Tuinonderhoud

Zure kersen kunnen na de oogst gesnoeid worden. Kies rassen die weinig vatbaar zijn voor bloesemmonilia.Niet alle fruitsoorten zijn even gemakkelijk te kweken en te snoeien. Sommige soorten vragen heel wat onderhoud. Toch zijn er enkele fruitgewassen die erg aan te raden zijn omdat ze weinig kans op mislukking geven, snel vruchten geven en zelfbestuivend zijn. Planten met naakte wortel worden best in november – december geplant om een optimale hergroei te krijgen. Fruitsoorten in pot kunnen vanaf september tot april worden geplant. Kleinfruitsoorten die weinig snoeiwerk vragen zijn frambozen, trosbessen, bramen en taybessen. Fruitbomen die normaal geen snoei nodig hebben zijn abrikozen, pruimen en walnoten.

Eenvoudig starten

 

Het beste is met houtig kleinfruit zoals trosbessen, kruisbessen, frambozen, bramen en taybessen te starten. De snoei is eenvoudig uit te voeren en de bessenproductie start zeer vroeg.

Planten in de juiste periode

Het meeste fruit kan best in november of december geplant worden. In januari, februari en maart kan ook geplant worden maar de hergroei is soms minder goed.
Planten in pot, zoals houtig kleinfruit en druiven, kunnen vanaf september tot april worden geplant.

Voorbereiding van het planten

Voor het planten moet de grond onkruidvrij zijn. Zorg dat er geen bouwafval in de grond zit en maak de grond los tot ca 30 cm diepte. De meeste fruitsoorten houden niet van te natte grond. Een normaal vochtige grond wordt meest aanbevolen.
Sommige soorten kleinfruit kunnen geleid worden aan draad. Het is handig voor het planten die draden al te spannen. Eén draad op ca 60 cm en de volgende op 120 en de derde op ca 180 cm. Het leiden is niet nodig voor zwarte bessen en blauwe bessen.

Boompalen voor fruitbomen worden circa 50 cm diep gezet en zijn circa 180 cm lang. De boom komt op ongeveer 10 cm van die paal.

Witkalken van bomen

Het witkalken van bomen kan rond de eerste vorstperiode toegepast worden om het barsten van de stam te voorkomen.
Tijdens een vorstperiode in de winter kan de zon schijnen waardoor langs de zonnekant (zuidkant), de temperatuur plots stijgt. De schaduwzijde (noord) blijft bevroren. Hierdoor kunnen zodanige spanningen in de schors ontstaan, dat de schors of stam gaat barsten. Om dit te voorkomen kan met een soort witkalk de zonnekant van de stam ingesmeerd worden, om de zon te weerkaatsen, zodat de temperatuur toch niet te hoog stijgt.
Ontstaan er toch barsten in de schors dan kunnen deze opgevuld worden met entwas.

Ook het aanbrengen van een zgn. boombeschermer (spiraal) voorkomt te grote temperatuurschommelingen in de stam en voorkomt wildschade.

Boombeschermer tegen wild en temperatuurschommelingen

De gemakkelijkste planten

1. Frambozen

Frambozen vragen weinig snoei. Enkel de dode takken moeten verwijderd worden na de oogst.
Het minste werk vragen de herfstframbozen: in februari worden ze volledig tot tegen de grond weggesnoeid.
Herfstframbozen zijn ook geschikt voor de teelt in potten en kuipen.

Oogsttijd: juni-juli (zomerframbozen) of september-oktober (herfstframbozen)

Herfstframbozen zijn ideaal voor dummies! Ze zijn heel eenvoudig in snoei en verzorging. Lekker herfstfruit boordevol vitaminen!

