Tuinonderhoud

Het is weer bijna voorjaar, de bloemetjes mogen weer naar buiten! De tuin kan ongetwijfeld wel een opknapbeurt gebruiken. Het mos van de tegels, het gras gemaaid en het tuinhuis een nieuw kleurtje. Ook ga je je buren weer vaker zien en spreken. In de meeste gevallen super gezellig, maar niet áltijd.

Het is weer bijna voorjaar, de bloemetjes mogen weer naar buiten! De tuin kan ongetwijfeld wel een opknapbeurt gebruiken. Het mos van de tegels, het gras gemaaid en het tuinhuis een nieuw kleurtje. Ook ga je je buren weer vaker zien en spreken. In de meeste gevallen super gezellig, maar niet áltijd.
’s Ochtends in het ochtendzonnetje even een kop koffie met een krant zonder gestoord te worden kunnen we toch wel heel erg waarderen. Daarom; Koop een goede schutting!
Wij leggen je uit hoe jij de beste schutting kiest voor jouw tuin.
In de meeste gevallen is een schutting ervoor bedoeld om jouw tuin af te schermen van de buitenwereld. In ons dichtbevolkte landje is in veel gevallen deze buitenwereld je buren. Het plaatsen van een schutting zorgt er dus niet alleen voor dat jij ernaar gaat kijken maar ook je buren.
Overleg dus vooraf ook over je plannen om een nieuwe schutting te plaatsen en ga niet zomaar aan de slag. Bespreek jullie beiden wensen en behoeften. In veel gevallen kunnen de kosten zelfs verdeeld worden. Zaken waaraan je kunt denken om te bespreken zijn de hoogte, het materiaal, het onderhoud en de prijs. Geen buren, ideaal! Jij kunt all the way gaan.

Materiaalkeuze is de basis van de schutting
Waar vroeger schuttingen bijna altijd van hout waren, is dit tegenwoordig wel een ander verhaal. Er zijn ontzettend veel schuttingen op de markt, ook van andere materialen zoals composiet en glas. Wij zetten alle schuttingen en de opties op een rijtje inclusief de specificaties.

Houten schuttingen
We beginnen met de klassieker; Hout. Deze wordt natuurlijk nog steeds veel gebruikt door zijn natuurlijke uitstraling én prijs. Vanaf 12 euro kun jij al een houtenschutting aanschaffen. De houtsoorten die vaak gebruikt worden zijn grenen, vuren of Lariks Douglas. Ze kunnen wel of niet geïmpregneerd zijn, het resultaat hiervan is dat ze zwart zijn. Qua onderhoud is het handig om ze jaarlijks in de olie te zetten en twee keer per jaar te reinigen.
Ga je voor de natuurlijke look? Dan zal hij in verloop van tijd vergrijzen. De gemiddelde levensduur is 10 jaar en dat is niet heel lang, daardoor is de houten schutting niet een hele duurzame keuze. Het geheel iets duurzamer maken? Let dan op het FSC keurmerk.

Hardhouten schuttingen
Deze categorie schuttingen noemen we apart. Het is namelijk een populaire keuze om toch voor een houten schutting te gaan maar dan van hoge kwaliteit en die daardoor zeer duurzaam is. Wel is er onderhoud nodig wanneer je de originele kleur wilt behouden. Dit doe je door jaarlijks de schutting in de olie te zetten. Anders is reinigen voldoende, ook hardhouten schuttingen zullen naar verloop van tijd vergrijzen.
Het voordeel van hardhout is dat het lang meegaat, wel 25 jaar maar is daardoor ook wel weer wat duurder. Je zit al snel op een bedrag van 65,- euro. Het is een stevig materiaal die wel tegen een windvlaagje kan en is zeer duurzaam door zijn jarenlange gebruik. Ook bij dit hout geldt; Let op het keurmerk!

Composiet schuttingen
De composiet schuttingen hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Deze schutting bestaat uit planken, kan in vele kleuren geleverd worden en in verschillende hoogten. Ook is een schuine schutting mogelijk en heb je weinig onderhoud nodig. De invloed van het weer op de composieten schutting is dan ook veel kleiner.
Hij kan door zijn gebruik ook tegen harde wind en is eenvoudig te reinigen met speciale composietreiniger en een spons. De vanaf prijs is 27,- euro en de levensduur gemiddeld 15 jaar. Het nadeel is dat composiet een minder natuurlijke uitstraling heeft dan hout maar wel langer meegaat.

Glazen schuttingen
Liever een goede buur dan een verre vriend jouw credo? Dan is een glazen schutting misschien een idee. Kun je gezellig naar elkaar zwaaien. Al hoeft dit zeker niet altijd bij een glazen schutting. In veel gevallen is het glas mat of ondoorzichtig gemaakt. De glazen schuttingen zien wij vooral terug in de strakkere en modernere tuinen. Het zijn design tuinschermen van gehard glas. Daardoor ook ideaal om een dakterras af te schermen en zo luwte te creëren.
Een glazen schutting hoef je niet te verven of oliën, gewoon schoonmaken met een sopje en een doek is voldoende. Ook een glazenschutting kan wel 25 jaar meegaan maar is ook wat duurder. Denk aan een vanaf prijs van 90 euro. Kortom, een glazen schutting koop je niet voor je privacy maar kan wel een fantastisch effect hebben op de look van je tuin.

Aluminium schuttingen
Dan nog de laatste in de categorie schuttingen, namelijk de aluminium optie. Deze is helemaal dicht, dus geen doorkijk mogelijk. Hij is makkelijk korter te maken, zeer kleurvast en daardoor ook erg duurzaam. Hiermee tik je ook minstens de 25 jaar wel aan en is schoonmaken het enige wat nodig is.
Aluminium kent wel een beperkt assortiment en is eenvoudig zelf samen te stellen. Ook de aluminium schutting zien we vaak in de design tuinen, vanaf 235 euro heb je deze in je tuin staan.

Welke schutting kies ik?
Om uiteindelijk de beste keuze te maken specifiek voor jouw tuin hangt dus met een aantal persoonlijke keuzes samen. Hoe ver reikt je budget, wat vinden je buren, hoeveel onderhoud wil je doen, hoelang wil je dat de schutting meegaat, hoe groot en hoog moet de schutting zijn, hoe belangrijk vind je duurzaamheid en welke look wil je dat de schutting heeft.
Zijn al deze vragen beantwoord? Dan is het aan jou om de schutting te kiezen die daarbij matcht. Heb je twijfels? Dan is het goed hierover professioneel advies in te winnen en zo tot de keuze te komen. De expert weten bijvoorbeeld wat de beste composiet schutting is in jouw geval.
Kortom, normaal is schuttingtaal niet echt wenselijk. Maar in dit geval is het een goed onderwerp van gesprek vanavond aan de keukentafel!