven. Het eerste wat je te doen staat is je tuin te verhogen tot een comfortabele hoogte.

Soorten verhoogde beddingen

Verhogingen kan je maken rondom je huis of ergens in de tuin. Je kan zelf de afmetingen gaan bepalen en goed bereikbaar maken met enkele voorziene paden. Toegegeven, de aanleg van zulke verhogingen kosten je wel wat geld, maar het loont toch de moeite en je kan er jarenlang van blijven genieten. Bezie deze investering als een deel van je “gezondheidskuur”.

 

Verhogingen kan je op allerlei manieren maken. Om de zijwanden te bouwen gebruikt men traditioneel oude treinbiels. De hoogte van deze wand kan je aanpassen volgens eigen behoefte. Je kan de biels liggend of staand toepassen. Ik ken een rolstoelgebruiker die nog steeds een zeer bedrijvige hostakweker is en een mooie watertuin heeft, dankzij het principe van de verhoogde bedding.

 

Autobanden kan men 2-3 hoog stapelen en opvullen met goede teelaarde en beplanten met allerlei bloeiende vaste planten die mooi boven het geheel uitkomen. Je kan de autobanden best goed vastmaken en indien je dat mooi vindt, ze laten zich ook heel goed beschilderen.

 

Wat ook je ook heel goed zelf kan doen is je bloembakken voorzien van wieltjes zodat deze makkelijk verplaatsbaar zijn.

 

De voordelen

Menige tuinier gaat z´n tuin wat verhogen omdat het heel wat voordelen kan bieden. In de eerste plaats kan je voor een betere afwatering zorgen, zeker op zwaardere gronden is dit heel belangrijk. Zijn de zijkanten van je wanden niet afgedicht (met bijvoorbeeld geotextiel) dan kan water makkelijk langs de talrijke spleten weglopen. Dat is meer een nadeel dan een voordeel natuurlijk, verhoogde beddingen dienen zo nodig bewaterd in drogere perioden.

 

Een tweede voordeel is dat je elke verhoogde bak of verhoging kan voorzien van specifieke teelaarde. Zo kan je een tuintje aanleggen van alpine,- en rotsplanten terwijl er onderaan zware, kleverige kleigrond zit. Vijverliefhebbers kunnen gemakkelijk in een verhoogde bak een waterpartijtje creëren waar ze in hun gewone tuin niet toe kwamen.

 

Als je ten derde over een hellende tuin beschikt, kan je tussen de verschillende verhogingen vlakke tuindelen aanleggen. Mij voortuin helde van de woning naar de hoofdweg af. De goede bewerkte en bemeste bovenlaag van mijn bodem spoelde bij hevige regen steeds de straat op. Door het aanleggen van een houten beschoeisel kon ik mijn tuin vlakker maken en heel wat tijd en geld besparen om teken jaren mijn bodem te verbeteren.

 

Elk van deze 3 ideeën kunnen het werk vergemakkelijken voor degenen die niet meer in staat zijn te tuinieren met hun neus tot tegen de grond.