Tuinaanleg

In dit vierde deel bespreek ik: hoe een sering goed verzorgen? Waarom bloeit mijn sering niet? De soort Syringa persica en zijn cultivars, de soort Syringa prestoniae en zijn cultivars, de soort Syringa reflexa, de soort Syringa reticulata en zijn cultivars, de soort Syringa swegiflexa en
tenslotte de soort Syringa sweginzowii.


Hoe een sering goed verzorgen?

Het succes van een mooie, rijk bloeiende Sering hangt in hoge mate af de standplaats en van de manier van verzorgen en in mindere mate van de soort of het ras van uw keuze:

Een juiste
standplaats: vermijdt een te winderige omgeving. Vooral Syringa vulgaris rassen zijn gevoelig voor teveel wind. Zorg ook voor voldoende ruimte zodat de planten voldoende tot ontwikkeling kan komen. Te dicht geplante seringen groeien smal opgaand en bloeien enkel aan de top. Een goed doorlatende bodem: Seringen wensen een goede, waterdoorlatende, of gedraineerde bodem. Alhoewel ze van vocht houden mag het grondwater nooit tot aan de wortels reiken. Een te natte standplaats resulteert in deels afvallende bladeren en te kleine bloemen, zulke planten groeien slecht en uiteindelijk sterven ze na 3-5 jaar volledig af. Verbeter te natte gronden door de plantaarde de mengen met zand. Plant seringen niet met turf, dit is een te zurig mengsel.

Minimum 6 uur zonlicht: de meeste seringen hebben voldoende zonlicht nodig om hun bloemknoppen aan te leggen. Minder zonlicht leidt meestal tot een verminderd aantal bloemen.

Regelmatige bemesting: de beste meststof voor seringen heeft als 2de getal (P) een waarde zo dubbel als het eerste (N), of met andere woorden een meststof met een dubbele waarde fosfor t.o.v. stikstof, bijvoorbeeld 5-10-5 (N-P-K) of iets in die buurt, afhankelijk van merk tot merk. Zulke meststof zal de bloemaanleg stimuleren en de bladgroei normaal doen ontwikkelen. Die meststof kan best vroeg in het voorjaar, aan de stambasis worden toegediend. Deze meststof helpt het vormen van betere bloemknoppen die het jaar daarop zullen bloeien.

Regelmatig snoeien: het is niet nodig om de seringen takken of twijgen elk jaar te snoeien. Indien het toch nodig blijkt dan snoeien we altijd kort na de bloei. Wel is het raadzaam iedere jaar, kort na de bloei, de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo gaat er geen energie naar de zaadvorming maar naar de vorming van de bloemknoppen voor de bloei van het volgende jaar.

Seringen zijn gevoelig aan droogtestress: vooral midden de zomer kunnen ze zwaar lijden. Het is raadzaam om rondom de voet van en sering een goede laag mulch aan te brengen die de wortels tegen de hitte en uitdroging beschermd. Geef ze tijdens de zomer regelmatig extra water.

´Waarom bloeit mijn sering niet

Dit is één van de meest voorkomende vragen in de praktijk.

  • Een veel voorkomende oorzaak is het tekort aan voldoende zon. Seringen verlangen een standplaats met minimum 6 uur zon per dag.
  • Een tweede oorzaak kan een teveel zijn aan meststoffen, in het bijzonder een teveel aan stikstof (N). Dit komt veelal voor met seringen die in een gazonperk zijn aangelegd. Het gazon wordt veelal bemest waardoor ook de sering weelderig gaat groeien. Dit resulteert in een massa, gezonde bladmassa maar een tekort aan bloemvorming en bloemknoppen.
  • Het komt vaak voor dat seringen het jaar van het aanplanten uitbundig bloeien, maar dan 3 tot 5 jaar niet meer. Of de seringen die zijn aangeplant bloeien het eerstvolgende jaar niet. Ze bloeien hetzelfde jaar wel omdat de bloemknoppen het seizoen voordien zijn aangelegd. Door het verplanten moet de sering nieuwe wortels maken en daardoor kan de bloemaanleg achterwege blijven. Het kan dus voordelig zijn seringen uit container aan te planten. Zij zullen makkelijker hernemen en beter de bloei verder zetten.
  • Tenslotte kan een vierde oorzaak liggen in een ondeskundige snoei. Sommige seringen liefhebbers snoeien hun sering op een verkeerd moment. Seringen moeten altijd gesnoeid worden nà de bloei. Elke andere snoei leidt tot verlies van bloemknoppen.

