Bomen en hagen

Denk je bij hangplanten meteen aan hanging baskets? Logische associatie, maar er zijn natuurlijk nog wel meer manieren waarop je groen boven je vloeroppervlak kunt inzetten. Een beetje inspiratie op dit gebied is altijd welkom, toch? Daar zorgen we graag voor met dit artikel.

Kijk verder dan alleen de grond
Heel gek eigenlijk, maar als het gaat om de tuin, dan denk je puur aan de vierkante meters grond die je daar beschikbaar hebt. Terwijl de natuur een stuk veelzijdiger is dan alleen maar grondgebonden planten. We kennen immers allemaal klimplanten die zich prima een weg banen tegen muren, bomen en schuttingen op. Voor hangplanten geldt iets vergelijkbaars: je kunt ze op allerlei manieren inzetten, zelfs binnen en buiten. Dus denk vooral niet dat je te weinig ruimte hebt voor groen, want je kunt altijd nog de lucht in met hangplanten en klimplanten.

Hangplanten kun je ook neerzetten
Dat deze categorie hangplanten heet, betekent natuurlijk niet dat de pot altijd moet hangen. Dat is vaak wel het eerste waar mensen aan denken, zoals in het eerder genoemde voorbeeld van de hanging baskets. Toegegeven, zo zijn ze ook prima in te zetten, maar niet iedereen vindt bungelende planten een goed idee. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je hangend groen te gebruiken.

Zet bijvoorbeeld eens een bloempot met een hangplant bovenop een kast. De bladeren en takken kunnen in dat geval lekker hangen. In veel gevallen zie je dan de pot niet eens meer, omdat het groen je het zicht daarop ontneemt. Er zijn diverse soorten hangplanten die je kunt kiezen, zoals Hazepoot varens, Philodendrons, Erwtenplanten of Wingerds. Wat past bij jouw wensen?

Een ander perspectief op groen
Het is soms wel verfrissend om eens op een andere manier te kijken naar dingen. Je groene inrichting is daar een goed voorbeeld van. Veel mensen hebben een bepaald beeld in hun hoofd van hoe een tuin of woninginrichting eruit moet zien en daar houden ze de rest van hun leven aan vast. Maar het kan dus ook anders, bijvoorbeeld door klimplanten of hangplanten te gebruiken.

Zo profiteer je veel meer van alle voordelen die groene planten je te bieden hebben: ze zorgen voor zuurstof, halen fijnstof uit de lucht en natuurlijk ook CO2. Binnen in huis zorgen ze dat je rustiger en minder gestrest bent, buitenshuis zorgen ze dat het regenwater beter opgevangen en hergebruikt wordt. Kortom: waarom zou je hier niet mee aan de slag willen?

Veel plezier met nadenken hoe je de lucht in kunt met je groen!