De lente heeft dit jaar lang op zich laten wachten. Eindelijk krijgen we nu toch iets zachtere en aangenamere temperaturen en wat meer zonlicht. Dit houdt echter ook in dat verschillende plagen zich nu beter kunnen manifesteren, onder andere in het openbaar groen. Indien deze plagen problemen veroorzaken, kunt u hiervoor onder andere terecht bij Biobest NV. Verschillende van hun producten kunnen namelijk perfect gebruikt worden in het openbare groen.
Feromoon voor paardekastanjemineermot
De paardekastanjemineermot (Cameraria ohridella) zorgt nu al sinds enkele jaren voor vele problemen in verschillende gemeenten. De schade die wordt veroorzaakt, kent ondertussen iedereen wel, nl. de vraatgangen in het blad en eventueel vroegtijdige bladval in geval van ernstige aantastingen. Cohridella heeft echter ook een aantal natuurlijke vijanden, maar deze zijn nog niet in voldoende mate terug te vinden in België. Toch wordt er best opgetreden tegen deze mineermotten, gezien ze indirect de vroegtijdige sterfte kunnen betekenen voor vele paardekastanjes.
Ook Biobest biedt een soortspecifiek feromoon dat de mannelijke motten aantrekt. Hierdoor wordt paring voorkomen en zullen dus minder eitjes worden afgezet op de bladeren. De feromooncapsules verspreiden gedurende een 6-tal weken hun lokstof. Dit is voldoende om 1 generatie op te vangen. De capsules worden het best gebruikt in combinatie met een trechterval, gezien de enorme aantallen motten die kunnen aangetrokken worden.
Het is natuurlijk belangrijk om deze feromonen tijdig en op het gepaste moment in de bomen uit te hangen. De paardekastanjemineermot telt 3 generaties per jaar. De eerste vlucht van de mannelijke motten begint normaal gesproken tegen het einde van de maand april. Biobest brengt dit feromoon op de markt in de vorm van capsules die per 10 stuks verpakt zijn in een handige “blisterverpakking”. Hiermee kan contact van het feromoon met handen of gereedschap voorkomen worden.
Nematoden tegen taxuskever
De larven van de taxuskever zijn weer volop wortels aan het beschadigen. Taxus, Rhododendron, Azalea, Hortensia, Fragaria… liggen allemaal in de risicozone. Deze planten worden hierdoor in hun groei geremd en sterven na verloop van tijd af.
Deze larven konden al biologisch bestreden worden met aaltjes, maar deze bestrijdingsmethode werd beperkt door de lage bodemtemperatuur tijdens het voorjaar. Dit probleem is nu opgelost. Vanaf heden is er namelijk ook een andere nematode – Steinernema kraussei – beschikbaar die reeds werkzaam is vanaf een bodemtemperatuur van 5°C. Hierdoor kunt u dus vroeger in het jaar beginnen met de toepassing en ook later eindigen. Verder kunt u tijdens de warmere maanden nog steeds aan de slag met Heterorhabditis megidis vanaf een bodemtemperatuur van 15°C.
Bron: Kris Fivez