Bloeiperioden

Door gebruik te maken van verschillende soorten (rassen) seringen kan je genieten van 4 tot 6 weken prachtige ´seringengeuren´.

Een al dan niet realiseerbaar voorbeeld:

  1. Een week voordat de Syringa vulgaris soorten bloeien, bloeien reeds de Syringa hyacinthiflora en Syringa oblata soorten (eind april).
  2. De meeste Syringa vulgaris soorten bloeien eind van mei.
  3. Syringa meyeri, Syringa meyeri ´Palibin´ en Syringa patula bloeien omstreeks de eerste week van juni.
  4. Syringa prestonia bloeit omstreeks midden Juni.
  5. Syringa reticulata en Syringa pekinensis bloeien tenslotte rond eind Juni.

De soorten – deel 4

Syringa persica (x)

Nederl. naam: Perzische sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: roodpaars
Hoogte (meter): 2
Bladvorm: lancetvormige, slanke bladeren

De Perzische sering bloeit zeer weelderig met geurende zachtgekleurde bloemen. Het is een goede keuze als je over een kleine tuin beschikt omdat zijn sierlijke, ronde vormen mooi past in een borderontwerp. De lancetvormige, slanke bladeren zijn 3 tot 6 cm lang. Is bladverliezend en vraagt zon. Zone 6-9. Groeit uit tot een bossige vorm.

Syringa persica (x) ´Alba´

Nederl. naam: Perzische sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: wit
Hoogte (meter): 2
Bladvorm: lancetvormige, slanke bladeren

Net als de soort ook met heerlijke, geurende witte bloemen. Deze witte vorm van S. x persica, gekweekt in 1770, wordt aanzien als nog mooier dan de soort. De struik wordt tot 2 meter hoog met soms geveerde, soms gelobde bladeren.

Syringa persica (x) ´Laciniata´

Synoniem: (S. laciniata HORT.)
Nederl. naam: Perzische sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: helderpurper
Hoogte (meter): 2
Bladvorm: grote blad dan de soort

Deze Perzische sering vormt een gedrongen groeiende struik tot 2 meter hoog. De helderpurper en welriekende bloemen verschijnen in brede pluimen. Groeit goed op iedere grondsoort op een zonnige standplaats.

Syringa prestoniae (x)

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: variabel
Hoogte (meter): 3-4
Bladvorm: breed, eirond

Syringa prestoniae (x) is een brede struik met tamelijk dikke en kale twijgen. De bladeren zijn breed eirond, 5 tot 15 cm lang. De bovenzijde van de bladeren is vaalgroen, de onderzijde blauwgroen. De bloemen verschijnen in grote, knikkende, hangende bloeiwijzen. Volgens de ene literatuur geuren deze soort en al zijn cultivars niet, volgens Stephen Lacey geuren ze allemaal en ik geloof haar graag.

Syringa prestoniae (x) ´Audrey´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: donkerroze
Hoogte (meter): 3-4

Syringa prestoniae (x) ´Coral´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: roze
Hoogte (meter): 3-4

Coral wordt beschouwd als het beste ras onder de Syringa prestoniae cultivars. De bloemen staan in roze pluimen tot 20 cm lang, lichter wordend bij het uitbloeien. Goed winterhard.

Syringa prestoniae (x) ´Donald Wyman´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: lichtrood
Hoogte (meter): 3-4

Mooi, compact ras met lichtrode pluimen tot 15 cm lang en 2 cm breed. Behoud zijn lichtrode kleuren bij het uitbloeien. Goed winterhard.

Syringa prestoniae (x) ´Elinor´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: lilaroos
Hoogte (meter): 3-4

Goed winterhard en het gemakkelijkst verkrijgbaar.

Syringa prestoniae (x) ´Hiawatha´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Hoogte (meter): 3-4
Goed winterhard.

Syringa prestoniae (x) ´Isabelle´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: zachtpaars
Hoogte (meter): 3-4

Isabelle is een Canadese hybride met grote, rechte zachtpaarse pluimen. Groeit sterk en snel. Goed winterhard.

Syringa prestoniae (x) ´James MacFarlane´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Hoogte (meter): 3-4
Goed winterhard.

Syringa prestoniae (x) ´Nocturne´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: blauwpaars
Hoogte (meter): 3-4

Blijft goed op kleur en groeit compact. Grote pluimen tot 20 cm lang en 10 cm breed. Goed winterhard.