2. Trosbessen

Rode en witte trosbessen of aalbessen zijn eenvoudig te kweken. Ze kunnen als struiken gekweekt worden, maar ze kunnen ook geleid worden aan draden, zodat ze minder plaats innemen.
Struiken kunnen jaarlijks iets uitgedund worden, waarbij de oudste takken met een takkenschaar weggeknipt worden. Te laag hangende takken kunnen ook weggesnoeid worden.
Oogsttijd: juni-juli

Rode trosbessen of aalbessen vragen weinig snoeiwerk

Zwarte trosbessen worden enkel als struik opgekweekt. Jaarlijks na de oogst de takken die trossen hebben gegeven wegsnoeien.
Oogsttijd: juli

Zwarte trosbessen worden tijdens of na de oogst gesnoeid. Snoei alle takken die bessen gedragen hebben weg.

3. Jostabes (´Josta´, JOSTABERRY)

Deze kruising van zwarte bes met kruisbes wordt enkel als struik opgekweekt. De struik wordt ca 1.5 m hoog. Best niet of heel beperkt snoeien. De opvallend grote bessen gelijken uiterlijk op zwarte bessen en smaken naar kruisbessen.
Deze soort groeit bijzonder gezond en is geschikt voor alle gronden.

Jostabes kan je beter niet snoeien als je veel bessen wil plukken!

4. Kruisbessen of stekelbessen

Teelt is mogelijk als struik, maar kan beter als spil (miniboompje) gebeuren. Jaarlijks de wildopslag wegsnoeien en de vruchttakken wat terugsnoeien.
Kies meeldauwtolerante rassen uit zodat bespuitingen overbodig worden.
Oogsttijd: begin juli

Vers geplukte kruisbessen smaken lekker! Kies ziektetolerante rassen uit om te planten!

5. Bramen en taybessen

Teelt enkel als leivorm aan draden of aan palen. Jaarlijks na de oogst de takken die bessen hebben gedragen tegen de grond wegsnoeien. De nieuwe scheuten waaiervormig aanbinden aan draad.
Aanbevolen rassen: ´Chester Thornless´, ´Loch Ness´ en ´Thornless Evergreen´
Oogsttijd: augustus-september

Braambessen kan je best waaiervormig omhoog leiden. Na de oogst alle takken die vruchten hebben gedragen wegsnoeien.

6. Zure kersen of krieken

Zijn gemakkelijk te kweken en vragen weinig snoeiwerk. Af en toe steile rugtwijgen wegsnoeien.
De meeste zure kersen zijn zelfbestuivend.
Aanbevolen rassen: ´Birgitte´, ´Gerema´, ´Karneol´, ´Kelleriis 16´, ´Morina´ en ´Schaarbeekse´

Oogsttijd: juli

Zure kersen kunnen na de oogst gesnoeid worden. Kies rassen die weinig vatbaar zijn voor bloesemmonilia.

7. Abrikozen

Moeten niet gesnoeid worden. Enkel wildopslag wegsnoeien.

Ook zeer mooie en gezonde boom die bloeit in maart. Wisselvallige vruchtenproductie door de vroege bloei en nachtvorstschade. Plant eens een abrikoos in uw siertuin. De opvallende bloemen en bladeren zijn een sierraad voor uw tuin!
Zelfbestuivend, maar het aanplanten van meerdere rassen kan de vruchtzetting verbeteren.
Oogsttijd: augustus

Een abrikozenboom is vanaf maart (bloei) tot augustus (rijpe vruchten) opvallend mooi!

8. Pruimen en kwetspruimen

De bomen worden redelijk groot en hebben wat meer ruimte nodig. Weinig of geen snoeiwerk.Teveel snoeien is nadelig voor de levensduur.
Plant een zelfbestuivend ras zodat één boom voldoende is. Zelfbestuivende pruimenrassen zijn: De verschillende ´Altesse Simple´-types (o.a. ´Elena´, ´Hanita´, ´Top´, ´Jojo´), ´Opal´, ´Mirabel´, ´Victoria´, ´Sanctus Hubertus´ en ´Warwickshire Drooper´.

