Als je een klein tuintje hebt of alleen maar een balkon, dan wordt het moeilijker om compost te maken, maar helemaal onmogelijk is het niet. Een van de mogelijkheden is een wormenkwekerij. Op het WWW kun je hierover vrij veel informatie vinden, onder de zogenaamde “Worm-bins”. Vooral in Amerika is dit een rage, en inmiddels zijn ze ook in Engeland verkrijgbaar. Op een van de lijsten vermelde iemand dat zij ze zelfs in de keuken kweekte. Hier in Nederland heb ik ze nog niet gezien, maar van twee doe-het-zelvers kreeg ik een paar tips:
Een e-mail kennis maakte een eigen wormkwekerij van een plastic vuilnisbak, met gaten en grit onderin voor de drainage. Oorspronkelijk wilde hij in een viswinkel wormen halen, maar omdat die tijdelijk uitverkocht waren haalde hij de gewone regenwormen uit paardenmest.
Een ander vond een paar regenwormen in haar plantenbakken en deed ze in een aquarium met een dikke laag aarde die lekker vochtig werd gehouden en ze voedde ze regelmatig met afvalblad (ook van kamerplanten), gras en resten rauwe groenten. Het aquarium had ze afgedekt met kranten zodat het er donker in bleef. Het voeden gebeurde als de voorgaande maaltijd geheel op was. Over het aquarium had ze gaas gespannen zodat de wormen niet konden ontsnappen, maar er voldoende lucht in kon komen. De wormen hadden het duidelijk naar het zin en plantten zich voort. Inmiddels doet ze dat al zo´n jaar of tien.
Tips van haar
- houdt de aarde vochtig (met valeriaanaftreksel), maar zorg dat het niet te nat wordt
- niet te veel voedsel ineens anders gaat het gisten/rotten
- zet het niet in de zon
- zet het bij voorkeur op een onverwarmde plaats
- oogst de aarde in het voorjaar op de volgende manier:
- stort de aarde op een krant
- maak eventueel wat kastanjeaftreksel en giet dat over de aarde, de wormen zullen dan snel naar boven komen
- vang de wormen er uit en zet die in een aparte pot of bak
- zoek zorgvuldig de aarde na en als je geen wormen meer vindt doe de aarde dan in een grote bloempot met een scherf over het bodemgat. Begiet de aarde elke dag met kastanje-extract en roer ze flink om zodat de wormen, die uit eventuele wormeneitjes komen, naar boven zullen komen en je ze weg kunt vangen.
- na een week of twee is deze aarde bruikbaar als zeer goede potgrond
- begin ondertussen een nieuwe wormenkwekerij. Breng het teveel aan wormen naar een park.
In de USA gebruiken ze veelal een ander soort wormen, die aan de oppervlakte leven en niet in aarde. In Engeland zijn deze inmiddels ook verkrijgbaar, evenals de commercieel vervaardigde worm-bins, compleet met uitgebreide handleidingen (in het Engels weliswaar).
Bron: Yolanda Van Nieuwkoop 1998