Tuinaanleg

Bij steeds meer mensen zie je een kale tuin van het ene moment op het andere veranderen in een frisgroen gazon. De voordelen om een nieuw gazon aan te leggen met graszoden, grasrollen of ook wel gazonmatten genoemd zijn:
– geen problemen met zaaien en kieming
– minder onkruiden
– snel resultaat
– kan vlugger belopen worden.
– kinderen (of de hond) kunnen snel de tuin in
– minder afhankelijk van weersomstandigheden
– kan jaarrond geplaatst worden

Volg dit stappenplan voor een succesvol nieuw gazon

Zoals met elk tuinwerk is een goede voorbereiding het halve werk. De ondergrond moet vrij van putten en bulten zijn, egaliseren is dan ook de boodschap. Vooral bij veel onkruid en grote oneffenheden kan je beter eerst diep frezen of spitten.

We pikken in na de eerste behandeling, diep frezen

De volgende stap is het egaal leggen van het terrein: dit doe je met een hark. Ideaal zijn de aluminium gazonharken om vlak te strijken, deze harken zijn licht en handig om mee te egaliseren. De foto´s uit onderstaande tuin zijn niet ideaal ..verharde paden (boorden) ontbreken hier nog. Het is eigenlijk beter om alle bouwelementen in de tuin eerst te voltooien.
 

Voor het perfecte werk maken we gebruik van de zgn. kopfrees (indien mogelijk) zoals op deze afbeelding te zien is:
 

Is de ondergrond voldoende egaal dan gaan we rollen. De grootte (en zwaarte) van de rol hangt af van de zachtheid van de ondergrond en de grondsoort. Hoe lichter de grond (zandgronden) hoe zwaarder de rol mag zijn. Voor zandgronden beveel ik een gazonrol aan van rond en bij de 100-200 kg …je rugje zal het weten. Zodra de ondergrond volkomen egaal is en gelijkmatig is aangedrukt (meestal na 2-3 maal nivelleren en rollen) kunnen we verder. Dit is o.a. belangrijk opdat de zoden later niet zouden nazakken.

Het moment breekt aan om onze ondergrond te verrijken met meststoffen en op drogere zandgronden wordt zeker een aanzienlijke laag turf aangebracht:
 

Voor het aanbrengen van de turflaag bekalk ik eerst deze zurige zandgrond met organische zeewierkalk dat ook rijk is aan sporenelementen.

Als meststof voor de ondergrond verkies je een organische meststof met minimum 40 % aan organische stof aan 15-20 kg per are (100m²) bijvoorbeeld N-P-K 7-6-9 + 3 mg.

Na het aanbrengen van turf, kalk en organische bemesting frezen we deze grondverbeteraars lichtjes in met bijvoorbeeld een eenvoudige hakfrees:
 

Hakfrees Infrezen

Hierbij erop lettend het egale oppervlak niet te veel te verstoren. Het is voldoende de turf en het mest enkele centimeters diep in te werken zodat de wortels niet kunnen verbranden.

Vervolgens gaan we onze verrijkte oppervlakte opnieuw egaliseren en rollen. Bij deze fase komt de kopfrees weer goed van pas:

De naar binnen roterende koppen mengen nog eens extra turf en mest. Dit naar achter gewerkte mengsel wordt met een staalplaat mooi egaal verdeeld. Het resultaat mag dan ook gezien worden:

Geegaliseerd terrein met kopfrees.

Vandaar dat je wel ook het belang inziet dat we van in het begin de ondergrond reeds egaal hadden bewerkt, anders zouden turf en meststoffen van hogere delen verdwijnen naar de putten in het terrein, met verarmde plaatsen in het terrein als gevolg. Later is dit terug te vinden in het gazon met mooi groene en verarmde gele plekken. Zie deze detailfoto van een geëgaliseerd oppervlak dat je ook met een hark dicht kunt benaderen:

Het terrein is nu klaar om opnieuw te rollen. Na dit rollen is het terrein klaar om de grasrollen uit te rollen, is de toplaag te droog dan ga je die vooraf licht bevochtigen (geen plassen).

