Tuinonderhoud

Wel, ons land raakt steeds voller en voller, jaarlijks worden er vele grijze kantoren, bedrijfspanden en woningen in ons kleine land gebouwd. De beschikbare grondoppervlakte wordt schaarser en duurder. Steeds meer groen moet wijken voor bebouwing. Tuinen in nieuwe woonwijken worden gemiddeld genomen steeds kleiner omdat de beschikbare grond veel geld kost en er meer aan bebouwing kan worden verdiend dan aan tuinen. Je kunt het dak op toch.


Geen onbekende uitspraak voor de meeste van ons. Hoewel meestal minder vriendelijk bedoeld is in het in dit geval voor de verandering eens positief.
Want we kunnen inderdaad het dak op!
Oh ja????
Er zijn de laatste jaren veel tuinen daktuinen gemaakt, een ontwikkeling die o.a. is overgewaaid van onze Oosterburen. De eerste daktuinen zijn te vinden op de o.a. grote kantoorgebouwen en openbare gebouwen. Maar daar blijft het niet bij, een daktuin hoeft geen honderden vierkante meters groot te zijn, ook op ´kleine´ particuliere daken is een daktuin te maken.

Ook uw dak kan een tuin worden

Denk bijvoorbeeld maar aan het dak van uw schuur, carport, aanbouw of zelfs het dak van uw huis. Op zowel platte als schuine en bestaande als nieuwe daken is een mooie tuin te maken.

Maar waarom zullen we een daktuin maken?

Leuke ontwikkeling zult u wellicht denken, maar waarom is dat voor mij interessant. Er zijn echter diverse redenen waarom u zou kunnen kiezen voor het aanbrengen van een daktuin.

 

U krijgt meer woonplezier

– een daktuin biedt namelijk een veel fraaier beeld dan de over het algemeen saai gekleurde dakbedekking of grindlaag op het dak.

– verder biedt een daktuin u extra tuinoppervlakte, dus ook extra tuinplezier.

– een daktuin is ook geluiddempend, waardoor u minder last hoeft te hebben van geluiden van buiten.

Voor mensen die op het platteland wonen met volop ruimte en ´natuur´ om hen heen zal dit argument wellicht minder aanspreken, dan voor stadsmensen. Er zijn echter nog meer voordelen.

Het bespaart namelijk geld

Kijk, nu wordt het interessant toch?

– de dakbedekking gaat namelijk twee maal zo lang doordat de begroeiing deze beschermt tegen beschadigingen en tegen zonlicht. De dakbedekking is dus minder snel aan vervanging toe.

– verder biedt een daktuin ook isolatie, met name in de zomer is het daardoor aanzienlijk koeler. Het scheelt u dus in kosten voor koeling en verwarming.

Het is beter voor het (stads)milieu

– grote temperatuursschommelingen die op daken ontstaan worden getemperd, hierdoor zal er minder stof in de lucht terecht zal komen. Stof dat door de thermiek, die door hoge temperaturen ontstaat, mee wordt genomen in de lucht.

– de gemiddelde temperatuur in de directe omgeving van beplanting wordt beter gereguleerd, waardoor de lucht minder snel zal opwarmen.

– de beplanting haalt verontreiniging uit de lucht en levert zuurstof.

– een daktuin biedt nieuwe kansen aan flora en fauna, denk bijvoorbeeld aan vogels en insecten.

– een daktuin buffert het regenwater en staat het vertraagd af. Hierdoor verdwijnt het kostbare regenwater niet meer in z´n geheel in het riool. Verder wordt hierdoor de piekbelasting van het rioolsysteem tijdens regenbuien vermindert. Indien op grotere schaal toegepast zou de kans overstromingen zoals afgelopen jaren zijn voor gekomen wel eens kunnen worden verminderd.

Voorbeelden van daktuinen

voorbeeld van een grote daktuin

voorbeeld van een kleine daktuin

Volgende maand meer over de diverse systemen van daktuinen. Nederland vergrijst deel 2.

Adri Hartkoorn – ahdaktuinadvies.nl