Vijvers en vissen

Met tuinonderhoud ziet je tuin er altijd netjes en verzorgd uit. En dat niet alleen, je verlengt de levensduur van je tuin. Het wordt aangeraden om tuinonderhoud uit te besteden aan een hovenier. Een hovenier beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om zo het onderhoud aan je tuin uit te voeren. Ben je benieuwd naar de werkzaamheden en kosten bij tuinonderhoud? Lees dan snel verder!

Wat is tuinonderhoud?
Veel mensen denken dat tuinonderhoud niets anders is dan het verwijderen van onkruid uit de tuin en tussen de bestrating. Maar tuinonderhoud is veel meer dan dat! Onder tuinonderhoud vallen alle werkzaamheden ter verzorging van de beplanting in je tuin. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je tuin er netjes uit ziet: zo kun je zo goed mogelijk genieten van je tuin.
De werkzaamheden die de hovenier uitvoert zijn afhankelijk van enkele factoren. Denk bijvoorbeeld aan hoe je tuin er uit ziet. Maar ook het seizoen speelt een grote rol. Iedere periode van het jaar zijn er andere werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd.
Wil je meer informatie over tuinwerkzaamheden of ben je op zoek naar een tuinman? Op de10beste.be/tuinmannen vind je meer informatie en de beste tuinman bij jou uit de buurt.

Tuinonderhoud: werkzaamheden
Welke werkzaamheden vallen onder tuinonderhoud? Hieronder lees je een overzicht met tuinwerkzaamheden per seizoen.

Zomer
Onkruid verwijderen, grasmaaien, snoeien van planten en struiken, bemesten en sproeien tijdens droge periodes.

Herfst
Onkruid verwijderen, schoffelen, verplanten van planten en struiken, snoeien van heggen, verwijderen van bladeren, kalk strooien en grasmaaien.

Winter
Bladeren verwijderen, snoeien van bomen, planten en struiken, het winterklaar maken van de tuin en vijver, onderhoud aan tuingereedschap.

Lente
Voorjaar klaarmaken van de tuin, verwijderen van de laatste bladeren, het verwijderen van dode planten, onkruid verwijderen, bemesten en schoonmaken van de bestrating.
Naast dat je de werkzaamheden kunt opdelen per seizoen, zou je tuinonderhoud ook zo kunnen opdelen:

  • Gazon onderhoud: heb je een gazon? Ter behoud van een gezond en mooi gazon heeft het veel onderhoud nodig. Denk hierbij aan grasmaaien, verticuteren, bemesten en kalk strooien.
  • Boomverzorging: onder boomverzorging vallen werkzaamheden zoals het snoeien, knotten, verplaatsen of rooien van bomen. Ook het aanplanten en behandelen van ziektes en plagen vallen onder boomverzorging.
  • Beplanting, struiken en heggen: alle beplanting in je tuin heeft onderhoud nodig. Denk aan het verwijderen van onkruid, schoffelen, bemesten en snoeien.
  • Bestrating: tussen de bestrating groeit vaak onkruid. Het verwijderen hiervan zorgt ervoor dat alles er weer netjes en verzorgd uit ziet. Na de winter is je bestrating vaak bedolven onder een laag bladeren en groene aanslag. Dit kan erg glad worden bij vochtig weer. Daarom is het belangrijk om groene aanslag te verwijderen.

Wat kost tuinonderhoud?
De kosten van tuinonderhoud zijn afhankelijk van het tarief van de tuinman en de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Het uurtarief van een tuinman ligt gemiddeld tussen de €30,- en €70,- per uur. Voor tuinonderhoud ben je gemiddeld €35,- tot €50,- per uur kwijt.

Niet iedere tuinman werkt met een prijs per uur. Er wordt ook wel een prijs per vierkante meter gebruikt. Voor tuinonderhoud ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter tussen de €25,- en €35,-.

Bij grote onderhoudsbeurten wordt vaak een prijs per vierkante meter gerekend: dit is voor jou als klant namelijk het voordeligst. Heb je een kleine tuin? Dan rekent de tuinman vaak een prijs per uur.