Algengroei, wijst meestal op een verstoord evenwicht in de vijvergemeenschap. Enkele punten om verbetering of voorkoming van algengroei te bekomen. Is het water ondoorzichtig groen geworden dan heeft dat alles te maken met de algenvorming. In erge gevallen dient de hele vijver schoongemaakt te worden !!! Laat men namelijk een laagje water in de vijver staan, dan zal binnen de kortste keren het nieuwe water weer een groen soep worden.
Laat men namelijk een laagje water in de vijver staan, dan zal binnen de kortste keren het nieuwe water weer een groen soep worden.
HET KOMT ER OP NEER DE ZUURSTOFPLANTEN TE PLANTEN VOORALEER HET WATER GROEN IS GEWORDEN …
Overmatige algenvorming komt het meest voor in nieuw aangelegde vijvers en in vijvers waar het biologisch evenwicht is verstoord geraakt. Soms wordt in het voorjaar de vijver al na 14 dagen groen, in de zomer soms al na 5 dagen.
Ook bij bestaande vijvers die een goed biologisch evenwicht hebben kunnen algen zich plots ontwikkelen:
– door het werken in de vijver bijvoorbeeld warrelt er stof rond dat het goed functioneren van de zuurstofplanten verhindert.
– men mag ook niet zonder meer water bijvullen, ook dit kan het evenwicht verstoren.
Algen zijn primitieve waterplanten waarvan de sporen in ELKE DRUPPEL water, of dat nu zoet of zout water is, zitten. Algen leven van voedingszouten en mineralen, net als de zuurstofplanten. Indien de omstandigheden gunstig zijn dan gaan ze groeien. Goede omstandigheden voor algengroei zijn een temperatuur boven 8 ° C en blootstelling aan licht en lucht. In de winter zal je dus weinig last van algen hebben. In de herfst wanneer het kouder wordt, sterven ze af.
Verbetering of voorkoming kan door bijvoorbeeld:
– meer planten meer planten
– minder vissen
– extra toevoer van zuurstof door middel van een zuurstofpompje
– watervlooien uitzetten; deze waterdiertjes zijn gerenommeerde algeneters. Andere algeneters zijn oorvormige poelslakken en posthoornslakken
– de vijver in het begin vullen met voedselarm regenwater
– humusarme voedingsbodem gebruiken zonder organische of kunstmest, maar WEL met verzurende turfmolm
– nooit water verversen
– in het water gewaaide boombladeren er voorzichtig uitharken
– waterbedekking met drijvende planten of bladeren van de waterlelie, waardoor er onderwater schaduw ontstaat.
HOE EEN OVERMATIGE VORMING VAN ALGEN KAN VERMEDEN WORDEN (zgn .algen bloei)
BIJ HET VULLEN EN BEPLANTEN VAN DE VIJVER
Vooral met het vullen te beginnen kijkt u even de waterstand van uw meter na. Na het vullen kijkt u weer en weet u ongeveer hoeveel waterer in de vijver is gegaan. Test de waterhardheid en de ph waarde. Als de vijver gevuld is gaan we reeds binnen de 24 uur de zuurstofplanten aanbrengen. Wacht men bijvoorbeeld in de zomer langer dan 24 uur,dan is het milieu al overstuur; het water kan dan ondanks de zuurstofplanten, soepgroen worden en de planten gaan verslijmendoor gebrek aan licht en voedsel.
Chemische bestrijding
In principe zijn we tegen deze middelen. De industrie heeft handig ingespeeld op de problemen van groene vijvers. Er zijn middelen die algen oplossen, maar binnen enkele uren is het water dan meestal volkomen dood. De meeste bacteriën maar ook de watervlooien zijn ter ziele gegaan. Na ongeveer 2 weken zal het water opnieuw groen worden. Vissen kunnen licht van kleur worden, zelfs wit in de kieuwen,en in het ergste geval ontsteken de ogen.
HET BESTE ADVIES is dan ook de vijver schoonmaken, volledig opnieuw beginnen, voldoende zuurstofplanten gebruiken, ent levende bacteriën en zet watervlooien uit.