Tuinonderhoud


Natuurlijk wil je graag voor je tuin een goede omheining hebben. Het is erg belangrijk voor privacy, maar uiteraard ook voor de veiligheid van je eigen huis. Een goed ontworpen omheining kan ook nog eens bijdragen aan de ecologische balans van de tuin of de omgeving rondom het huis. In deze blog bespreken we vier tips die je in acht kan nemen bij het creëren van een duurzame en milieuvriendelijke tuinomheining.


Dubbelstaafmat hekwerk; voor veiligheid en duurzaamheid

Wanneer je op zoek bent naar een veelzijdig en duurzaam type hekwerk kan een dubbelstaafmat hekwerk een goede optie zijn. Zo zorgt een dubbelstaafmat hekwerk voor een veilige omheining rondom de tuin. Dit soort hekwerk is namelijk gemaakt van stevig staal en heeft een dubbele horizontale staaf. Deze dubbele staaf zorgt ervoor dat het hekwerk heel erg robuust is en bestand is tegen wind en regen. Ook is het goed bestand tegen mogelijk vandalisme, wat een fijn gevoel geeft. Verder heeft de dubbelstaafmat hekwerk ook een hele lange levensduur en vergt het weinig onderhoud. Hierdoor is het een goede keuze voor een duurzame investering wat betreft een hekwerk op lange termijn.


Maak de keuze voor natuurlijke materialen

Een goede manier om je tuin duurzaam en op een milieuvriendelijke manier van een omheining te voorzien is door te kiezen voor natuurlijke materialen. Hierbij kun je denken aan materialen zoals hout, bamboe of gerecyclede materialen. Dit is een goede keuze doordat de materialen biologisch afbreekbaar zijn en dus ook hernieuwbaar. Over het algemeen hebben deze materialen een lagere milieu-impact dan synthetische materialen, die veel worden gebruikt voor hekwerken. Een houten hekwerk is ook nog eens erg mooi voor het oog, omdat het een landelijke uitstraling geeft rondom het huis. Een voordeel van een houten omheining is ook nog eens dat je de biodiversiteit bevordert, het is namelijk een mooie schuil- of nestplaats voor dieren.


Kies een van de vele ecologische alternatieven

Er zijn ook nog andere ecologische alternatieven beschikbaar naast de bovengenoemde materialen zoals het dubbelstaafmat hekwerk en de natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan omheiningen die puur uit natuur voortkomen. Hierbij kun je kiezen voor een mooie groene heg of wellicht klimplanten als afscheiding. Deze zijn erg mooi voor de uitstraling van een groen huis. Ook bevorder je hiermee wederom de biodiversiteit in de tuin. Planten trekken veel insecten aan die erg goed zijn om dit te bereiken. Je kunt ook aan de slag gaan met een combinatie van gerecycled materiaal en ecologische producten. Op deze manier maak je je eigen milieubewuste omheining.


Investeer in onderhoud van de omheining

Het is belangrijk om bij een duurzame omheining regelmatig onderhoud te plegen om de levensduur flink te kunnen verlengen. Zo kun je ervoor zorgen dat je je omheining regelmatig goed inspecteert op beschadigingen of slijtage. Op basis hiervan kun je aan de slag gaan met passende producten voor onderhoud, om dit tegen te gaan. Het is belangrijk om het hekwerk goed schoon te houden en te beschermen tegen roest en schimmel. Kijk bij aanschaf van hekwerk dan ook goed naar de onderhoudseisen die erbij komen kijken. Bij een houten hekwerk moet je bijvoorbeeld goed kijken of het regelmatig gelakt moet worden met een verf die de levensduur verlengt.