Vijvers en vissen

DIT IS JOUW TUIN! is een boek dat je kan helpen als je je oude tuin wilt veranderen in een sfeervolle tuin. Jurgen Smit probeert je een andere kijk op tuinieren te bieden en geef ideeën over een verrassende en verfrissende materiaalkeuze. Als voorbeeldproject uit het boek viel mijn keuze op project 7: “COMBAT“: Het betreft hier een jong stel, het huis wordt verbouwd en de energie en het geld raken op. Toch willen ze graag in de zomermaanden met hun vele vrienden, die ook met het huis helpen, op een ruim terras in hun tuin een biertje drinken. Een beetje privacy moet wel worden gecreëerd, want de tuin grenst aan de openbare weg. En hoewel sociale controle een groot goed is, kan het ook te gek zijn.

Een schutting is echter uit den boze. Ten eerste mogen er dicht aan de weg geen hoge elementen worden geplaatst en voor de buurt zou het een drama betekenen. De mensen in de buurt zitten veel in hun voortuin en kijken dan de hele dag op een houten hek. Dat kunnen we ze natuurlijk niet aandoen. Groentinten, natuurlijke, stoere materialen en water in de tuin zijn ook nog wensen. Hoe groot en in welke mate mag ik zelf uitzoeken.

Het ontwerp

De tuin ligt eigenlijk zowel aan de achterkant als aan de zijkant van de woning. Door een aanbouw aan het huis heeft hij een wat merkwaardige ligging gekregen. De tuin is ongeveer 10 meter diep en 7 meter breed, waarvan de eerste meter vanaf de weg volgens gemeenteverordening geen hoge elementen mogen bevatten. Door de wat rare ligging van de tuin zijn de eerste lijnen lastig te bepalen.

Ik vraag me af wat de kijkrichting wordt, maar de schuine lijn van de nieuw geplaatste openslaande deuren helpt me verder. Deze lijn staat haaks op de diagonaal van de tuin en dat is perfect. Door deze diagonale lijn als basis te houden voor het ontwerp los ik mijn probleem in één keer op. En het resultaat zal zijn dat de tuin qua belijning ook bij de woning past. Bij de openslaande deuren komt een klein terras zodat de deuren vrij open kunnen slaan en om ruimte te geven voor wat grotere potten.

Aansluitend aan het terras komt een grote waterpartij: een verhoogde vijver met planten, vissen en een waterelement. Rechts daarvan, met een strook beplanting als buffer, komt dan het hoofdterras. Door de schuine hoofdlijn in de tuin past dat ineens ook een stuk makkelijker. Het moet een terras worden voor minimaal 8 personen, dus 20 m² groot. De poort komt aan de achterzijde van de tuin.

 

Aan een breed pad langs de uitbouw ontkom ik niet. Daar zitten diverse deuren in, dat geeft verkeer en dus is een verharding noodzakelijk. Het pad leidt ook meteen naar de poort, maar de hoeveelheid bestrating mag geen te grote rol gaan spelen. Daarom maak ik het pad overdreven breed – ja, ik lijk wel gek, maar het komt goed. Door het pad oversized te maken schep ik de mogelijkheid om er plantgaten in te maken. De aanbouw komt dus voor een deel in het groen en het pad wordt onderbroken, het wordt speelser en komt minder massaal over. Een ideale oplossing, al zeg ik het zelf! Een tweede gebruikersterras komt aan de andere kopse kant van de vijver. Het krijgt een totaal eigen sfeer en een andere kijk op de tuin.

De sierkersen blijven staan. Ten eerste zijn kersen de voorbode van het voorjaar en ten tweede zijn ze, zeker de eerste jaren, beeldbepalend voor de tuin. Privacy wordt gebracht door een dubbele haag: aan de buitenkant komt een ligusterhaag van een meter hoog en direct daarachter komt een beukenhaag van twee meter. Naarmate de jaren vorderen en de planten meer gesloten raken, zal het bladcontrast steeds duidelijker en fraaier worden, net als het feit dat er twee hagen staan.

De uitvoering

Aangezien er in deze tuin een hoogteverschil van 20 centimeter zit, begin ik daar. Dat moet je trouwens altijd doen: van hoog naar laag werken, van groot naar klein en van grof naar fijn. De bestrating aan de hoge kant wordt dus als eerste aangepakt. Deze bestaat uit betontegels van 30 x 30 centimeter in vijf kleuren groen. Dit is de Joy and Fun, een nieuw soort tegel met een groot voordeel: door de rustige groene kleuren heb je een gevarieerde bestrating en tegelijk is de tegel toch niet opvallend aanwezig. Deze tegels zullen zeker tijd nodig hebben om door een breder publiek gewaardeerd te worden, maar ze zijn echt erg mooi.

