Dit zijn bomen die beschikken over een min of meer ronde kroon. De meeste van de bolvormen zijn veredelingen. In het wild komen bolvormen eigenlijk niet voor. Ze zijn goed bruikbaar in kleine tuinen. In dit artikel bespreek ik steppekers, Prunus cistena, dwergvogelkers en de Fuji kers.
Bolvormige bomen zijn bomen die beschikken over een min of meer ronde kroon. De meeste van de bolvormen zijn veredelingen. In het wild komen bolvormen eigenlijk niet voor. Ze zijn goed bruikbaar in kleine tuinen.
Steppekers of Prunus eminens (x) ´Umbraculifera´
Nog oude en veel gebruikte benaming is Prunus fruticosa ´Globosa´. Na het succes van de bolacacia komt deze traaggroeiende bolboom meer en meer in de belangstelling. Door zijn plotse, stijgende succes is de steppekers, vooral in het latere voorjaar, soms moeilijk verkrijgbaar. Deze steppekers is bijzonder geschikt voor kleine tuinen en parken. Prunus eminens ´Umbraculifera´ wordt geënt op een onderstam van Prunus avium of Prunus avium F12/1. Hou rekening met ´valse scheuten´ aan de stambasis, die kan je maar beter verwijderen. Dat lijkt weer extra werk maar de steppekers hoeft je verder nooit te snoeien. Steppekers groeit zonder één enkele snoeibeurt uit tot een mooi, volle kroon. De kroon groeit iets hoger uit dan hij breed wordt.
De bladeren zijn vrij klein en donkergroen, wat de kroon een compact gesloten uitzicht geeft. Extra meegenomen is zijn mooie herfsttint verkleurend van geel tot oranje. Steppekers bloeit in april-mei met witte bloemen die zich openen net voor de bladeren volop verschijnen. Later, in juni kan je enkele kleine, rode kersen waarnemen.
Groeiplaats
Hou rekening met de trage groei en de typische wensen voor een sierkers: ze groeien op de meeste gronden, mits deze niet te nat zijn. Steppekers is kalkminnend en groeit ook goed op elke normale tuingrond. In de handel is de Steppekers in verschillende vormen en maten verkrijgbaar:
Halfstam | |
In container | |
Hoogstam | 6/8 |
8/10 | |
10/12 |
Prunus cistena of P. cerasifera x P. pumila
Deze soort wordt zowel in struikvorm als op een stam aangeboden. Veredeld op een stammetje van Prunus ´St. Julien´ of Prunus ´Myrobalana´, kan deze prunus uitgroeien tot een bolvormig boompje. Soms gebruikt men bij de veredeling nog de tussenstam ´Brompton´. Door zijn matige groeikracht geschikt voor elke, kleine tuin. Kalkminnend en groeit op elke normale tuingrond.
De in mei verschijnende witte bloemen steken mooi af tegen de jong, uitlopende, roodbruine bladeren. De bladeren zijn lancetvormig met een spitse punt. Een minder frequent voorkomende cultivar is ´Minnesota Red´. Een leuk boompje met dezelfde eigenschappen maar met rozerode bloemen.
Dwergvogelkers of Prunus padus ´Nana´
Toen ik de eerste maal de bolvormige vogelkers ontdekte in het vakblad Tuin & Landschap fronste ik toch even de wenkbrauwen. Onze inheemse vogelkers ken ik immers van een sterk, groeiende pioniersplant die zich niet makkelijk laat bedwingen. Deze Prunus padus ´Nana´ is dan ook niet een echte ronde bolboom: half bolvormige kroon die zeer dicht is vertakt. Vandaar wellicht de benaming dwergvogelkers (in plaats van bolvogelkers). Deze dwergvorm wordt veredeld op een onderstam van Prunus padus ´Commutata´, en verdraagt zodoende een natte standplaats. Deze dwergvorm kan goed toegepast worden bij de aanplanting van smalle straten. Door zijn dichte vertakking ontstaat een rijke bloei in de bekende witte, vogelkers trossen.
Prunus incisa of Fuji-kers
Roodachtig blad, grof dubbelgezaagd. Witte bloemen in groepjes van 2 of 3 tussen eind maart en april. Het ras ´February Pink´ bloeit nog vroeger, in februari met donkerroze bloemen.
Prunus ´Pandora´ of P.subhirtella ´Rosea´ x P. yedoensis
Deze Prunus hybride vormt meer een brede kroon. In het voorjaar bloeiend met lichtroze bloemen. De bladeren zijn bronskleurig en verkleuren naar prachtig oranje en rood in de herfst.
Het Prunus geslacht telt ook nog tal van andere vrij kleinkronige bomen met een ronde kruin
- Prunus cerasus ´Rhexii´
- Prunus gonduinii ´Schnee´
- Prunus nipponica (+ cultivars)
Bronnen – Tuin&Landschap 1997 nr.9, foto P. cistena Van Pelt NV –