In Maastricht fotografeerde ik begin augustus een aantal bloeiende Sophora´s. In deze tijd van het jaar verwacht je geen bloeiende bomen. Je zou bijna denken dat het om Robinia´s gaat, maar die bloeien in mei. Sophora lijkt inderdaad op de Amerikaanse Robinia. Deze bijzondere boom die we wel eens in parken, botanische tuinen of langs wegen tegenkomen, kan goed tegen droogte en de uitlaatgassen van auto´s. Hij heeft geen last van ziektes. De vlinderachtige crèmewitte bloemtrossen zijn erg geliefd bij bijen. Als zij uitgebloeid zijn en afvallen, lijkt de bodem besneeuwd. Het gaat hier om een tapijt van bloemblaadjes.
Sophora japonica ( Lat.)
Japanese Pagoda Tree (Eng.
Arbre de Miel, Arbre des Pagodes (Frans)
Japanischer Schnurbaum, Perlenschnurbaum
Japanse Pagodenboom (Ned.)
Leguminosae – vlinderbloemfamilie
Herkomst en naam
Van het geslacht Sophora bestaan er meer dan 50 soorten, waar Sophora japonica het goed doet in gebieden met gematigd klimaat. De meeste andere soorten groeien op Hawaï, Nieuw-Zeeland en op Mauritius. Inheems is Sophora niet in Japan, zoals het bijvoegsel japonica suggereert, maar in China en Korea. Daar wordt hij vooral als tempelboom en heilige boom op begraafplaatsen vereerd. In 1747 werden de eerste zaden door een Franse jezuïeten missionaris naar de Botanische Tuin in Parijs gestuurd.
Sophora´s kunnen vrij oud worden. In China groeit een exemplaar van ca.100 jaar oud. Sophora is de Arabische plantennaam voor Cassia sophora en werd door Linné overgenomen. Cassia komt van het Griekse woord kassia wat kruidige bast betekent.
Gestalte
Sophora is een 25 m hoge loofboom met een ronde kroon. Met het ouder worden neemt deze de vorm van een paraplu aan. De takken blijven enkele jaren groen.
Bladeren: ze zijn ca. 20 cm lang en oneven geveerd. Ze zijn kortgesteeld, langwerpig tot eivormig en hebben een stekelpuntje. De bovenzijde is donkergroen, de onderzijde grisgroen en fijn behaard. Zij hebben een gele herfstkleur.
Bloemen
Zij verschijnen in lange, hangende trossen en zijn geelwit. De boom bloeit pas vanaf een leeftijd van 15 jaar.
Vruchten
Het zijn 5-8 cm lange peulen die zelden verschijnen.
In de grijsgroene schors ontstaan in de loop der jaren scheuren.
Soorten
Sophora prostata is een warrig groeiende struik die in hoekige vormen naar links en rechts schieten. In juni-juli verschijnen heldergele, klokvormige bloemen. Deze soort is geschikt als kuipplant. Een andere kuipplant is Sophora prostata ´Dragons Gold´, een dwergvorm. Dit is een lage struik met kleine, ronde blaadjes. Hij bloeit met gele erwtenbloemen van maart tot juni.
Gebruik
De bloemknoppen worden in Azië als verfmiddel gebruikt (lichtgeel).
Sophora davidii heeft witte bloemen. Sophora tetrapteda heeft grote gele bloemen met lange meeldraden.
Sophora pendula met neerhangende takken.
Bronnen Brigit Kahlert 2004, bewerking Rudi Van Overloop 2008.