De vijver

Aansluitend aan het kleine terras bij de openslaande deuren komt een vijver met een totale lengte van 7 meter en met een verbreding aan de tuinkant. De fundering is hetzelfde als die van de waterpartij in het hoofdstuk ´Nieuw klassiek´ en de wanden worden opgebouwd van natuurstenen ´broodjes´ met de naam Raveena. Dat zijn kant-en-klaar gezaagde brokken natuursteen die in halfsteens verband worden opgemetseld.

Het op maat zagen van passtukken moet met een diamantzaagblad gebeuren: dat is een metalen zaagblad met aan de buitenkant kleine diamantstukjes die het snijwerk doen. Zo´n zaagblad past in een haakse slijper (voor enkele stenen), een motorzaag (als het er meer worden) of een steentafelzaag (voor grote hoeveelheden). In deze tuin gebruikten we de haakse slijper.

Nadat het veiligheidsvlies en de rubberfolie zijn gelegd, wordt de rand afgewerkt met een grove houten tuinplank (voorheen schaaldeel genoemd), die in de lengte doormidden is gezaagd. In de vijver komt een pomp die water omhoog pompt naar het waterelement. Dit bestaat uit niet meer dan een gegalvaniseerde buis die het water teruggooit in de vijver. Het voordeel van pijp is dat de slang van de pomp erin gestopt kan worden, zodat je hem niet ziet lopen. Op de 30 centimeter diepe rand in de vijver komen diverse soorten oeverplanten in vijvermanden. Ondergedoken zuurstofplanten zorgen voor de broodnodige zuurstof en voor evenwicht in het water. Aan elk bosje zuurstofplanten wordt een steentje gebonden om het te laten zinken.

Het overkapte tweede terras

In de verste hoek van de tuin komt een tweede terras. Het eerste terras is voor grote groepen en het tweede is om te relaxen en met zijn tweeën van de tuin te genieten. Een eenvoudige overkapping van stoere kastanjehouten palen, dwarsbalken en liggers vormt de basis. Je moet deze houten delen wel voor een deel inkepen: dat staat professioneel en komt de sterkte van de constructie ten goede. Boor gaten van 6 millimeter en schroef de boel vast met schroeven van 6 x 100 millimeter.

Over de houten constructie wordt een kaki camouflagenet van het leger getrokken. Het effect is enorm: het zonlicht wordt op een prachtige manier gefilterd en het geeft een heerlijke sfeer. Een simpele, goedkope en zeer doeltreffende oplossing.

De schutting

De schutting wordt gebouwd van dezelfde grove tuinplanken (schaaldelen) als waar de afwerkrand van de vijver van is gemaakt. Begin onderaan en schroef de eerste plank vast. Laat dan de volgende plank daarop vallen (dakpansgewijs). Doordat de zijkanten van de planken heel grillig zijn, heb je niets aan een waterpas. ´Op het oog´ recht hangen en vastschroeven is genoeg: bovenaan kom je altijd goed uit. De planken variëren in breedte, dus kun je kiezen welke je neemt. Je kunt altijd de bovenste planken net iets meer of minder laten overlappen, zodat je in elk geval goed uitkomt.

En omdat we toch zo lekker bezig zijn, bouw ik ook maar meteen een plek voor het openhaardhout. Niet dat deze mensen een openhaard hebben, maar ze hebben wel een vuurkorf. Bovendien staat het altijd mooi als het hok gevuld is met hout. Daarnaast staat het hok ook nog op een strategische plek, want het ontneemt het zicht op de poortdeur.

De tafel

De tafel is zelf gemaakt. Het onderstel is gelijk is aan dat van de tafel in het hoofdstuk ´Een vleugje oosters´. Het blad is van zware, 25 centimeter brede eiken planken die met drie dwarsplanken eronder aan het stalen frame worden vastgezet met behulp van houtdraadbouten. Het kost nog geen uur om deze tafel te maken.

De beplanting

Voor details aangaande de beplanting ..zie het boek

Het onderhoud

Het onderhoud in deze tuin is in het eerste groeiseizoen aanzienlijk. Elke week moet je even het schoffeltje door de border halen. Daarnaast is het zaak regelmatig water te geven aan de planten die als wortelgoed zijn geplant (Fagus en Ligustrum) en vergeet in droge perioden ook de nieuw aangeplante vaste planten niet. Nog al te vaak zie ik planten verpieteren vanuit de gedachte dat ze het zelf maar moeten redden om geen luie wortels te krijgen. Of anders wordt er gezegd dat je overdag geen water mag geven omdat de planten dan verbranden. Allebei lariekoek! Als de plant erom vraagt, dan geef je hem gewoon water, of de zon nou schijnt of niet.

De kosten

Bestrating [zand en tegels] 1.050,00  

 

Vijverpartij [natuursteen, fundering, doek, folie en pomp] 2.000,00
Schutting, houthok en overkapping [palen en planken] 900,00
Waterelement 70,00
Beplanting 1.550,00
Overig [tafel, ruif en grondverbetering]
 
725,00
   
Totaal materiaalkosten 6.295,00 €