Bomen en hagen

Groenten zijn gezond. Maar er is er eentje die meer dan de anderen de kop opsteekt in de pers. Dat is broccoli. Broccoli is de gezondste groente van allemaal, dat mogen we zeker besluiten als we de persartikels doorsnuffelen. Van enkele relevante persartikels voor de verschillende gezondheidsaspecten van broccoli vindt u hier een amenvatting. Als je trouwens even aan de slag gaat met Google dan zie je dat broccoli steeds bovenaan te vinden is in lijstjes met gezonde voedingsmiddelen.

Broccoli, voeding en geneeskracht!

Broccoli is de koning van de kruisbloemige groenten, en heeft meer beschermende kwaliteiten dan eender welke andere koolsoort. Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine die je kan denken: A, B´s, C, E en K. De enige vitamines die in broccoli ontbreken is D (die door het lichaam aangemaakt wordt onder invloed van zonlicht) en B12 (die alleen door bacteriën aangemaakt wordt). Behalve deze bevat broccoli alles, zowel de macromineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals de sporenelementen zink, ijzer, koper…..
 

 

 

Kankerbestrijdende groenten 

Broccoli, die veel geroemde groente, heeft zijn reputatie voor een deel te danken aan een bijzondere ziektebestrijdende stof die erin voorkomt: sulforafaan. Uit onderzoek is nu gebleken dat sulforafaan een nog gunstiger werking heeft dan werd aangenomen. De stof blijkt meer kankerbestrijdende eigenschappen te hebben, effectief te zijn bij het voorkomen van maagzweren en wellicht de kans op hartklachten te kunnen verkleinen. Dat is bijzonder goed nieuws voor liefhebbers van groentekiemen: een kleine 30 gram broccolischeuten bevat tot vijftig keer meer sulforafaan dan de hele groente.
Reden genoeg dus om broccoli en verwante kruisbloemige groenten te eten – zoals spruitjes, kool, bloemkool en boerenkool – en daarnaast de kiemen van broccoli en bloemkool. Al deze voedingsmiddelen bevatten veel sulforafaan, en bovendien bètacaroteen en vitamine C…..
 

 

 

Broccoli tegen maagzweer en darmkanker    

Onderzoekers melden dat sulforafaan, een stof die van nature in hoge concentratie voorkomt in broccoli en in broccolischeuten, een krachtig effect heeft tegen de bacterie Helicobacter pilori die verantwoordelijk wordt geacht voor een groot deel van maagzweren en maagkankers. Voorlopig is dit effect alleen aangetoond in het laboratorium met gezuiverd sulforafaan, maar de onderzoekers doen verder. Ze hopen eenzelfde effect te kunnen aantonen met een normaal dieet waaraan broccoli wordt toegevoegd……
 

 

 

Broccoli: de lieveling van de blaas!  

Bepaalde bestanddelen in broccoli zouden blaaskanker kunnen voorkomen of het verloop ervan kunnen vertragen. Broccoli hoort dus eveneens thuis in het rijtje “pharmafoods” of geneeskrachtige voedingsproducten. Twee of meer porties broccoli per week eten, vermindert het risico op blaaskanker met 44 %. Bovendien is gebleken dat blaaskanker minder voorkomt bij bevolkingsgroepen (onder meer in Azië die veel kool eten in al zijn vormen) die veel koolsoorten eten.
Ook al zijn jonge broccolischeuten het rijkst aan glucosinolaten, ook rijpe broccoliroosjes zijn zeer gezond. Ook andere kruisbloemigen, zoals kool, bloemkool en spruitjes, bevatten anticancerigene bestanddelen.

 

 

Kool eten vermindert risico op longkanker

Volgens een studie verlaagt het eten van koolachtige groenten zoals groene kool, broccoli en spruitjes het risico op longkanker. Isothiocyanaat is het beschermende bestanddeel dat het risico op longkanker doet afnemen. Een 70 procent van de mensen zou er goed aan doen om minstens 1 keer per week deze groenten in zijn dieet te voorzien. Door regelmatig groene kool, broccoli en spruitjes te eten kunnen rokers dit risico weliswaar beperken maar stoppen met roken is enige manier om het risico echt te beperken…..
 

 

 

Broccoli helpt het geheugen

Enkele groentesoorten, en vooral broccoli, zijn goed voor het geheugen. Onder meer broccoli, aardappelen, radijsjes, sinaasappels en appels bevatten stoffen die hetzelfde effect hebben tegen de ziekte Alzheimer als de medicijnen die worden gebruikt om de ziekte tegen te gaan. Het is niet bewezen dat het eten van de groenten de ziekte bestrijdt, wel dat het regelmatig broccoli eten de hersenen minder snel kan doen aftakelen.