Wie zegt dat coniferen saai zijn, heeft nog nooit goed gekeken. Er zijn gigantische verschillen. Hun bladeren zijn lang en smal (naalden) of schubvormig. Ze komen over de hele wereld voor. De meeste houden het hele jaar door hun blad. Het zijn de belangrijkste houtleveranciers ter wereld en als sierbomen zijn ze onmisbaar. De enorme verschillen qua vorm, afmeting en kleur zijn door kwekers overal ter wereld nog duizendvoudig aangezet.
Een fantastisch kleurenscala
Coniferen zijn niet alleen maar groen. Ze zijn er in allerlei kleuren en sommige verkleuren zelfs door het jaar heen. Maar wie met hun kleuren wil componeren, heeft geweldig veel keus.
Als voorbeeld slechts een greep uit de tientallen cultivars van maar één coniferensoort (van de 650 die er zijn), nl. Chamaecyparis lawsoniana: ´Alumii´ heeft blauwgrijze schubben, ´Ellwoodii´ staalblauw-grijs blad, ´Erecta´ heldergroene twijgen, ´Lutea´ goudkleurige schubben, ´Stewartii´ is goudkleurig, maar oudere twijgen worden groen, ´Wisselii´ heeft donkerblauwachtige toefjes aan de einden van de twijgen.
Hoezo saai? En er zijn niet alleen enorme bladkleurverschillen: basten, kegels (soms zelfs paars), bloemen (soms knalrood) en (schijn)bessen (denk aan de blauwe jeneverbessen) spelen ook hun rol.
Coniferen in kleuren, zoals deze de blauwgrijze Abies, zijn opvallend in de verder nog kale tuinen |
We pikken er een paar uit
De kegelvormige Abies procera ´Glauca´ met zijn blauwachtig grijze naalden wordt op den duur maar enkele meters hoog. Zelfs jonge bomen vormen al 20-25 cm lange, opstaande kegels. Deze cultivar wordt wel als blauwe kerstboom (met kluit) aangeschaft. Niet geschikt voor kalkrijke grond.
Cedrus deodara ´Golden Horizon´ is een bodembedekkende, geelnaaldige cultivar van de tot 60 m hoge himalajaceder die o.a. in de bergen van Afghanistan voorkomt op hoogten tot 3000 m. ´Golden Horizon´ groeit laag en breed uit en wordt maar 50 cm hoog. Voor zon en iedere grondsoort. Mooi als solitair.
Pinus thunbergii ´Banshosho´ vormt een dichte, tot 1 m hoge, afgeplatte bol, groeit goed in klei en zandgrond en verdraagt zoute zeelucht. De frisgroene naalden staan dicht op elkaar in paren aan de takken die ook veel knoppen dragen. In Japan worden er vaak bonsais van gevormd. Het lichte, lenteachtige groen van deze dwergden is heel opvallend.
Chamaecyparis lawsoniana ´Ivonne´ is een goudgele, kegelvormige cultivar van de Californische cipres die heel winterhard is, zich goed laat snoeien en op elke grond groeit. Californische cipressen zijn schijncipressen met schubvormig loof. U herkent ze aan de twijgen, die breder dan dik zijn, een beetje afgeplat. Voor volle zon en liefst iets zure grond.
Tuintips voor februari
Het is tijd om te snoeien en te knotten (leilindes e.d.), maar laat bloeders, zoals berken, esdoorns en walnoot, met rust. Uiterlijk begin deze maand druif en kiwi snoeien. U kunt klimop inperken en een deel van het oude blad wegknippen. Wilde wingerd en bruidssluier (Fallopia) mag u nu ook aanpakken. Let erop dat groenblijvers en planten in bakken niet verdrogen tijdens kale vorst (als er geen sneeuw ligt) en felle zonneschijn.
Bron: Website VLAM