Een onderzoek van het Amerikaans instituut voor hart-, long- en bloedziekten bij tieners geeft aan dat een stevige portie ontbijtgranen de gezondste en beste manier zou zijn om de dag te starten. Verschillende kranten namen deze informatie over. De berichtgeving is erg beknopt en kan de lezer op het verkeerde been zetten.
Ingrediënten van een gezond ontbijt
Een gezond ontbijt is rijk aan meervoudige koolhydraten, onze gezonde energieleveranciers, en arm aan vet. Het brengt tevens voedingsvezels, vitaminen en mineralen aan. Deze combinatie maakt dat we goed gemutst en geconcentreerd de ochtend doorkomen. De berichtgeving over de studie laat uitschijnen dat dit het beste kan met ontbijtgranen. VLAM wil dit nuanceren. Wie ’s ochtends kiest voor een broodmaaltijd, bij voorkeur met bruin, volkoren- of meergranenbrood, kan immers ook gemakkelijk voldoen aan de vereisten van een volwaardig ontbijt. De conclusie van het onderzoek stelt bovendien dat de gevonden positieve effect vermoedelijk niet alleen aan de ontbijtgranen te wijten zijn maar evenzeer aan het feit dat deze meestal samen met melk en fruitsap worden gegeten. Een tas melk of een ander melkproduct zoals yoghurt en wat fruit is even makkelijk samen met brood te eten.
Pas op met te veel suiker
Een duidelijk minpunt van veel ontbijtgranen, voornamelijk deze die gepromoot worden naar kinderen, is het suikergehalte. Een niet onbelangrijk deel van de ontbijtgranen op de markt bevat te veel suiker. Daardoor krijgen ze een zoete smaak, iets waar kinderen dol op zijn. Zoet beleg op de boterham kan ook zorgen voor te veel suiker in het ontbijt. Zoet beleg slechts met mate gebruiken is dan ook de boodschap. Een goede regel is de helft van het aantal boterhammetjes beleggen met hartig beleg en de andere helft met een beetje zoet beleg. De voorkeur gaat uit naar mager hartig beleg, zoals magere kaas en magere vleeswaren. Zoet en vetarm beleg zoals confituur, stroop en peperkoek is te verkiezen boven zoet beleg dat bovendien rijk is aan vetten zoals choco, chocolade en speculaas. Enkel beleg voor een dubbele boterham volstaat. Ook groenten en fruit zijn lekker als toespijs.
Een broodontbijt laat veel variatie toe, een van de basisregels van een gezonde, evenwichtige voeding.
Ontbijt in Vlaanderen
Ontbijten is gelukkig nog een goede gewoonte voor heel wat Vlamingen. Ongeveer 80 % neemt nog minstens 5 dagen in de week een ontbijt, 70 % nog elke dag. Traditioneel vormt brood een van de hoofdingrediënten van ons ontbijt.
Het belang van een gezond ontbijt
Een gezond ontbijt levert een belangrijke bijdrage tot de gezondheid en het algemeen welbevinden. Na een weldoende nachtrust heb je 8 tot 12 uren niets meer gegeten. Bijtanken is noodzakelijk om belangrijke intellectuele en/of fysieke prestaties in de voormiddag tot een goed einde te brengen. Een goed ontbijt zou leiden tot betere schoolprestaties, een verhoogde productiviteit en minder arbeidsongevallen. Een goed ontbijt staat borg voor een goede verdeling van de energie en de nodige voedingsstoffen over de dag. Zo loop je minder kans op voedingstekorten die je moe, prikkelbaar en lusteloos maken. Het ontbijt brengt bovendien essentiële voedingsstoffen aan die via de andere maaltijden niet altijd in voldoende mate kunnen worden aangebracht.
Tot slot brengt een goed ontbijt de kinderen goede voedingsgewoonten bij waar ze nu en later alle baat bij hebben. Goede voedingsgewoonten vormen nog steeds de beste preventie voor hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en andere zogenaamde welvaartsziekten.
Conclusie: een gezond ontbijt bevat:
– een drank (water, koffie of thee)
– een graanproduct (bruin brood of volkorenbrood, ter variatie bij voorkeur niet-gesuikerde volkoren ontbijtgranen);
– vers fruit
– een halfvol of mager melkproduct, bv kaas, een glasmelk, een kommetje yoghurt of een schaaltje plattekaas
– vooral bij kinderen mag een mespuntje vetstof op de boterham niet ontbreken.
Bron: Website VLAM