Tuintips

Het gazon wordt steeds populairder onder zowel oudere bewoners, maar ook gezinnen met jonge kinderen zien de vele voordelen van een gazon voor de uitstraling van de tuin. Dat is gelukkig goed nieuws, want daar waar gras ligt, daar liggen geen tegels. Ook voor de afwatering van de tuin geniet gras natuurlijk de voorkeur. Een mooi terras en een uitbouw, en daar rondom een mooi gazon, is met behulp van grasrollen snel te realiseren.

Hoe leg je een gazon aan met grasrollen?
De ondergrond moet rijp gemaakt worden voor de grasrollen. Verwijder dus eerst alle aanwezigheid van stenen, wortels, onkruid en overig vuil en egaliseer de ondergrond. Idealiter wordt er nieuwe tuinaarde aangebracht, met op de top een dun zandlaagje van enkele centimeters. Meng ook mest door de tuinaarde, dit maakt de grond wat zachter en makkelijker doorgankelijk voor de wortels.

Het is handig als de ondergrond vochtig is, zodra de graszoden worden gelegd. Wie echt voor het mooiste effect gaat, kiest ervoor om deze laag echt waterpas aan te brengen en met een wals goed plat te maken (en vervolgens nog aanharken).

Beste seizoen en omstandigheden
Algemeen wordt aangeraden om grasrollen aan te brengen in het voorjaar, maar eerder of later kan ook. Zo lang de grasrollen maar op wat koelere dagen wordt aangebracht. Vermijd het bijvoorbeeld om tijdens een hittegolf een nieuw gazon aan te leggen. Het gras krijgt dan te weinig kans te aarden en moet constant nat gehouden worden, waardoor de sprieten kunnen verbranden: niet doen dus. Maar ook tijdens vorst kan er geen gras geoogst of gelegd worden.

Graszoden leggen
Het leggen van de graszoden kan het beste vrijwel direct gebeuren, zo kan het gras niet gaan broeden, of juist uitdrogen. Begin evenwijdig aan een hoek in de tuin en rol zo rol voor rol uit. Af en toe zul je moeten bijsnijden, bij scheve randen bijvoorbeeld. Bewaar deze stukken om later te gebruiken om stukjes op te vullen.

Ligt alles? Dan kan het sproeien beginnen. Het is belangrijk dat zojuist gelegd gras vochtig gehouden wordt. Maar eerst kun je de graszoden walsen. Dit kan met een handmatige wals. De wortels worden dan beter aangestampt. Toch doet lang niet iedereen dit, want wie heeft er immers een wals! Wil je dit toch graag doen, huur er dan een bij een bouwmarkt. Na het walsen kun je dan de sproeier aanzetten.

Houdt het gras dagelijks vochtig, maar voorkom dat het doorweekt raakt. Mondjesmaat dus.

Wanneer het gras betreden?
In principe kun je na het leggen het gras betreden en er overheen lopen. Loop liever niet over nat gras, want is er teveel water gevallen, dan kan het gras blubberig worden en kapot getrapt worden.

Na het leggen kan het gras dus betreden worden, maar let wel: je kunt het gras nog niet teveel belasten. Dit houdt in dat er nog geen kinderspeelgoed, of andere objecten op het gras geplaatst moeten worden. Eerst moet het gras de tijd en rust krijgen om goed wortel te schieten; hier gaan ongeveer uiterlijk zo’n 5 tot 6 weken overheen. Tot die tijd is lopen prima, maar geen spullen plaatsen. Ook kan het gras na een week al gemaaid worden indien nodig.