Met de komst van de rijk bloeiende ´Vemidas´ is het assortiment Euphorbia milii weer een beetje kleurrijker geworden. De bloemen zijn helder geel met een donker hart. De ontwikkelingen in het assortiment van Euphorbia milii, beter bekend als christusdoorn, gaan snel. In 1996 waren er nog maar vijf cultivars, inmiddels zijn er al veertien. De rode ´Vulcanus´ is verreweg de belangrijkste cultivar, maar het aandeel in de totale aanvoer neemt langzaam af.
De gele kleur van de ´Vemidas´ is niet uniek, de combinatie met het donkere hartje wel. Maar dat is niet de enige positieve eigenschap van dit ras. De plant bloeit rijk – met gemiddeld 10 tot 15 bloemetjes tegelijk – en is bovendien prima houdbaar. Bij aanvoer is de plant circa 25 cm hoog, maar bij een goede verzorging wordt ´Vemidas´ gemakkelijk hoger.
De christusdoorn heeft wel eens last van bladval, als gevolg van sterk wisselende temperatuur en luchtvochtigheid. Het is daarom beter dit te vermijden. Ook mag de temperatuur niet onder 15°C zakken. De plant is namelijk koudegevoelig. Verder is het raadzaam om de plant niet bloot te stellen aan groente en rijpend fruit. Het vrijkomende ethyleengas is schadelijk voor de houdbaarheid.
Geef de plant bij voorkeur een zonnige en warme plek. Vermijd tocht. Probeer de christusdoorn zo min mogelijk te verplaatsen om bladval te voorkomen. Laat de potgrond tussen de gietbeurten opdrogen. Teveel water veroorzaakt eveneens bladval. Geef tijdens de groei – van april tot september – eens in de veertien dagen mest. De plant heeft geen rustperiode nodig en kan dus het hele jaar door in de huiskamer blijven staan.
Euphorbia milii is familielid van de Euphorbiaceae, wat betekent dat het melksap giftig is. De plant is genoemd naar Euphorbes, de lijfarts van de Numidische koning Juba II, die kort voor het begin van onze jaartelling de giftige, maar ook (bij toeval) geneeskrachtige werking van het witte melksap zou hebben ontdekt. De plant komt van oorsprong uit Madagaskar.
Bron: Geert Devriese – 2000 Bloemenbureau Holland
– bewerking Rudi Van Overloop 2007