Zeter Meeuws heeft succesvol geprobeerd met het zaad van de bloeiende Fargesia bamboe te zaaien. Het bamboezaad betreft het zaad van de Fargesia murielae. Goed verkrijgbaar betekent dat je op zoek moet gaan naar mensen die een bloeiende bamboe in hun tuin hebben. Helaas zijn er die genoeg. Let op dat de zaailingen behoorlijk kunnen afwijken t.o.v. de moederplant met betrekking tot winterhardheid, hoogte, droogtebestendigheid en zomeer.
Overrijpe zaden (die al op de grond zijn gevallen) schijnen niet veel kiemkracht meer te bezitten. Eigen ervaring ontbreekt echter.
Mijn ervaring betreft het gebruik van zaden die nog aan de plant vast zaten maar die al behoorlijk goed uitgerijpt waren.
Ik heb gewerkt met gewone potgrond. Gaf goede resultaten maar mogelijk zijn er mengsels die nog betere resultaten geven.
Ik heb de plantjes in het raamkozijn op het zuiden gekweekt. Temperatuur was ongeveer 20 à 25 graden graden. Bij mij kwam het zaad telkens binnen 2 weken op. De potgrond heb ik al die tijd licht vochtig gehouden.
Nadeel
Uit proeven zou blijken dat bamboes gekweekt uit zaad, zelf ook veel vlugger tot bloei komen… met de nare gevolgen dienaangaande.
Scheuren
Scheuren is een betere methode. Als de moederplant voldoende groot is kan men een deel van de plant delen. Vooral bij de de lagere dwergbamboes gaat dat zonder problemen. Bij de grotere exemplaren komt men tot de ontdekking dat de rhizomen en de wortels zeer taai kunnen zijn. Een scherpe spade of bijl (mijn favoriete voorwerp) is onontbeerlijk. Zorg ervoor dat het deel wat afgestoken is snel op de plaats van bestemming terecht komt. Dit om uitdroging van de plant te voorkomen. Als de plant op de nieuwe plaats staat geef deze dan veel water. Soms is het nodig om de stengels en bladeren in ´evenwicht´ te brengen met het wortelstelsel. Dit kan men doen door een aantal stengels en/of zijtakken te verwijderen of in te korten. De plant ziet er dan niet fraai uit maar het jaar daarna worden er nieuwe stengels en takken gevormd waardoor de plant weer een fraai uiterlijk heeft.
Let op
Het is zeer belangrijk dat het vermeerderen via scheuren in het vroege voorjaar (maart-april) gebeurd. In het voorjaar begint de krachtige groei wat absoluut noodzakelijk is om een goed resultaat te behalen.
Stekken
Bamboe wortelstekken kun je het beste heel vroeg in het voorjaar afsteken van de oude plant (maart/april). Een stuk wortel eraan met enkele scheuten. Deze planten in een grote emmer of zwarte pot en regelmatig bewateren en op een beschutte plaats zetten. De toppen van de scheuten die er nog aan zitten afknippen.
In mei wat Osmocote® korrels erbij doen en in juni/juli wat lavameel.
Wel steeds opletten dat de stek niet uitdroogt. Heel belangrijk is het om de stek in de emmer zeker een jaar lang erin te laten zitten. Je moet de stek datzelfde jaar zien uitlopen. Het jaar daarop kun je de stek eventueel nog een jaar laten zitten of in een iets grotere pot of emmer zetten. Belangrijk is het dat je duidelijk ziet dat de bamboestek is aangeslagen doordat er nieuwe scheuten ontstaan. Daarna pas in de tuin in een grote metselkuip zetten.
Bamboe plantkundig
In de familie van de grassen is de bamboe plantkundig gezien een uitzondering. Zo onderscheiden bamboes zich onder andere door :
– de speciale structuur van de stengel
– de lengte van de stengel
– het bijzondere bloeigedrag
Een bamboeplant is opgebouwd uit rizomen, stengels, zijtakken, bladeren en (in mindere mate) bloemen. Door de bijzondere structuur wordt botanisch gezien gesproken over rizoom in plaats van hoofdwortel, en over stengel in plaats van stam of tak. Misschien klinkt het eigenaardig, maar bamboes zijn dus grassen. Er zijn wel zo 1200 soorten bekend die kunnen ingedeeld worden in 2 grote groepen, de kruidachtige en de houtachtige soorten. De kruidachtige soorten worden vaak dwergbamboes genoemd en groeien als onderbeplanting in bossen.
De bamboes die je wellicht toch het meest in de tuin toepast zijn de houtachtige soorten. De hoogste soorten (Azië) worden tot 40-50 meter hoog. Anderzijds onderscheiden we winterharde en niet-winterharde bamboes. Sommige soorten kunnen ook de strengste winters in ons klimaat overleven en ook groen blijven gedurende de ganse winter. De niet-winterharde tropische en subtropische bamboes zijn geschikt als potplant voor kamer en terras. Bamboes behoren tot de sterkst groeiende planten, enkele 10-tallen cm per dag is geen uitzondering. Het record werd opgetekend in Japan : 121 cm op 1 dag (Phyllostachys edulis).