Bomen en hagen

Dagelijks worden we overspoeld met allerlei berichten in de media over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de mensheid. Intussen zijn er diverse klimaatakkoorden en doelstellingen, die de invloed van ons mensen op de aarde moet verminderen. Maar vaak gaat dat om ‘grote’ onderwerpen, waar velen geen directe persoonlijke invloed op lijken te hebben. Wat het veel praktischer maakt, is na te denken over wat jezelf kunt doen om een steentje beter bij te dragen aan een beter milieu en klimaat. Denk aan minder vaak de auto pakken, en consuminderen. En hoe zit dat eigenlijk met de duurzaamheid van je eigen woonomgeving?

 

Een duurzame tuin of buitenruimte
Nederlanders zijn over het algemeen behoorlijk georganiseerd. En dat zie je terug in veel tuinen. Nou ja, tuinen: vooral de combinatie van een betegeld terras met een stukje kunstgras lijkt erg populair. Niet echt iets waar flora en fauna bij floreren. Wil jij wel een aantrekkelijke, én ecologisch verantwoorde tuin of buitenruimte? Denk dan vooral aan het opvangen van regenwater, het plaatsen van (inheemse) bomen, planten en bloeiende bloemen, en het laten liggen van gevallen blad en takjes. Pas daarnaast onkruid- of ongediertebestrijding alleen toe als dat echt nodig is, en kies dan ook het liefst een zo natuurlijk mogelijke variant.

 

Een duurzame woning
De duurzaamheid van woningen is de laatste jaren een hot item geworden. Niet alleen vanwege de geplande energietransitie, maar ook vanwege de gestegen energieprijzen. Er zijn tal van mogelijkheden om duurzamer te wonen. Denk aan eigen opwekking van zonne-energie met zonnepanelen, en een energieleverancier kiezen die opwekt met behulp van duurzame windenergie.
Daarnaast is de energie die je helemaal niet nodig hebt, natuurlijk de beste energie. Soms moet je investeren om energie te kunnen besparen. Denk aan het beter isoleren van het dak, de vloer, de gevels en de ramen. En het kopen van huishoudelijke apparaten met een lager energieverbruik. Daarnaast kun je vaak ook al een behoorlijke slag slaan door je gedrag te veranderen. Denk aan de thermostaat wat minder hoog zetten, en wat minder lang douchen.
 

Grote veranderingen op stapel
De afgelopen decennia heeft de mensheid een geweldige technologische vooruitgang geboekt. Nu zullen we deze kennis en ervaring in moeten gaan zetten om de aarde ook in de toekomst een fijne, leefbare plek te houden. Hoewel mensen het idee kunnen hebben weinig invloed op het grotere geheel te hebben, is het belangrijk te onthouden dat ook kleine stapjes in je eigen woonomgeving en levensstijl zetten invloed heeft. Denk aan kiezen voor duurzame windenergie en het zelf opwekken van duurzame zonnestroom, zoveel mogelijk energie besparen en het creëren van een ecologisch verantwoorde tuin of buitenruimte.