Vruchtdunnen is bij sommige pruimenrassen een jaarlijks terugkerend en werk. Het kan vanaf half of einde mei toegepast worden. Sommige pruimenrassen zijn erg vruchtbaar en moeten tijdig worden gedund. Dunnen is noodzakelijk om een goede kwaliteit te bekomen, takbreuk te voorkomen en om beurtjaren te voorkomen. Verzamel de uitgedunde, aangetaste vruchten en vernietig ze, door ze in een diepe put te begraven.
Naamgeving
Wetenschappelijke naam: Prunus domestica
Familie: Rosaceae – Rozenfamilie
Onderfamilie: Prunoideae – steenfruit
Cultuurvariëteiten: o.a. ´Queen Victoria´, ´Sanctus Hubertus´, ´Opal´, en ´Altesse Simple´.
Voordelen van pruimen te dunnen
– Betere kwaliteit. De overblijvende vruchten groeien beter uit en worden smakelijker. Bij o.a. ´Queen Victoria´ (synoniem ´Reine Victoria´) zijn de niet gedunde vruchten klein, flauw en smakeloos, terwijl de uitgedunde vruchten lekker zijn.
– Tijdig dunnen voorkomt dat in draagjaren takken uitscheuren onder het gewicht van de vruchten. Via deze wonden kunnen schimmels zoals de loodglansziekte infecteren en later de boom doen afsterven.
– Bij goed gedunde vruchten is de kans op overdracht van vruchtrot kleiner. Door Monilia aangetaste vruchten worden zo spoedig mogelijk verwijderd.
– Tijdig dunnen voorkomt bij sommige rassen de kans op beurtjaren. Een beurtjaar is het tegengestelde van een draagjaar. In een draagjaar draagt te boom veel vruchten. In een beurtjaar zijn er weinig of geen vruchten.
– Bij het dunnen kunnen kleine, beschadigde en misvormde vruchten verwijderd worden zodat de pluk vlotter kan verlopen. Vruchten aangetast door insecten (fruitmot, pruimenzaagwesp of steenrups, …) kunnen beter verzameld worden en vernietigd worden, zodat verdere uitbreiding voorkomen wordt. Vernietiging van aangetaste vruchten is mogelijk door de aangetaste vruchten enkele dagen in water te zetten of door ze in een diepe put te begraven.
– Goed gedunde bomen kunnen vroeger geplukt worden.
Uitgescheurde tak t.g.v. te zware vruchtdracht. |
Vruchten aangetast door de schimmel Monilia fructigena |
Larve van de pruimenmot | Afbeelding aangetaste vruchten van de pruimenzaagwesp |
Tijdstip om te dunnen
– Vroeg dunnen (mei – juni) geeft de beste resultaten.
– Vruchthoutsnoei einde april of begin september is voor sommige rassen een mogelijkheid. Opletten met de wintersnoei want sommige rassen (o.a. ´Queen Victoria´) is bij snoei heel vatbaar voor de loodglansschimmel. Wintersnoei verhoogt de infectiekans op de loodglansschimmel en de boom sterft later af.
Waarmee dunnen?
Langstelige rassen kunnen met de vingers gedund worden. Kortstelige rassen kunnen met een dunschaartje of met een smalle snoeischaar uitgedund worden. De vruchtsteel van de te verwijderen vruchten wordt doorgeknipt met de dunschaar.
Afhangende takken kunnen ook met een gewone snoeischaar terug gesnoeid worden.
Hoeveel dunnen?
Laat per 20 cm tak ongeveer 2-3 vruchten staan en reken op ongeveer 25 gezonde bladeren per vrucht. Hou ook rekening met het ras bij grootvruchtige rassen zoals ´Reine Claude d´Oullins´, ´Belle de Louvain´ en ´Monarch´ zult u meer vruchten moeten verwijderen om ze goed te laten uitgroeien. Kleinvruchtige rassen zijn o.a. ´Reine-Claude Crottée´ en ´Mirabel de Nancy´.
Andere oorzaken van te kleine vruchten
– Een te zwakke groei geeft ook kleine vruchten. De grond mag niet te arm zijn aan voedingsstoffen. In het vroege voorjaar kan bijmesten om de groei te bevorderen met organische meststoffen nuttig zijn.
– Pruimenbomen verdragen geen te natte grond. De boomgroei verzwakt dan ook.
– De scheutlengte bij je pruimelaar zou jaarlijks toch minstens 20 cm moeten bedragen.
– Bij een te zwakke groei worden de bomen meer vatbaar voor aantastingen van de ongelijke houtkever. Deze maakt gangen in de stam, waardoor de bomen langzaam afsterven.
– Zelfbestuivende rassen zijn meestal zeer vruchtbaar en moeten zeker jaarlijks gedund worden.