Bomen en hagen

Beukenbomen hebben de afgelopen jaren een ware cultstatus verworven onder tuinliefhebbers, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Deze bomen combineren op unieke wijze esthetische pracht met praktische veelzijdigheid. De verscheidenheid aan beukensoorten, variërend van de levendige groene bladeren tot de opvallende rode en paarse tinten in de herfst, zorgt voor een visueel spektakel gedurende alle seizoenen. De beukenboom fungeert niet alleen als een charmante blikvanger in elke tuin, maar biedt ook functionele voordelen, zoals privacy en beschutting tegen de elementen. Deze symbiose van schoonheid en functionaliteit verklaart waarom beukenbomen zo geliefd zijn geworden als onmisbare elementen in hedendaagse tuinontwerpen. Als tuinliefhebber ben je voortdurend op zoek naar nieuwe inspiratie om je tuin weer net een andere look te geven.  Er zijn twee beuken bomen die je misschien wel inspiratie kunnen geven voor je volgende project.

 

De rode beukenhaag als omheining van je woning
De rode beukenhaag is een populaire boom om als omheining te gebruiken. Door de kleurencombinatie van groen en rood geeft het sfeer in je tuin. Deze plant is zo populair omdat de gelaagde opbouw van de bladeren een dichte barrière creëert waardoor je privacy hebt in de tuin. Het is wel belangrijk om te weten dat de verzorging van deze prachtige haag wel aandacht nodig heeft. In tegenstelling tot veel andere planten verkiest de rode beukenhaag minder frequente, maar diepere watergiften. In plaats van dagelijks een bescheiden hoeveelheid water te geven, komt het ten goede aan de plant om deze minder vaak, maar grondig te bewateren. Deze benadering stimuleert de ontwikkeling van diepgaande wortelsystemen, wat op zijn beurt de veerkracht van de haag vergroot tegen droogte en de variabele weersomstandigheden die zich gedurende het jaar voordoen.

 

Wat deze haag nog aantrekkelijker maakt, is het indrukwekkende groeitempo. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer 35 cm kan de rode beukenhaag vrij snel een volwassen hoogte bereiken, waardoor hij niet alleen privacy biedt, maar ook snel de juiste aansluiting in je tuin vindt. Deze snelle groei maakt de plant ook uitermate geschikt voor het vormgeven van formele hagen en contouren.

 

De leicarpinus is de perfecte match met de rode beukenhaag
Wanneer je besluit om de rode beukenhaag te nemen als omheining is de leicarpinus een boom die goed bij deze omheining matcht. Deze leibeuk wordt getypeerd door zijn opmerkelijke groeiwijze, waarbij de takken zorgvuldig worden geleid en gevormd langs een frame om een horizontaal patroon te creëren. Het resultaat is een artistieke structuur die zowel visuele interesse als een vleugje elegantie aan de tuin toevoegt.

 

Kies een locatie voor de leicarpinus waar deze de rode beukenhaag delicaat omlijst, waardoor het horizontale patroon van de boom op een boeiende manier contrasteert met de verticale lijnen van de haag. De gracieuze en kunstzinnige uitstraling van de leicarpinus verrijkt de levendige tinten van de beukenhaag, en dit geeft de tuin een betoverende ambiance.