Tuinonderhoud

Nee, je ontkomt er dit jaar ook niet aan. De bladeren vallen weer van de bomen. Voor de één is de herfst een prachtig jaargetijde waarin dit seizoen haar kleurrijke herfsttooi toont. Al die prachtige kleuren zoals rood, geel, oranje en bruin schitteren magisch in de najaarszon. Terwijl een ander moedeloos achter z’n oren krabt en denkt aan al het werk in de tuin die het gevallen blad met zich meebrengt.


Onderhoud

Wanneer de R weer in de maand komt is het niet alleen tijd om aan je eigen gezondheid en vitamine huishouding te denken. Naast je eigen lichaam verdient ook de tuin in het najaar de nodige aandacht. Door de regen en wind kunnen er takken en bladeren in de normaal zo goed verzorgde tuin vallen. Heb je een kleine moestuin dan zal het oogstseizoen ook zo langzamerhand op z’n eindje lopen. Nog wat spruitkool of boerenkool dan zal het wel zo’n beetje gedaan zijn. Het is nu tijd om de tuin rust te gunnen of aandacht te besteden aan de overblijvers die in de winter groen blijven. Probeer dan ook eens wat kerstrozen die zorgen in het koude jaargetijde voor een kleurrijke wintertuin. Heb je tuinmeubelen, dan is een zorgvuldige inspectie daarvan een must. Die loungebank voor buiten moet je misschien afdekken de komende tijd. Heb je net een nieuwe veranda dan hoef je niet beslist tot het voorjaar te wachten om tuinmeubelen te kopen. Misschien zijn ze nu juist in de aanbieding. En met een vuurkorf, terrasverwarming en een warme deken zijn er beslist dagen dat je heerlijk buiten van de najaarszon kunt genieten.


In de composthoop

Tijdens een droge najaarsdag is het raadzaam om de tuin in te gaan. Dode éénjarige planten, bladeren en ander organisch plantenmateriaal is uitstekend bouwmateriaal voor een goede composthoop. Zorg daarbij wel voor een goede verdeling van diverse soorten organisch materiaal. Beperk het gebruik van veel gras of vleesresten. Daarentegen zijn bladeren en sommige onkruiden weer wel geschikt voor de composthoop. Let er wel op niet te veel van hetzelfde in je bult te stoppen. In de herfst vallen er natuurlijk veel bladeren van de bomen. Heb je een boomrijke tuin dan kun je het gevallen blad beter in een verzamelbak gooien. Veel buurten hebben zo’n open kooi die daar geschikt voor is. Zo niet, dan is de biobak een uitkomst. Dan weet je in ieder geval dat je tuinafval op een goede manier verwerkt wordt.


Knutselen

Natuurlijk hoef je niet al het herfstafval weg te gooien of in de composthoop te stoppen. Bewaar de mooiste kleurrijke bladeren en droog die in een boek tussen keukenpapier. Je kunt er later heerlijk mee knutselen. Of koop een stuk oase en ga daarna een boswandeling maken. Verzamel alles wat je op de grond vindt zoals dennenappels, takken, bladeren en andere bodemvondsten zoals kastanjes en eikels. Ga lekker tijdens een warme herfstdag op de Latour tuinmeubelen of een picknickbank zitten om de mooiste herfstcreaties te maken. Lekker creatief bezig zijn is ook een leuke bezigheid voor kinderen.