Groente en Fruit

Na deze warme en zonnige zomer en nazomer zal de kwaliteit van onze kiwivruchten zeker niet moeten onderdoen voor de ingevoerde exemplaren. Stilaan worden we ongeduldig om onze heerlijke vruchten te oogsten. En dat we onze vitaminerijke kiwi´s ook de ganse winter kunnen bewaren is mooi meegenomen. Vanaf het 3de of 4de groeijaar komt de kiwiplant in productie. De volle productie wordt bereikt rond het 9de groeijaar en blijft aangehouden gedurende de verdere levensduur van de plant. Men heeft tot nu toe de levensduur van de plant nog niet kunnen vaststellen. Toch bevinden er zich plantages in Nieuw-Zeeland die meer dan 50 jaar geleden zijn aangeplant en nog steeds productief zijn.


Beurtjaren komen bij de kiwiplant niet voor. Het is vooral de weersgesteldheid tijdens de winter, het uitlopen en de bloei die de grootte van de productie bepaalt. De opbrengst kan vanaf het 5de groeijaar reeds 50 kg per plant bedragen en dit kan verder oplopen tot 100 kg per plant of 30 ton/ha vanaf het 9de groeijaar.

In Nieuw-Zeeland wordt af en toe op bepaalde zeer goed verzorgde plantages een productie gehaald van 50 ton/ha of zelfs meer.
Kiwivruchten hebben een lange groeiperiode nodig, tussen bloei en oogst verloopt er een periode van 5-6 maand.

De bewaarbaarheid en smaak van de kiwivruchten wordt beïnvloed door de oogstrijpheid. Groeiende kiwivruchten zijn afhankelijk van de moederplant wat betreft voedingsstoffen en water nodig voor de groei en ontwikkeling. De vruchten bereiken uiteindelijk een stadium van oogstrijpheid wanneer ze kunnen ontwikkelen en verder rijpen onafhankelijk van de moederplant. Kiwivruchten geoogst op of juist na dit rijpheidstadium kunnen minimum 4 maand bewaard worden zonder hun goede smaak en textuur te verliezen bij eetrijpheid. Echter, vruchten onrijp geoogst, hebben een slechte bewaarbaarheid en kwaliteit.
Op commerciële plantages wordt het oogsttijdstip bepaald door meting van de oplosbare bestanddelen (% soluble solids) van het vruchtsap met behulp van een refractometer.

Refractometer

Aangezien de meeste onder ons niet over dergelijk toestel beschikken en onze zomers, met uitzondering van de zomer van dit jaar, minder gunstig zijn voor de kiwiteelt dan in Nieuw-Zeeland of meer zuiderse landen doen we er goed aan de vruchten zolang mogelijk aan de plant te laten rijpen. Aangezien kiwivruchten reeds gevoelig zijn voor vorst vanaf -1,7°C moeten ze zeker geoogst worden vooraleer de eerste nachtvorst te vrezen is.

Ook in kiwiplantages gebeurt de oogst volledig manueel. Door het uitoefenen van een wring en trekbeweging wordt de vrucht van het steeltje losgerukt. Het steeltje blijft aan de plant hangen, wat de wintersnoei vergemakkelijkt.
Hoewel de vruchten nog hard zijn bij de oogst moeten ze voorzichtig verhandeld worden.

Kiwiplukkers

Het verpakken in kistjes gebeurt na een grondige inspectie zodat allen gezond en niet gekwetst fruit behouden wordt.
Kiwivruchten hebben zeer goede bewaareigenschappen. Op een koele plaats zoals een kelder zijn de vruchten tot meer dan 6 maanden houdbaar en onder gecontroleerde omstandigheden in koelkamers kunnen ze tot één jaar bewaard worden.

Kiwivruchten zijn bijzonder gevoelig voor ethyleen gas. Vooral gekneusde en bedorven vruchten geven veel ethyleen vrij. Eén zulke vrucht in een kistje zorgt voor een vroegtijdige afrijping van het ganse kistje daarom moeten we de kistjes regelmatig controleren.

Ook appelen, peren en bananen die veel ethyleen produceren mogen niet op dezelfde plaats als de kiwi´s bewaard worden.
Om vochtverlies te beperken dekt men de kistjes af met plastiekfolie. Vruchten die te veel vocht verliezen krijgen een gerimpelde schil en worden onaantrekkelijk.

Een kiwi vrucht heeft zijn juiste eetrijpheid bereikt wanneer het vruchtvlees lichtjes meegeeft als men er zachtjes op drukt.
Wil men kiwivruchten vlugger laten rijpen kan men het samen met een appel of banaan in een gesloten plastiekzak steken tot de gewenste rijpheid bekomen is.

Om van de fijne smaak van kiwi´s ten volle genieten hoeft men gewoon de vrucht middendoor te snijden en het vruchtvlees er met een koffielepeltje uit te halen. De vrucht kan ook heel fijn geschild worden om daarna in schijfjes gesneden te worden. Kiwivruchten lenen zich uitstekend om gebruikt te worden in tal van recepten zoals vlees- en visgerechten, fruitsla, fruitsoorten, yoghurt, ijsroom, toostjes… enz.

Bronnen:

* Warrington I.J., Weston G.C. Kiwifruit science and management 1990
* Youssef J., Bergamini A. L´Actinidia sa culture 1981
* Harman J.E., Hopkirk G. Kiwifruit testing for maturity 1982
* Sale P.R. Kiwifruit harvesting and packing 1981