Bodembedekkers die alle eigenschappen bezitten die een ideale bodembedekker zou moeten hebben, zijn schaars als een klompje goud in de Far West. Geranium macrorrhizum is zo een bodembedekker. Hij behoudt zijn blad in de winter, overwint hardnekkig onkruid, groeit in de zon en in halfschaduw, breidt zich gestaag uit en bloeit heerlijk. Wat wil je nog meer?
Het enige nadeel van deze volledig winterharde vaste plant is zijn moeilijk uitspreekbare soortnaam. Voor het overige heeft deze uit de bergen van Zuid-Europa afkomstige plant niets dan voordelen. Zijn sterkte bewijst hij door overal in Europa aan het verwilderen te slaan, zonder ergens een pest te worden. Hij breidt zich uit met vlezige ondergrondse wortelstokken en vormt dichte tapijten met een middelgroen blad dat zacht aanvoelt.
Een heerlijke bladgeur
En het loont echt wel de moeite een blad van deze Geraniumsoort tussen de vingers te wrijven want dan komt er een diepe citroengeur vrij die geparfumeerd is met een vleugje egelantier. Niet iedereen is even opgezet met de geur. Maar het feit dat je zelfs hartje winter wanneer je met de broekspijp langs de planten strijkt de diepe geur waarneemt, zal zelfs de fijnste neus overtuigen van de uitzonderlijke geurkwaliteiten van het blad van deze plant.
In tuinen kan iedereen waarnemen dat deze plant eens hij er zich heeft gevestigd zelfs het gazongras te lijf gaat en alle onkruiden, zonder uitzondering onderdrukt. Hij gaat zelfs de concurrentie aan met het verschrikkelijke zevenblad. Is hij dan zelf moeilijk te verwijderen? Helemaal niet. De plant kan snel en eenvoudig beteugeld worden. De verwijderde delen kunnen naar believen elders worden uitgeplant.
Meid voor alle werk
Bovendien groeit en bloeit Geranium macrorrhizum op elke plaats en in elke grondsoort. Zware of lichte grond, kalkrijk of zuur, Geranium macrorrhizum staat zijn mannetje. En of dat nu in volle zon is of op een plekje in de schaduw of de halfschaduw, hij blijft overeind. Het is een van de weinige bodembedekkers die geschikt is voor een plekje in droge schaduw zoals aan de voet van bomen.
En het lofliedje is daarmee nog lang niet uitgezongen. De ronde, breed gelobde bladeren krijgen in milde streken vaak nog een oranjerode herfstkleur. Toch is de plant niet echt bladverliezend. Hij houdt in de winter voldoende gaaf blad over om er ook dan patent uit te zien.
Niet eens duur
Geranium macrorrhizum en zijn cultivars zijn met al die kwaliteiten niet eens dure planten omdat ze gemakkelijk te vermeerderen zijn. Een stukje wortelstok in een potje slaat snel zijn wortels uit en de blaadjes groeien vlug uit de jonge knoppen.
Misschien is het laatste ook nog van belang. Want al is Geranium macrorrhizum een schitterende bladplant, een ideale bodembedekker en een heerlijk bladgeurplant, dan is hij bovendien nog een fraaie bloeier.
Bloemen in verschillende tinten
De cultivars bloeien in tinten tussen wit en paarsrood. Ze hebben typische ooievaarsbekachtige bloempjes die van april tot in juli ontluiken. Niet in overdaad, maar wel in kleine wolkjes die de plant lang een extra sierwaarde geven.
De volgende cultivars zijn bij onze Belgische kwekers (Jo Bogaerts Kampenhout, www.vasteplantenjobogaerts.be ) en in vele tuincentra algemeen te koop: de roze bloeiende Geranium macrorrhizum; de diep magenta bloeiende Geranium macrorrhizum ´Bevan´s Variety´, ook ´Czakor´ bloeit magentaroze, ´Ingewersen´s Variety´ bloeit helderroze en ´Spessart´ is zachtroze, bijna wit.
Vijf tot zeven planten per m² volstaan om na een jaar of twee een aaneengesloten tapijt te bekomen. De maximale hoogte is dertig cm.
Naast deze Geranium zijn er nog talloze andere goede doorlevende Geraniums of ooievaarsbekken.
Het spreekt vanzelf dat deze planten niet met de niet-winterharde Pelargoniums mogen verward worden. Deze balkonplanten worden in de volksmond vaak geraniums genoemd.
Bron: Geert Devriese – 2002. Met dank aan de mensen van de VLAM