De gazonrollen

Gazonrollen worden aangeboden in diverse grassoorten en voor diverse prijzen. Maak alvast bij je leverancier onderscheid tussen een fijnere grassoort en een grasmat met Engels raaigras typen in vermengd. Bij aankomst mogen de zoden niet in opgerolde toestand in de zon blijven liggen omdat ze binnenin warm worden en de buitenzijde uitdroogt. De rollen gaan binnenin beginnen broeien en de graszode verstikt (gaat dood). Dek de zoden tijdens het werk af met een schaduwdoek en bevochtig ze tijdig.

Heeft u meerdere paletten graszoden, neem dan steeds eerst van elke pallet de bovenste laag. Kunt u de graszoden niet binnen de 24 uur verwerken, rol ze dan toch ergens uit en houd ze vochtig.

Laat de gazonrollen liever niet langer dan 24-48 uur in opgerolde toestand.

 

 

Speelgazon (fijn)

 

 

Standaard meet een grasrol 40 cm x 2,5 m (of 1 m²).

Voor grote oppervlakten zijn er opgevouwen matten beschikbaar van 50 m lengte, die je echter machinaal moet aanbrengen.

Bij het uitrollen van de graszoden ga je voorzichtig tewerk.

Een vaak voorkomende fout die ik opmerk bij doe-het-zelvers is dat men de ondergrond te hard heeft aangedrukt. Het is niet de bedoeling dat je de grasmatten uitrolt op een betonvloer -> de nieuw gevormde worteltjes zullen zich dan nauwelijks in de ondergrond kunnen vastzetten. Maak dan de toplaag terug wat los (1-2 cm diepte).

Betreed ietwat zorgzaam je terrein zodat je je mooi geëgaliseerd oppervlak niet te veel beschadigt. Zonodig ga je een beschadigde ondergrond opnieuw egaliseren en aanrollen. Leg de graszoden strak tegen elkaar, zowel aan de zijkanten als aan de voor- en achterzijde:
 

Uitrollen graszoden. Uitrollen

Op een groot oppervlak span ik om de 6 rijen een koord in de lengterichting. Een zode die buiten de lengterichting komt snij ik eventjes bij.
 

Zijn er reeds boordstenen (altijd aan te raden) dan is het makkelijk werken.

Fase 1 tot 4- hier ontbreken verhardingen nog wat moeilijk werken is:
 

De buitenranden van dit gazon (ronde randen) snij ik bij met een kantensnijder. Voor de details (aan het houten terras) gebruik ik een goed snijdend mes:
 

Detail bijsnijden

Na het uitrollen druk je de rollen met je gazonrol stevig aan. Tijdens de fase van het uitrollen kan je reeds beginnen met water geven om uitdroging te voorkomen:
 

Nadat ik de graszoden een flinke begieting heb gegeven (kijk even of de ondergrond onder de grasmat ook is bevochtigd) ga ik ze nog éénmaal stevig aanrollen. Naden en kleine oneffenheden zijn dan volledig weggewerkt. Voor een goede aanhechting en hergroei is het belangrijk dat je royaal sproeit:

Royaal sproeien

De eerste dagen zijn bepalend voor het uiteindelijk resultaat. Alhoewel men in folders aanraadt gedurende de eerste 4 weken geen kunstmeststof te strooien, strooi ik absoluut toch, maar dan een traagwerkende, zachte organische meststof en let ik erop zeer uitvoerig te begieten. Afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden na het uitrollen en uw goede zorgen, heeft het wortelgestel zich na 2-4 weken in de ondergrond vastgezet.

Maaien

Eenmaal het wortelgestel van de graszoden zich heeft vastgehecht (je kan dit checken door een eens een zode op te tillen) ga je zuiniger water geven, de kans op uitdroging is nu minimaal en mag je beginnen met maaien. Afhankelijk van het groeiseizoen kan je reeds na 10-14 dagen met maaien beginnen. Zorg ervoor dat de messen goed scherp zijn. Maai niet te kort (3 cm) en ga voorzichtig te werk.

Na een maand is de grasmat klaar voor gebruik en betreding. In een paar stappen is er een gazon uit je vingers gerold. Met uw goede zorgen kan je er nu nog jaren van genieten. Regelmatig maaien en bemesten is belangrijk voor een langdurig behoud van de gazon.