Bloemen en planten

De zoete geur van de zomer. Kamperfoelies zijn er in vele soorten en maten. Zoekt u een klimmer die goed bestand is tegen droogte en ook nog bestand is tegen diepe schaduw, kies dan voor de Japanse kamperfoelie of Lonicera japonica. Deze soort is erg variabel in de beharing, bladvorm, bloemvorm en de kleur van de bloem. In China worden de bloemen Chin-yin-hua genoemd, wat betekend: ´bloeit als goud en zilver´.De bladeren en bloemen worden medicinaal gebruikt, ze worden gekookt en drinkt men als thee. Kinderen zuigen de bloemen leeg vanwege de nectar. De bloemen worden in salades gegeten en men maakt er ook wel siroop van. De wilde soort is niet in cultuur, wel vele cultuurvariëteiten.

Groeiwijze half wintergroene, sterk groeiende soort, 4-6 m. hoog, in juni tot september (oktober) bloeiend met zeer sterk geurende witte, naar geel verbloeiende bloemen gevolgd door zwarte vruchten.
Bladeren eivormig tot langwerpig, 3.5-8 cm. lang, 2.5-4.5 cm. breed, met spitse of toegespitste top, afgeronde bladvoet, bovenzijde donkergroen, onderzijde iets lichter. Jonge blaadjes vaak eikebladachtig gelobd.
Bloemen okselstandig, twee bijeen, aan korte behaarde bloemstelen, deze langer, zelden korter dan de bladstelen.
Bloemkroon tweelippig, tot 3.5 cm. lang, bovenlip met vier lobben, 1 cm breed, onderlip 3 mm breed, wit, soms iets violetrood gevlekt, buiten zijde behaard; buis ongeveer even lang als de zoom; meeldraden en stamper even lang of iets langer dan de bloemkroon. Voorblaadjes 1/3 zo lang als het vruchtbeginsel, deze bladachtig; schutbladen gewimperd.
Vruchten zwart, alle apart.
Inheems in Japan, Taiwan, Korea, China. Verwilderd in Amerika, Australië en Nieuw Zeeland. Ook in delen van Zuid Europa en Noord-Afrika verwilderd o.a. in Madera.

De mooiste Japanse kamerfolies zijn:
 

Lonicera japonica ´Aureoreticulata´ fijner van textuur dan de soort. Bladeren goudgeel geaderd, in de herfst naar wat rood verkleurend. Bloemen karmijnroze.

Lonicera japonica 'Aureoreticulata´

Lonicera japonica ´Hall´s Prolific´ bloemen wit, later geel. Is nog beter dan de bekende ´Halliana´die hieronder is afgebeeld


Lonicera japonica 'Halliana´

Lonicera japonica ´Horwood Gem´ bladeren geelachtig groen, vaak eikeblad achtig gelobd, jonge bladeren soms ook en geel bont. In de zomer meer lichtgroen en in de herfst naar licht rood verkleurend. Bloemen wit verkleurend naar geel.

Lonicera japonica ´Horwood Gem´

Lonicera japonica ´Purpurea´ jonge bladeren en twijgen purperrood, anders donkergroen. Bloemen aan de buitenzijde rood, binnenzijde wit.

Lonicera japonica 'Purpurea'

Sommige cultivars worden speciaal aangeplant als bodembedekker. Vanwege de grote groeikracht alleen voor grote vlakken.
Speciaal hiervoor gebruikt men:

´Dart´s World´ -> de groene bladeren hebben een rode nervatuur. Bloemen purperroze.
´Dart´s Acumen´ -> bladeren lichtgroen, bloemen wit, verbloeiend naar geel.

Een spontane zaailing, die ontstaan is in de Nederlandse Plantencollectie Lonicera, luistert naar de naam ´Sandra´. Hoewel dit geen zuivere ´japonica´ is lijkt zij er toch veel op. In het voorjaar zijn de bladeren gevlekt met wit geel bont, het St. Jans lot is groen. De bloemen zijn wit, verkleurend naar geel en geuren eveneens zeer sterk.
 

Lonicera japonica 'Sandra'
Klik op afbeelding voor vergrote weergave.

Gerecht: kamperfoelie salade voor 4 personen:

– 500 gram wortelen
– 500 gram aardappelen
– 2 blaadjes salie
– 20 cl witte wijn
– 1 krop eikebladsla
– 20 kamperfoelie blaadjes
– 2 eetlepels azijn
– 3 eetlepels olie
– peper van de molen , zout

Schil de wortelen, was ze en snij ze in plakjes. Kook de wortelen gaar. Kook de aardappelen in de schil in water met zout en de blaadjes salie. Pel de aardappelen als ze nog warm zijn en overgiet ze met witte wijn.
Schik de aardappelen en de wortelen op een bedje eikebladsla en strooi de bloemblaadjes erover. Roer de olie door de azijn, kruid met peper en zout en giet de vinaigrette over de salade.
Eet smakelijk!

Bronnen Arjan Laros 2002, bewerking RVO 2008