Plant eens een Japanse pruim in uw siertuin. Een zeer mooie, lang bloeiende en gezonde Japanse pruim is ´June Blood´ (syn. ´Kaapse´). De bloedrode vruchten rijpen rond half juli en smaken verfrissend.

´Altesse Simple´ (Zelfbestuivend, zeer vruchtbaar, rijptijd september)

Oogsttijd: juli-augustus-september (afhankelijk van het ras)

Japanse pruim June Blood  bloedrood vruchtvlees dat heerlijk verfrissend smaakt!

Kwetspruimen zijn zelfbestuivend, zeer vruchtbaar en smaken zeer zoet. Rijptijd september. Bijzonder lekker voor vers gebruik en voor verwerking.

9. Perziken

De bomen worden redelijk groot en hebben voldoende ruimte nodig. Eenvoudig te snoeien tijdens of na de bloei.
Perziken zijn zelfbestuivend. Toch kan het aanplanten van 2 verschillende rassen de vruchtzetting verbeteren.

Kies rassen die tolerant zijn aan de krulziekteschimmel. De groenwitvlezige rassen groeien meestal gezonder dan de geelvlezige rassen.

Groenvlezig zijn o.a. Benedicte, Charles Ingouf, Fertile de Septembre, Kernechter von Vorgebirge (Wassenberger), Peregrine, Reine de Vergers en Revita.

Oogsttijd: juli, augustus en september.

10. Druiven

Zijn bijzonder geschikt om te leiden langs muren en draden. Vragen wat meer snoeiwerk in winter en zomer. Het snoeien zelf vraagt ook wat inzicht. Jaarlijkse wintersnoei in december-januari. Per draagspoor slechts één stevige twijg behouden en deze twijg wordt op 3 ogen of knoppen ingesnoeid.
Kies rassen die tolerant zijn aan echte meeldauw en die geen extra gewasbehandelingen nodig hebben.

Aanbevolen rassen: Boskoops Glory, Muscat Bleu, Phoenix, Rondo en Sirius.
Rijptijd: rond september

Vitis vinifera Boskoops Glory is een zeer gezonde en zeer productieve druif! Altijd trossen, ook als je verkeerd snoeit! Enkel een zonnige standplaats nodig.

11. Appels

Voor een goede bestuiving moeten er twee verschillende gelijkbloeiende appels geplant worden. Probeer rassen te kiezen die tolerant zijn aan de belangrijkste schimmelziekten schurft en meeldauw.

Zelfbestuivende appelrassen: Allington Pippin, Brabant Bellefleur, Benoni, Bloemeezoet, Early Victoria, Groninger Kroon, Idared, Mantet, Sampion (Szampion) en Zoete Kroon. Vermoedelijk zijn de meeste vernoemde zelfbestuivende rassen niet of nauwelijks te vinden in tuincentra.

Aanbevolen zomerrassen: Discovery, James Grieve, Alkmene en Lena.

Rijptijd van deze zomerrassen: juli-augustus
Jaarlijks in de winter het vruchthout wat uitdunnen en inkorten. Lichtverstorende en zieke takken wegsnoeien.

Malus domestica Discovery: een vruchtbare zomerappel (juli) die weinig snoeiwerk vraagt en goed ziektetolerant is.

12. Walnoten of okkernoten

Deze zijn enkel geschikt voor middelgrote en grote tuinen!
Snoeien is meestal overbodig.
Zelfbestuivende en gezond groeiende rassen zijn ´Buccaneer´, ´Broadview´, ´Hansen´, No 16 en ´Rita´.
De zwakste groei en de meeste noten geven ´Hansen´ en ´Rita´.
Rijptijd: september-oktober.

Juglans regia - walnoten of okkernoten vragen mits voldoende ruim geplant geen of nauwelijks snoeiwerk. Vooral voor grote tuinen geschikt. De vruchten zijn zeer gezond voor hart en bloedvaten.