Een beetje water in de tuin? Misschien herkennen jullie dit wel? De buren beginnen een kuil te graven en je denkt wat bezield die lui? Nadat ze zich in het zweet hebben gewerkt, en een stukje plastic in het gat hebben gelegd, laten ze een klein Zwitserland aan stenen brengen, het gesjouw en gepuf is niet om aan te horen, en je denkt mij niet gezien… Toch sta je elke dag door de ramen te gluren, omdat je het toch wel geinig vind 🙂 Alles begint te groeien, je ziet de vissen zwemmen, de kikkers hoor je kwaken, en dan slaat de vijverkoorts ook bij jou toe, en ff later sta je zelf een gat te graven, met dank aan mijn buurman, die het wel heel erg te pakken heeft gekregen.
Persoonlijk vind ik dat een waterpartij niet in je tuin mag ontbreken. Dat kan van een simpele speciekuip, tot een joekel van een vijver gaan. Water brengt rust in je tuin, en het trekt zoveel ander dierlijk leven aan, die je anders bijna nooit in je tuin zou vinden als er geen waterpartij aanwezig is. Eerst komen de padden en de bruine kikkers, de libellen, allerlei waterinsecten, en als alles het goed doet, dan komen de groene kikkers en salamanders. Hoewel je daar wel een beetje geluk mee moet hebben, want ze zijn vrij zeldzaam geworden, jammer genoeg.
Er is gewoon niets mooiers, dan wanneer je van je werk komt, of gewoon je tuin instapt, een stoel pakt en naar je vijver kunt gaan zitten turen: je hoort de waterval stromen en de kikkers kwaken. Je ziet de vissen door het water heen schieten op jacht naar insecten. Vogels komen een bad nemen of komen drinken. Echt dan kom je weer helemaal tot rust hoor. En er valt altijd weer wat anders te zien, het is niet één dag hetzelfde. Nog een voordeel van een waterpartij is, dat je veel meer verschillende planten in je tuin kan aanplanten. Planten die anders nooit in je tuin zullen groeien, en die weer verschillende insecten aantrekken. Zo een waterlelie met prachtige bloemen, en waar de kikkers op het blad ervan gaan zitten zonnen, jongens dat is toch gewoon echt genieten. Prachtige water- en moerasplanten die weer een bijzonder tintje aan je tuin geven. Maar kijk wel uit dat het geen obsessie voor je word zoals bij mij.
Ik begon 6 jaar geleden met één vijver, nu zijn het al vier vijvertjes. Het is omdat ik er geen ruimte meer voor heb, anders hadden het er wellicht nog meer geweest. Oké, ik beken dat ik ook nog twee grote houten kuipen, gevuld met water, op het terras heb staan, maar nu stop ik toch echt. Zelf hou ik niet van een ´nette´ tuin, dus alles groeit en bloeit hier door elkaar: moerasplanten die de tuin ingroeien, en tuinplanten die spontaan het water ingroeien. De vijverranden heb ik afgewerkt met stammetjes en stenen, daartussen weer verschillende soorten planten gezet, wat prachtige schuilplaatsen voor allerlei diertjes geeft waar ze genoeg voedsel kunnen vinden.
Mijn ervaring is, hoe ´rommeliger´ je tuin is, hoe meer dieren er komen. Ik heb hier echt van alles rondhuppelen: padden, kikkers, verschillende soorten salamanders, veel libelles en juffers. Ook schaatsrijdertjes die over het water heen sjeesen, waar de windes en voorns dan weer achter aan schieten. Heel veel soorten vogels, vooral in de winter, komen ze drinken, en in de zomer vaak een bad nemen. Veel soorten vlinders, eigenlijk te veel om op te noemen…
Maar vergeet niet dat het best wel veel werk met zich meebrengt. Je bent er toch wel elke dag mee bezig. Een beetje algen weghalen, een beetje snoeien of ingevallen bladeren of bloemblaadjes wegscheppen. Soms staan plantjes niet meer goed, ff verplaatsen, de filter ff nakijken en zonodig verschonen etc. en voor je het weet zijn er weer een paar uur om. En dan heb ik het nog niet eens over de uren gehad die je kwijt bent, met alleen maar turen. Maar voordat je besluit om een vijver te gaan graven, laat je je eerst heel goed voorlichten, bij een vijverspeciaalzaak bijvoorbeeld. Er komt nogal wat bij kijken. En wat voor een vijver wil je? Een natuurvijver, zonder toeters en bellen, of een koivijver, met alles erop en eraan, of gewoon een mixie. Een voorgevormde vijver of een vijver van folie? Wat voor een vissen wil je, heeft ook weer met de plantenkeuze te maken. En ga zo maar door…
Als je dit allemaal voor jezelf een beetje op een rijtje hebt, dan krijg niet zo snel een teleurstelling, van had ik het maar zo gedaan, of een andere vorm genomen…. Niet dat ik dat allemaal gedaan hebt hoor, ben gewoon begonnen met graven en zag wel wat er te voorschijn kwam. Maar ik ken veel mensen die de ene teleurstelling na de andere kregen, en dan is de pret er gauw vanaf, heb ik wel gemerkt.
Bron Jolanda Krijnen 2001, bewerking RVO 2008