De bladbegonia is helemaal terug van weggeweest. Nieuwe bladvormen en -kleuren hebben de aantrekkingskracht van de plant sterk verhoogd. Het klinkt misschien overdreven, maar de bladbegonia begint een rage te worden. In korte tijd is de aanvoer van deze productgroep verdubbeld. In 1998 werden nog 1,2 miljoen stuks op de Nederlandse bloemenveilingen verhandeld. Het assortiment bestond uit 5 verschillende cultivars. De bladbegonia is een trendy product.
Betoverend
En eigenlijk is dat niet zo vreemd, gezien de vele prachtige bladvormen en -kleuren die er nu beschikbaar zijn. De soms bizarre, bijna betoverende kleuren en patronen herinneren aan de jaren zeventig. Misschien ligt hierin wel een verklaring voor de nieuwe ´retro´ populariteit van de bladbegonia. Veel nieuwe soorten worden onder merknaam geleverd. Voorbeelden zijn Botanica (twaalf botanische soorten) en Royal Colors (zes nieuwe rassen, waaronder ´Silver Queen´, ´Emerald Princess´ en ´Red Baron´). Onlangs is hier de Optima-groep bijgekomen. Niet nieuw, maar wel bijzonder zijn Begonia l´ Escargot (met een slakhuisachtige groeiwijze) en Begonia Venosa (met vetplantachtige, behaarde bladeren).
De laatste aanwinst heet Begonia conchaefolia Bull´s Eye. Deze plant dankt zijn naam aan de opvallende rode stip in het hart van het ronde blad. Het is een kruipende, compacte plant, net als zijn soortgenoten. Hoger dan 20 centimeter wordt hij niet. Als de plant in bloei komt, draagt hij kleine, witte, in clusters gegroepeerde bloemen. De schelpvormige bladeren met rode vlek trekken echter de meeste aandacht.
Verzorging
Koop uitsluitend gezonde planten, bij voorkeur met een hoes. Dit voorkomt beschadiging van het decoratieve blad. Bewaar bladbegonia´s maximaal vier dagen in de handelsfase. De optimale bewaartemperatuur is 10 tot 15°C. Controleer de planten dagelijks op meeldauw. Eenmaal aangetast kwijnen de planten zeer snel weg. Haal de planten in de winkel direct uit de verpakking. Zet de planten in het licht, maar niet in direct zonlicht. Geef regelmatig water. De potkluit mag niet uitdrogen. Maar geef nooit teveel water. Hier kunnen de planten echt niet tegen. Laat ook geen water in de schotel staan. Geef wekelijks een portie plantenvoedsel mee. Bij een normale kamertemperatuur zal de bladbegonia uitstekend groeien.
Begonia feiten
Begonia conchaefolia Bull´s Eye (17368) wordt jaarrond op de Nederlandse bloemenveilingen aangevoerd in een 12 centimeter pot, inclusief steeketiket. In de vrije natuur groeien meer dan 1.000 verschillende Begonia-soorten, voornamelijk op beschaduwde plaatsen in de landen rond de evenaar. Bull´s Eye heet van oorsprong Begonia conchifolia rubrimacula. De plant is voor het eerst gevonden op Costa Rica en is geschikt gemaakt voor commerciële teelt. Conchifolia betekent ´met schelpvormige bladeren´ (concha = schelp; floris = blad). Rubrimacula verwijst naar de rode vlek op de bladeren (rubri = rood; macula = vlek).
Bronnen Geert Devriese