Syringa prestoniae (x) ´Redwine´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: paarsrood
Hoogte (meter): 3-4

De paarsrode bloemen zijn in de knop nog donkerder. Het is het meest uitgesproken paarsrode ras van deze soort. Goed winterhard.

Syringa prestoniae (x) ´Royalty´

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 5-6
Bloemkleur: blauwpaars
Hoogte (meter): 3-4

De bloemknoppen zijn donker paars. Bij het openen worden ze blauwpaars en verbloeien naar iets lichtere tinten. De pluimen zijn tot 17 cm lang en 10 cm breed. Goed winterhard.

Syringa reflexa

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 6
Bloemkleur: donkerroze
Hoogte (meter): 3-4

Afkomstig uit Centraal-China. Een laat bloeiende sering met zeer lange en overhangende tot 20 cm lange bloempluimen. De donkerroze bloemen zijn aan de binnenzijde iets lichter van kleur. Door de late bloei en zijn opvallende bloempluimen is deze sering zeer interessant om aan te planten. Gedijt ook goed in industriegebieden. Houdt van een ietwat vochthoudende bodem en volle zon. In 1910 geïntroduceerd door E.H. Wilson.

Syringa reticulata

Synoniem: (S. amurenis var. japonica) (S. japonica)
Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 6-7
Bloemkleur: crème
Hoogte (meter):
Bladvorm: breed eirond

Deze zeer rijk bloeiende en aangenaam geurende sering is inheems in Noord-Japan. Hij groeit uit tot een hoge struik of kleine boom met een eironde kroon. De twijgen zijn enigszins rood en glanzend. De schors van takken en stam laten los. De bladeren zijn breed eirond, 5 tot 14 cm lang. De bovenzijde is grasgroen, aan de onderzijde blauwgroen. De crème, sterk geurende bloemen verschijnen in juni-juli aan 30 cm lange bloeiwijzen.

Syringa reticulata var. mandschurica

Synoniem: (S. amurenis var. mandschurica)
Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 6
Bloemkleur: wit tot crème
Hoogte (meter): 3-4
Bladvorm: eirond tot breed ovaal

Deze variëteit is inheems in Mantsjoerije en Noord-China en groeit meestal uit tot een brede heester met afstaande takken. Het blad is eirond tot breed ovaal, 5 tot 12 cm lang, aan de bovenzijde donkergroen, aan de onderkant enigszins blauwgroen. In juni vormt hij niet-geurende wit tot crèmekleurige bloemen die in 10-18 cm lange, eindstandige pluimen bij elkaar staan. Goed toepasbaar in onze tuinen: is robuust en zeer vorstresistent.

Syringa swegiflexa (x)

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 6
Bloemkleur: roze

Syringa swegiflexa is ontstaan uit de kruising van Syringa reflexa x Syringa sweginzowii. Deze sering groeit uit tot een flinke struik (een stevige groeier) met roze bloemen in pluimen. Hoe zonniger hij staat, des te rijker hij bloeit. Geeft de voorkeur aan vochtige, veenachtige grond. Hij onderscheidt zich van S. reflexa door zijn grotere en compactere, tot 30 cm lange pluimen. Een waardevolle verbetering van het sortiment wilde seringen.

Syringa sweginzowii

Nederl. naam: sering
Bloeiperiode: 6
Bloemkleur: lichtroze
Hoogte (meter): 3- 4
Bladvorm: ovaal, langwerpig

Een sering voor de kenner, hij heeft sierlijke gebogen takken met lange trossen vol zoetgeurende, lichtroze bloemen met een rode keel, aan de buitenzijde vleeskleurig. Fors groeiende struik tot 4 m hoog met eirond ovale tot langwerpige bladeren van 5 tot 10 cm lang en donkergroen. Kale, paarsbruine twijgen. Niet winterhard, moet in de winter beschermd worden. Komt in zijn habitat voor in kloven op 2400 meter. In 1904 verzameld door E.H. Wilson. Een waardevolle laatbloeiende wilde sering.

Literatuur – foto´s

Ruda The Green Touch – database.
Catalogus 1999-2000 Van Pelt NV – Putte.
Maxwell Arboretum Lilac Collection.
Bertelsmann Gartenlexikon-München.
Shrubs – Roger Philips & Martyn Rix ISBN 90 274 2361
Naamlijst van Houtige Gewassen, Proefstation voor de Boomkwekerij, Boskoop.