Tuintips

Is er buiten een houten ondergrond die je van verf wilt voorzien? Vaak twijfelen mensen tussen een gewone lak en buitenbeits. Wij raden buiten altijd aan om te kiezen voor een beits. Een simpele lak heeft als grootste nadeel dat het er voor zorgt dat het hout afgesloten wordt. Het biedt je dan wel een mooie dekking, maar deze dekking heeft dus ook een groot nadeel. Als hout niet kan ademen, vergroot dit de kans op houtrot. Bovendien kan het hout nu minder goed werken, wat de kans op afbladderend verf vergroot. Daarom kun je het beste kiezen voor beits. Maar welke beits kies je? We gaan er in deze blog dieper op in.


Dekkende of transparante beits?

Op het gebied van beitsen zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Ten eerste heb je de keuze tussen een dekkende of een kleurloze beits. Een kleurloze beits, ook wel bekend als een transparante beits, heeft als groot voordeel dat de structuur van het hout zichtbaar blijft. Hierdoor ontstaat er een mooi en natuurlijk eindresultaat waarbij het hout goed tot zijn recht komt, zonder dat er wordt ingeboet op het gebied van de bescherming van het hout buiten. Een dekkende beits dekt dus beter en bedekt het hout, vergelijkbaar met een gewone lak. Alsnog profiteer je van de bescherming die een beits het hout kan bieden.


Wat zijn de voordelen van een beits buiten?

Een lak op hout buiten heeft dus zo zijn nadelen, maar er kleven ook meerdere voordelen aan een beits. Een keuze hiervoor is dus goed te verantwoorden. Ten eerste zorgt een beits voor de beste bescherming tegen diverse elementen buiten. Hierbij kun je denken aan allerlei soorten vuilen, maar houten ondergronden buiten moeten ook beschermd worden tegen allerlei soorten neerslag. Gebeurt dit niet, dan kan het vocht van regen bijvoorbeeld leiden tot schimmelvorming en houtrot. Beits beschermt hiertegen, maar ook tegen de UV straling van de zon. Dit gaat verkleuring van het hout tegen. Doordat beits in het hout trekt, heeft het een vochtregulerende werking.


Waarvoor gebruik je een beits?

Beitsen kunnen ingezet worden om verschillende houten oppervlakken buiten van bescherming te voorzien. De keuze voor een dekkende, semi-transparante of transparante beits bepaalt de uitstraling van het hout. Beits biedt duurzame bescherming, zodat je voor langere tijd kunt genieten van het eindresultaat. Iedere doe het zelver kan deze klus uitvoeren. Bovendien hoef je geen primer toe te passen, in tegenstelling tot wanneer je gaat lakken. Een beits kan toegepast worden op uiteenlopende houten ondergronden buiten: tuintafels, picknicktafels, tuinstoelen, schuttingen, tuinhuizen, vlonders en nog veel meer.


Welke beits voor buiten ga ik gebruiken?

Het aanbod op het gebied van buitenbeitsen is groter dan ooit. Wij raden altijd aan om te kiezen voor een beits van een hoge kwaliteit van een bekend merk. Dat kost wellicht wat meer, maar het eindresultaat zal ook mooier en duurzamer zijn. Een goede optie is Beitz Douglas Beits Naturel 2.5 liter voor Zachthout. Dit product beschermt tegen vergrijzing, is vochtregulerend, geeft een luxe uitstraling en accentueert de houtnerf. Een andere goede optie is Wijzonol Transparant Tuinbeits. Dit bekende merk staat bekend om zijn hoge kwaliteit, en ook dit product is uitstekend. Kijk gerust eens rond en ontdek zelf wat jouw ideale buitenbeits zou zijn.