Tuintips

Van plan om je eigen tuinhuis in elkaar te zetten? Dit hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Denk alvorens je van start gaat wel even na wat de functie ervan zal zijn. Als het resultaat af is, kan je het bijvoorbeeld gebruiken als opslagplaats voor tuinmeubelen, maar het kan ook dienen als zithoek. Met de juiste verlichting en decoratie geniet je er dan van sfeervolle zomeravonden. Benieuwd naar hoe je begint aan zo’n DIY-project? Hier vind je alvast een handleiding, stap voor stap

1. Bouw een stevige fundering
Alles begint met een stevige fundering waarop je later de rest van het tuinhuis kan bouwen. Besteed je hier niet voldoende aandacht aan, dan zakt je resultaat mogelijk weg. Iets wat je natuurlijk het liefst vermijdt. Zorg ook dat de vloer waterpas is, want een schuin tuinhuis is allesbehalve handig.

2. Maak het frame
Wanneer je basis klaar is, kan je starten aan het frame. Dit bestaat uit houten balken waar je later de wanden en het dak tegenaan schroeft. Gelukkig vergt het bouwen van een frame niet al te veel moeite, maar probeer het wel correct te doen. Naast de fundering vormt dit onderdeel mee de basis van je project.

3. Kies een dak
Wanneer de basis staat, kan je het dak erop leggen. Hiervoor zal je een keuze moeten maken voor het dak. Zo kan je gaan voor een platte optie, een groene optie, of één die gaat in een punt. Mag het voor jou gewoon de makkelijkste optie zijn? Kies dan voor een zadeldak. Dat bestaat uit twee complete, driehoekige delen die je in één keer op de muren plaatst.

4. Dakbedekking
Als vierde stap moet je een beslissing maken over de dakbedekking, en het assortiment hiervoor is enorm uitgebreid. Je kan gaan voor golfplaten die nog wat licht binnenlaten, maar dan kan de temperatuur in het tuinhuis hoog oplopen. Overige zonnestralen kan je daarom buiten houden door zonwerende rolgordijnen. Fan van een maximaal isolerende dakbedekking? Kies dan voor een groen dak.

5. Ramen en deuren
Het tuinhuis is nu bijna af, alleen de ramen en deuren ontbreken nog. Ook deze dragen bij aan de isolatiewaarde en je denkt hier daarom best goed over na. Het plaatsen ervan is net iets minder eenvoudig dan de voorgaande stappen, maar niet onmogelijk om zelf te doen. Bekijk online enkele instructievideo’s, of vraag advies aan een professional. Wanneer het je is gelukt, moet je enkel nog gordijnen kopen, deze ophangen, en je zelfgemaakte tuinhuis is klaar.