Tuinaanleg

Eigenlijk zie je nog veel te weinig daktuinen. Meestal zijn ze de ideale manier om grijze beton of lelijke dakbedekking te camoufleren. Als buitenstaander denk je hierbij aan een waterdichte dichting en wat aarde daarover met planten. Zo gemakkelijk is het echter niet, want het dak moet kunnen ademen en de begroeiing moet intact blijven. Vandaar het IBIC-SYSTEEM, doordacht en revolutionair? Bij het bewonderen van een daktuin denk je in de eerste plaats aan een mooie, groene oase vol rust. Maar daktuinen beschermen tegen de wispelturigheid van het weer en tegen geluid. Een zwart plak dak kan in de zomer opwarmen tot 80° C en in de winter afkoelen tot – 30° C.


Dit leidt tot de versnelde veroudering van de dichtingsfolie. Bij dakbegroeiing is dit uitgesloten omdat men minder temperatuurschommelingen heeft en de dakbegroeiing warmte-isolerend werkt. Bovendien wordt de dichting beschermd tegen infrarode en ultraviolette straling. Een daktuin is in ons betonnen landje een verademing voor het leefmilieu. De begroeiing houdt het stof tegen, zuivert de lucht, geeft zuurstof en slaat het overtollige regenwater op. Bovendien geeft een daktuin ook een meerwaarde aan de gebouwen. Een dergelijk begroeiingssysteem komt in aanmerking voor nieuwbouw en renovatie, boven garages, op terrassen van flats in combinatie met betegeling, op kantoorgebouwen, op verharde binnenpleinen en patio´s. Het allernieuwste snufje is een daktuin op een carport.

Alvorens echter onbezonnen een daktuin te plaatsen, moet men het draagvermogen van de constructie (onderbouw) onderzoeken en desnoods verstevigen. Het verdient aanbeveling om de bestaande afwatering te controleren en te omschrijven.

Hete zomers

Het begroeiingssysteem IBIC verdiende zijn geloofwaardigheid dankzij zijn referenties. De degelijkheid ervan werd zwaar op de proef gesteld tijdens de voorbije zomers. Leuk om te zien is de dakbegroeiing van het winkelcentrum ´t Zavelpand te Zaventem. Erg origineel is de daktuin boven het zwembad van Elversele. Door de glooiing van het terrein ziet men men de straat af helemaal niets en toch staat er een gebouw onder het gras en de
sierheesters. Eén van de grootste creaties is de daktuin boven de overwelfde binnenplaats van het OCMW-gebouw Ten Boomgaerde in Antwerpen. Op de begroeide dakbedekking staat een tuinafsluiting, liggen wandelpaden en een speelplaats tot zelfs een toegangsweg voor de brandweer.

Perfecte techniek

Het geheim van het IBIC groendaksysteem bestaat uit zijn 3 lagen: Vooreerst legt men een antiwortelfolie uit polyethyleen tegen het doordringen van de wortels. Daarop komt een noppenbaan systeem, bestaande uit platen of rollen, om de dakbelichting te beschermen. Deze noppen maken het mogelijk om per vierkante meter 6 tot 7 liter water op te slaan, genoeg om voor de planten een droogte te overbruggen. De noppen zorgen ook voor de nodige verluchting, zodat verzuring van de grond onmogelijk wordt. Wellicht het belangrijkste is de draagkracht van de noppen: 15 ton druk per vierkante meter, zodat men er bij de aanleg gerust mag over rijden. Tenslotte komt er over de noppenbaan een biotoopvlies dat bevestigd wordt door clips, om verschuiving te voorkomen tijdens de aanbreng van grond of substraat.

Bij de aanleg is de keuze van het substraat zeer belangrijk in functie van de beplanting. Bodembedekkers zoals vetplanten hebben maar een laag van 6 cm nodig, gazon heeft 20-30 cm nodig, struiken 30-60 cm en bomen zelfs 60 tot 80 cm. Die substraten bestaan uit 3 typen vezelrijke grond. Men kan ook een potgrond kiezen met lava en organische bemesting. De samenstelling en voeding is zeer belangrijk voor de beworteling, de groei, en ook de waterhuishouding van de dakbegroeiing. Het is nodig voor voldoende waterafvoer bij overvloedige regenval en is tevens een goede buffering in droge periodes.

IBIC-systeem: verkrijgbaar bij Dockx & Co – Mechelen – België

Bron Verbondsnieuws nr.9, jaargang 1996