Bomen en hagen

Nu de zon al sterker wordt, maar de winter nog heerst, komen de stralende bloemen van de vroegste bloeiers te voorschijn. Februari heeft al veel te bieden. De
eerste bolgewassen, maar ook de eerste heesters. Samen kunnen ze een fantastisch spektakel te zien geven, bovendien geuren deze vroege bloeiers vaak overheerlijk.


Als er één spectaculaire winterbloeiende struik is, is dat wel Camellia japonica. Deze heester is verwant aan de theestruik, maar kan tegen lage temperaturen. Jonge planten kunnen al rijk bloeien. De dikke bloemknoppen zitten al in het najaar aan de struik. Er zijn rode, roze en witte Camellia´s, ook tweekleurige. Voor struiken die enkele jaren buiten staan is een gemiddelde winter geen probleem, maar plant hem beschut om vorstschade te voorkomen en zeker niet op het oosten. Wel zijn de bovenste wortels gevoelig, omdat ze heel oppervlakkig groeien. Een dikke laag blad aanbrengen in de herfst geeft voldoende bescherming.

 

De groenblijvende camelia biedt vroeg in het jaar al kleur in de tuin

Om u een idee te geven

Er is een rijkdom aan vroege bloeiers om uit te kiezen. Bekend zijn natuurlijk de toverhazelaars (Hamamelis), die nu ook hun geurende, spinachtige bloemen tonen in geel, oranje of rood. Winterheide, vooral Erica carnea en Erica darleyensis, is er in tientallen kweekvormen met rode, lila, paarse, roze en witte bloempjes. Al deze dopheivarianten geuren. U kunt er maandenlang van genieten (u vindt er ook bijzondere bladkleuren bij). De mahoniestruik (Mahonia) heeft de meest bekende cultivars bij de soort Mahonia media ´Buckland´, ´Charity´ en ´Winter Sun´ bijv. zijn zeer betrouwbare vroege bloeiers. Ze steken in februari-maart series lange aren met gele bloempjes boven hun stekelige blad uit. De kruidige geur is al van ver te ruiken.

De sneeuwbal Viburnum bodnantense ´Charles Lamont´ bloeit donkerroze aan de nog kale takken, bij ´Dawn´ zijn de trossen bloemen iets lichter roze en de laatste geurt zo mogelijk nog sterker (een heerlijke honinggeur). Een andere sneeuwbal, de groenblijvende Viburnum tinus, is vooral bekend door cultivars als ´Eve Price´, waarbij uit rode knoppen schermen witte bloemen verschijnen die heel zacht geuren.

Een vroegbloeiende en groenblijvende heester die veel meer bekendheid waard is, is Sarcococca, bijv. Sarcococca hookeriana var. digyna met zoetgeurende, sierlijke witte bloempjes die in de bladoksels staan. Ga ze zelf bekijken, want deze maand kunt u ze bij kweker en tuincentrum volop in bloei zien staan. En dan zult u ontdekken dat er nog veel meer soorten heesters zijn die nu bloeien.

De juiste verzorging

Planten kan nu ook, mits de planten in pot zijn gekweekt, als het niet vriest en als ook de grond niet bevroren is of lang nat blijft. Maak altijd een ruim plantgat, verbeter de grond met compost (of met heideplantengrond of turfmolm voor zuregrondminnaars) en druk de grond goed rond de wortelkluiten aan. Geef na het inplanten royaal water.

De tuin in februari

Controleer opgeslagen knollen en bollen (dahlia´s, gladiolen) en uw overwinterende kuipplanten op schimmels en ongedierte. Bescherm bladhoudende heesters tegen felle zon tijdens vorst om uitdrogen te voorkomen (doe er tijdelijk tuinvlies overheen). Geef groenblijvende planten bij vorstvrij weer water als het lang droog blijft. Fruitbomen e.d. kunnen nu nog worden gesnoeid. Nu geen voorjaarsbloeiende heesters snoeien. Door vorst opgedrukte vaste planten weer vastdrukken. Vergeet de vogels niet. Geef ze ook stukjes fruit, ze hebben nu hard vitamines nodig.

Bron: Plant Publicity Holland – pph.nl