Tuintips

Winterharde bloembollen brengen kleur in borders en bakken en behoren tot de makkelijkste planten om te kweken. Plant een mengsel van lente-, zomer- en herfstbloeiers – zoals narcissen, hyacinten en cyclamen – voor een opeenvolging van bloemen het hele jaar door. We hebben een mooi artikel gemaakt met de beste en mooiste winterharde bloembollen. Lees snel verder om erachter te komen welke bloembol je nu direct moet kopen! 

Cyclaam 
Winterharde cyclamen brengen kleur in je tuin in de late herfst en winter, wanneer er weinig anders bloeit. Ze zijn gemakkelijk te kweken zolang ze niet te droog worden of te veel zon hebben. Cyclaam is een bosplant, dus groeit hij het liefst op een schaduwrijke plek – misschien onder een boom – met sneeuwklokjes en sleutelbloemen als bedgenoten.

Eucomis
Eucomis wordt gewoonlijk de ananaslelie genoemd en het is gemakkelijk te zien waarom – met hun stervormige bloemen en plukje bladeren bovenop. Maar laat je niet afschrikken door hun exotische uiterlijk, want ze zijn vrij eenvoudig te kweken. Afkomstig uit Zuid-Afrika – waar ze groeien op moeras- en grasland en op rivieroevers – doen eucomis het goed in de volle zon en vochtige, maar goed doorlatende grond. 

Hyacint
Met glorieuze paarsblauwe bloemen en een bedwelmend parfum, maken hyacinten ze tot een prachtige aanvulling op elke tuin. Degenen die buiten zijn geplant, zullen in de lente in bloei komen. Maar speciaal warmtebehandelde bollen kunnen tijdens de wintermaanden naar binnen worden geforceerd voor een heerlijke weergave. Afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied (van Zuid-Turkije tot Palestina), geven ze de voorkeur aan vruchtbare, goed doorlatende grond en volle zon. 

Lelietje-van-dalen
Zoet geurende lelietje-van-dalen produceert kleine, delicate klokvormige bloemen in het voorjaar en felrode bessen in de zomer. Deze bosplant houdt van een schaduwrijke, vochtige plek in de tuin. Een favoriet van koninklijke bruiden – Kate Middleton en Grace Kelly hadden allebei lelietje-van-dalen in hun boeketten – deze mooie bloem is niettemin zeer giftig. 

Nerine-bowdenii
Nerine bowdenii, of Bowden-lelie, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is vernoemd naar ene Athelstan Cornish-Bowden, een Britse landmeter die de bol in 1904 terugstuurde naar Engeland. Hoewel hij behoorlijk winterhard is, groeit nerine bowdenii het best in warme, goed gedraineerde grond. Het is geen echte lelie, maar de felroze bloemen met stroken lijken wel op echte leliebloemen.

Narcis
Narcissen zijn een welkome aanblik na de grauwe wintermaanden, ze bloeien in het vroege voorjaar en vullen de tuin met hun prachtige trompetvormige bloemen. Narcissen zijn gemakkelijk te kweken in de zon of lichte schaduw. Sommige cultivars hebben een heerlijk parfum en zijn allemaal uitstekende snijbloemen. 

Lelies
Lelies brengen een vleugje exotisch in uw tuin met hun prachtige bloemen en krachtige, zoete geur. Ze zijn heel gemakkelijk te kweken in goed doorlatende borders en containers, en het zijn prachtige snijbloemen. Voor de Victorianen vertegenwoordigden lelies liefde en toewijding en ze zijn nog steeds de bloem van de 30e huwelijksverjaardag. 

Sneeuwklokjes
Iedereen houdt van sneeuwklokjes – de aanblik van deze eerste bloemen van het jaar is een gelukkige bevestiging dat de lente eraan komt. Deze mooie hangende bloemen zijn een prachtige aanwinst voor je tuin. En sneeuwklokjes blijven jaar na jaar geven. Een vochtige grond stimuleert bollen om zich te vermenigvuldigen – verdeel ze terwijl ze ‘in het groen’ staan ​​en deel ze met je vrienden.