Vijvers en vissen

Je kan het misschien nauwelijks geloven, maar de winterperiode is een goed moment om je vijver aan te leggen. Ben je van plan een vijver aan te leggen van maximum een 3-tal meter, dan zijn rubberfolie en een kant-en-klare vijver een goede keuze. Niet alle kant-en-klare vijvers die in de handel worden aangeboden, hebben goede vormen. Dikwijls zie je vijvers met steile randen waardoor het aanbrengen van plantenmateriaal bijna onmogelijk is.


Afmetingen

De afmetingen van de voorgevormde vijver zijn heel belangrijk. Ja, inderdaad bepaald dit het gehalte aan biologisch leven – het zgn. Biologisch evenwicht in de vijver. De fabrikanten kijken er op na een goede verhouding aan te houden tussen de hoeveelheid water in de vijver (inhoud) en de oppervlakte van het watervlak. Er wordt een norm aangehouden van 350 liter water per vierkante meter oppervlakte.

Vormen

Er is ook ontzettend veel keuze in vormen. Veel belangrijker is de kwaliteit en de dikte van de vijverwanden. Een goede keuze is de "BIOTOOP" vijver zoals afgebeeld op bovenstaande foto, ook wel eens aangeduid als KRUK vijver. Dit is weliswaar niet de goedkoopste vijver maar wel de duurzaamste en van hoogstaande kwaliteit. Met zo´n vijverkeuze zit je jaren goed. Heel bijzonder aan de Krukvijvers is de mogelijkheid om je vijver verder uit te bouwen. Je kan verschillende vormen als beeklopen en watervallen met je vijver gaan combineren. De verschillende elementen worden door middel van schroeven met elkaar verbonden en met zwartkleurige silicone waterdicht gemaakt. Je kan een prachtige waterval aanleggen door de verschillende delen op hogere niveaus te verdelen. Via trapvormige watervallen en beeklopen kan je een heel natuurlijke moeraszone uitbouwen met uitgebreide filtermogelijkheden.

Geprefabriceerde vijvers van goed kwaliteit zijn vorstbestendig, onbreekbaar en bestand tegen ultraviolet stralen en normale worteldruk. De vijver bevat geen milieuonvriendelijke stoffen. Er geldt dikwijls een waarborg van 15 jaar of meer.

Kleuren

Geprefabriceerde vijvers zijn er in verschillende kleuren: zwart, aardebruin, blauw of groen. Die kleuren lijken erg onnatuurlijk en de vijvers zien er altijd wat vuil uit door de aangroei van algen op de wanden.

Ik raad je absoluut een ZWARTE vijver aan.
Zwarte vijvers geven altijd een fraaie weerspiegeling van de randbeplanting.
Zwarte vijvers werken betoverd omdat ze een onpeilbare diepte schijnen te bezitten.

Oeverzone

Een goede tuinvijver herken je ook aan de aanwezigheid van een oeverzone en aan de aanwezige richels zoals afgebeeld op de linkerfoto. De richel geeft je de mogelijkheid enkele plantmandjes aan te brengen op 30-40 cm diepte. Dit model Bio 152 telt 3 van zulke richels. Op deze diepte plant ik meestal zuurstofplanten, zoals waterpest. Op de bodem van de vijver kan een mand met lelie. In dezelfde mand kan je bij de lelie ook nog enkele zuurstofplanten inplanten. Minstens of nog belangrijker voor deze vijver is de oeverzone. Met zo´n oeverzone kan je dieren redden. Veel dieren zijn het slachtoffer geworden van de rechte, steile wanden zoals je die meestal bij de goedkopere vijvermodellen kan terugvinden.

Vogels, hagedissen die in het water terechtkomen, zien geen kans om weer op het droge te klauteren. Een oeverzone bootst meer de natuurlijke oevers na en zo ontstaat een levensreddende randzone voor vijverbezoekers. De oeverzone en de bodem vul je op met een laag vijversubstraat. In de oeverzone brengen we plantmandjes aan met een variatie aan oeverplanten. Enkele zuurstofplanten zoals lidsteng kunnen er ook best gedijen. Zo zorgt de combinatie van oeverzone – vijversubstraat -oeverplanten – zuurstofplanten voor een goed biologisch evenwicht. De micro-organismen kunnen hier volop hun rol spelen. Planten vinden hun voedsel en zuiveren het water.

Plaatsing

1. Plaats de vijver op de grond waar hij dient te komen.

2. Teken de vorm van de bodem uit op de grond.

3. Begin met het uitgraven van deze vorm, zoals te zien op de linkerfoto

4. Pas de vorm in je uitgegraven deel.

5. Controleer regelmatig op de vijver waterpas ligt.

6. Afwisselend wordt gegraven en gepast.

7. Is de vijver ingegraven op de juiste diepte, en ligt hij waterpas, dan kan begonnen worden met hem deels te vullen.

8. Breng eerst op de bodem een laag vijversubstraat aan de eventueel je mandje met de waterlelie.

9. Het vullen met leidingwater kan beginnen.

10. Pas als de vijver deels gevuld is met water, minimum 1/3, kan je beginnen met de buitenzijde aan te vullen.

11. Gebruik daarvoor een combinatie van water en uitgegraven grond = modder

Bronnen Mijn kleine tuinvijver – Ingeborg Polascek – ISBN 90-252-9377-8 – Uitgeverij Helmond, fotomateriaal Rudi Van Overloop 2000