Ziekte en plagen

Kamperfoelie´s komen van nature alleen voor op het noordelijk halfrond. In Europa komen slechts 5 soorten voor, in Azië ongeveer 30, en in Amerika 14 soorten.

Van deze 14 soorten zijn er weinig van belang voor onze tuinen. De meeste zijn in Europa niet of nauwelijks in cultuur. De meest bekende is niet eens een soort, maar een hybride. Deze staat echter al 50 jaar lang in de kamperfoelie top 10. Laten we eens kijken wat er te koop is. De meeste Amerikaanse kamperfoelie´s houden van een zonnige standplaats. Het planten van een struikje aan de voet is aan te bevelen omdat de meeste niet van warme “voeten” houden. Ze gedijen op de meeste grondsoorten, maar op kleigrond is het aan te bevelen in het voorjaar wat kalk te strooien.


Kamperfoelie´s komen van nature alleen voor op het noordelijk halfrond. In Europa komen slechts 5 soorten voor, in Azië ongeveer 30, en in Amerika 14 soorten. Van deze 14 soorten zijn er weinig van belang voor onze tuinen. De meeste zijn in Europa niet of nauwelijks in cultuur. De meest bekende is niet eens een soort, maar een hybride. Deze staat echter al 50 jaar lang in de kamperfoelie top 10. Laten we eens kijken wat er te koop is. De meeste Amerikaanse kamperfoelie´s houden van een zonnige standplaats. Het planten van een struikje aan de voet is aan te bevelen omdat de meeste niet van warme “voeten” houden. Ze gedijen op de meeste grondsoorten, maar op kleigrond is het aan te bevelen in het voorjaar wat kalk te strooien. Lonicera sempervirens – Amerikaanse Trompet kamperfoelie. Dit is een bladverliezende, sterk groeiende soort met kale, holle twijgen. De bladeren zijn kort gesteeld of zittend en elliptisch van vorm. De bloeitijd is van juni tot in september, vaak nog langer totdat de nachtvorsten het haar belet. De trompetvormige bloemen, 4-5 cm lang, staan in meerdere, van elkaar verwijderde kransen bijeen en zijn oranjerood. De binnenzijde is vaak wat gelig van kleur. De bloemen geuren niet, maar hebben een hoge sierwaarde vanwege de felle kleur. De in Nederland inheemse boskamperfoelie (Lonicera periclymenum) lokt voor de bestuiving de nachtvlinders met haar sterke geur. Deze Amerikaanse trompet kamperfoelie lokt met haar felle kleuren kolibrie´s voor de bestuiving. Na de bestuiving (bevruchting) vormen zich eerst gele, later oranje rode bessen.

 

Klik op foto voor vergrote weergave

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de plant niet wintergroen – sempervirens betekend altijd groen. De soort is echter alleen in het zuidelijkste deel van haar verspreidingsgebied (Florida) wintergroen. Deze soort is in Nederland en België goed winterhard. Lonicera sempervirens ´Leo´

Deze Amerikaanse selectie heeft ook donkerder bloemen dan de soort. De binnenzijde is geelachtig. Goed winterhard.



Lonicera sempervirens ´Superba´

Dit is een selectie met donkerder bloemen. Is al vanaf 1865 in cultuur.

Door het hele verspreidingsgebied komt ook een vorm voor met gele bloemen. Deze staat bekend als Lonicera sempervirens forma sulphurea. Helaas is deze wat minder winterhard. Uit deze vorm zijn verschillende cultuurvarieteiten geselecteerd waaronder de in Nederland verkrijgbare ´John Clayton´. De bloemen zijn licht tot oranjegeel.
Ook deze plant vereist een beschutte standplaats.



Lonicera hirsuta – harige kamperfoelie

Een soort die in het N.O. van N. Amerika voorkomt. De naam dankt de plant aan het feit dat de jonge twijgen borstelig behaard zijn. De bladeren zijn eivormig en donkergroen en onder de bloeiwijze schotelvormig vergroeid. De niet geurende bloemen zijn geel tot licht oranje, duidelijk tweelippig en tot 3 cm lang. De vruchten zijn oranjerood.
Deze soort is zelden in cultuur.




Deze twee soorten heeft men gekruist met als resultaat Lonicera brownii. Het origineel van deze hybride is niet meer in cultuur maar wel een aantal cultuurvarieteiten. Dit zijn waarschijnlijk weer terug kruisingen met Lonicera sempervirens. De bekendste is wel:

Lonicera brownii ´Dropmore Scarlet´

In habitus en bladvorm zeer veel gelijkend op Lonicera sempervirens. De bloemen zijn iets kleiner maar wel duidelijker tweelippig en oranjerood. Ook deze soort heeft een zeer lange bloeiperiode. De kruising is ontstaan in Manitoba, Canada waar het meer dan 40 graden kan vriezen. Dat betekend dat de soort zeer winterhard is.

Al meer dan 50 jaar een topper in het assortiment!



Klik op foto voor vergrote weergave

Lonicera ´Simonet´

Dit is een kruising tussen Lonicera sempervirens en (waarschijnlijk) Lonicera glaucescens.
Het uiterlijk en de bloemen lijken zeer veel op die van Lonicera sempervirens. De bloemen zijn iets lichter van kleur en geel aan de binnenzijde. De bloei begint 2 of 3 weken eerder, rond half mei, maar heeft niet zo´n lange bloeiperiode als Lonicera browni ´Dropemore Scarlet´.

Lonicera tellmanniana

Dit is een hybride tussen Lonicera sempervirens en de Chinese Lonicera tragophylla. De kruising is ontstaan op de Koninklijke Tuinbouwschool in Hongarije rond 1920.
Dit is een goed winterharde klimplant met stevige eivormige of elliptische bladeren. Deze eerst olijfbruin, later donkergroen. De bladeren onder de bloeiwijze zijn schotelvormig vergroeid.
In mei en juni verschijnen de bloemen. Deze zijn diep oranjegeel en duidelijk tweelippig en tot 4.5 cm lang. De vruchten zijn oranje rood.



Klik op foto voor vergrote weergave

Andere Amerikaanse kamperfoelie´s in Nederland in cultuur zijn:

Lonicera ciliosa, Lonicera dioica, Lonicera dioica var. glaucescens, Lonicera flava, Lonicera hirsuta en Lonicera pilosa.

Ziekten en plagen

De boven genoemde soorten kunnen wel eens last hebben van een hevige luis aantasting. Dit kan omdat de plant zich niet helemaal lekker voelt zoals het last hebben van “natte” voeten. Je kunt de planten afsproeien met veel water zodat je de luizen er afspoelt. In het ergste geval kun je de meest aangetaste delen verwijderen. Als voorzorgsmaatregel kun je een ui, of nog beter een knoflook planten aan de voet van de plant. Luizen hebben, net als de meeste mensen, een hekel aan de geur van knoflook.

De meeste van deze kamperfoelie´s zijn niet in elk tuincentra te verkrijgen. Heeft u interesse? Informeer dan eens bij een van de Plantentuinen www.plantentuin.nl en/of www.lonicera.nl
Bron Arjan Laros