Tuinonderhoud

Een veranda is de ideale plek om te genieten van het buitenleven, zelfs als het weer niet helemaal meewerkt. Door planten toe te voegen aan deze ruimte tover je ze om tot een groene oase waar je het hele jaar door van kunt genieten. Maar welke planten zijn nu het meest geschikt voor een veranda? In dit artikel geven we je een overzicht van de beste planten om je veranda mee te decoreren en een paar handige tips voor het onderhoud ervan.

Orchideeën en bromelia’s
Orchideeën en bromelia’s zijn perfecte keuzes voor een veranda. Deze tropische schoonheden houden van licht, maar niet van direct zonlicht, waardoor ze uitstekend gedijen in een veranda met grote ramen. Orchideeën staan bekend om hun prachtige bloemen en kunnen maandenlang bloeien. Bromelia’s voegen kleur toe aan je veranda. Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft, maar voorkom dat ze te nat worden.

Ficus en monstera
Voor wie houdt van grote, indrukwekkende planten zijn de ficus en de monstera ideale kandidaten. De ficus, ook wel bekend als de vijgenboom, is een sterke plant die weinig verzorging nodig heeft. Hij houdt van veel licht, maar kan ook overleven in minder lichte omstandigheden. De monstera, met zijn kenmerkende gaten in de bladeren, geeft een jungle gevoel aan je veranda. Deze plant groeit snel en heeft weinig verzorging nodig, behalve af en toe wat water en een lichte snoeibeurt.

Siergrassen en palmen
Siergrassen en palmen zijn perfect voor het creëren van een rustgevende sfeer in je veranda. Ze brengen een gevoel van luchtigheid, vooral wanneer ze zachtjes bewegen in de wind. Palmen zoals de Areca-palm of de Kentia-palm zijn geweldige opties omdat ze goed groeien in potten en gedijen in indirect licht. Siergrassen zoals het pampasgras of het Chinees riet zijn onderhoudsarm en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden.

Geraniums en lavendel
Geraniums en lavendel zijn perfecte keuzes als je wat kleur en geur aan je veranda wilt toevoegen. Geraniums bloeien overvloedig en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, van rood en roze tot wit en paars. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en bloeien de hele zomer door. Lavendel, met zijn rustgevende geur en paarse bloemen, is niet alleen mooi, maar ook nuttig omdat het muggen op afstand houdt. Beide planten houden van veel zonlicht en hebben regelmatig water nodig, maar kunnen goed tegen droogte.

Klimop en jasmijn
Als je veranda voorzien is van stevige steunpilaren of een pergola, kunnen klimplanten zoals klimop en jasmijn voor een prachtig groen dak zorgen. Klimop is zeer onderhoudsarm en kan snel groeien, waardoor je in korte tijd een weelderige groene muur of plafond kunt creëren. Jasmijn is iets delicater, maar de heerlijke geur van zijn bloemen maakt het de moeite waard. Jasmijn heeft regelmatig water nodig en gedijt goed in zonlicht tot halfschaduw.

Praktische tips voor een groene veranda
Bij het kiezen van planten voor je veranda is het belangrijk om rekening te houden met het type ramen dat je hebt. PVC ramen, zoals die van Kömmerling, bieden uitstekende isolatie en zorgen ervoor dat je veranda het hele jaar door een comfortabele temperatuur behoudt. Dit is gunstig voor de meeste planten, omdat ze niet van extreme temperatuurschommelingen houden.

Naast goede PVC ramen, is ook de potgrond en drainage belangrijk. Gebruik potten met gaten aan de onderkant en zet schotels onder de potten om overtollig water op te vangen.