Tuinaanleg

Om een optimale hergroei van fruitbomen en houtig kleinfruit te bekomen kan je best alles vastmaken aan de steunpaal of steundraden met boomband of klemmetjes. Door te mulchen op de boomspiegel wordt het uitdrogen van de grond en onkruidgroei voorkomen. Bij een late aanplanting in het voorjaar kan het gewenst zijn wekelijks water te geven. Tegen wildvraat kunnen de boomstammen beschermd worden
met beschermende netjes of kunststof spiraaltjes. Etiketten kunnen beter verwijderd worden voordat ze ingroeien of afbreken.

Algemeen

Door de gepaste nazorgen te geven aan fruitbomen en houtig kleinfruit ben je verzekerd van een goede hergroei en vruchtbaarheid de volgende jaren. Ook kunnen zo bepaalde schimmelziekten voorkomen worden.

Boomband of bindsel aanleggen

 

Direct na het planten moet er een los bindsel worden aangelegd, zodat de bomen met de grond kunnen mee zakken. De harttak van fruitbomen wordt met een bindbuis in een platte acht op verschillende plaatsen vastgemaakt. De boom mag niet schuren tegen de boomstam. Met speciale boomklemmetjes kunnen bomen of kan houtig kleinfruit aan draad vastgemaakt worden.

Klim- en leiplanten, zoals druiven, bramen, frambozen en kiwi´s, worden best aan horizontale draden vastgemaakt. Eventueel kan een bamboestokje worden gebruikt, om de planten mooi verticaal te laten groeien.

 

Mulchen of een deksel leggen

Leg rond de boom of struik een laag grove mest, compost of bladeren van 5-10 cm dik. Dit deksel voorkomt het uitdrogen van de grond en beschermt de onderstam bij zware vorst. Houd om verbranding te voorkomen de boomstam net vrij. Gebruik voor het deksel halfverteerde grove compost, grove stalmest, bladeren, houtschors, halfverteerd stro, houtzaagsel of -schaafsel. Ook een dunne laag gazonmaaisel is voor veel bomen en struiken geschikt. Champignonmest is eveneens bruikbaar (pas op voor verbranding), maar voor de Vaccinium-soorten te kalkrijk. Voor Vaccinium kunnen ook afdekmatten gebruikt worden.
 

U kunt het deksel elk jaar aanvullen en uitbreiden naarmate de boom of struik breder wordt. Dit kan best na de bloei (mei), er is dan minder kans op bloesemschade door nachtvorst.
Bij het aanbrengen van een dikke laag mulch kan het nuttig zijn wat extra stikstof (N) toe te dienen om te voorkomen dat de groei te veel verzwakt. Door het mulchen wordt onkruidgroei verhinderd en is de bodemtemperatuur in de winter hoger. Het afdekmateriaal is echter erg aantrekkelijk voor woelmuizen en zij kunnen wortelschade veroorzaken.

Water geven

Als u in het najaar tijdig plant, hoeft u niet te gieten. Bij late aanplanting in het voorjaar en bij het herplanten van oude bomen en struiken kan gieten noodzakelijk zijn. Probeer niet elke dag water te geven, maar geef beter elke week een flinke hoeveelheid water.

Bescherming van de stammen

Tegen wildvraat kunt u bij het planten de stam voorzien van een beschermend netje of na het planten kunststof spiraaltjes of kippengaas aanbrengen.

Etiketten wegnemen

Veel etiketten hangen met metalen draden aan de boom en veroorzaken meestal snel insnoeren. Maak een plantschema op de pc zodat je later vlot alles kan opzoeken.

Bloemen en vruchtjes wegnemen

Om een optimale hergroei te bekomen kunt u beter het eerste jaar geen vruchten of bessen laten groeien. Vooral bij het planten in het voorjaar is de hergroei soms moeilijk en het uitgroeien van bessen of vruchten is dan nadelig. Probeer zo vroeg mogelijk de bloemknoppen te verwijderen om de hergroei te bevorderen.

 

Plantdiepte controleren

Controleer of de entplaats niet in de grond gezakt is. Voor laagstamfruitbomen zou de entplaats minimaal 10 cm boven de grond moeten zitten. Zit de entplaats toch in de grond, dan maak je de boom even los en brengt de boom iets omhoog, zodat de entplaats opnieuw goed zichtbaar zit. Daarna de boom opnieuw vastmaken.

Bronnen

Dit artikel is gebaseerd op Het planten, van planttijd tot nazorg, uit het standaardwerk Groente en Fruitencyclopedie, auteurs Luc Dedeene en Guy De Kinder. Uitgeverij Groenboekerij (Kosmos, Utrecht) – ISBN 90-215-3845-8 -> zie Groente &amp Fruit Encyclopedie