Tuintips

Het begin van het voorjaar is traditioneel het startpunt van het tuinseizoen. De tuindeuren gaan wagenwijd open en al snel wordt er geïnventariseerd wat er nodig is voor weer een prachtig tuinseizoen. Graszaad staat bij gazonbezitters dan al snel bovenaan het boodschappenlijstje, want het bijzaaien van een bestaand gazon of het inzaaien van een nieuwe grasmat is een populaire tuinklus. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij de aankoop van het graszaad? Wij zetten de belangrijkste adviezen op een rij!

Welk merk graszaad kopen?
Er zijn ontzettend veel aanbieders van graszaad. Van gerenommeerde merken in het tuincentrum tot een prijsknaller bij de Action. Wat maakt het ene graszaad nou beter dan het andere?
In Nederland is er eigenlijk maar één grote kweker van graszaad, dat is Barenbrug. Zij veredelen grassen en ontwikkelen zo nieuwe soorten, maar zorgen ook voor de productie door boeren en vullen de verpakkingen met graszaad af. Voldoet de boer tijdens de kweek aan allerlei criteria? Dan krijgt het graszaad een NAK label, dat staat garant voor kwaliteit.

Naast het NAK keurmerk is er nog een belangrijk weetje. Verpakkingen van gerenommeerde merken worden afgevuld met kwalitatief het beste graszaad. Prijsknallers komen letterlijk onderuit de zak. Daardoor is het graszaad minder zuiver en zit er vaak meer gruis in een verpakking. Koop dus bij voorkeur graszaad van bekende merken zoals Barenbrug of AZstyle.

Welke soort graszaad kopen?
Het speelgazon is het meest gangbare gazon in de Nederlandse tuin. De meeste graszaad verpakkingen hebben dan ook een benaming die daarop is gericht, zoals Speel en Sport. Voor specifieke doeleinden of groeiomstandigheden zijn er ook speciale verpakkingen. Vaak verraad de naam al waarvoor het graszaad is bestemd.

  1. Herstel
  2. Inzaai
  3. Schaduw
  4. Water Saver

Het advies is dan ook om standaard te kiezen voor speelgazon graszaad tenzij het doel beter overeenkomt met de omschrijving op de verpakking. Wil je bijzaaien? Kies dan voor gazon herstel en voor een zeer schaduwrijk gazon kies je voor een schaduwmengsel. Eigenlijk is het allemaal erg logisch.

Bij de meeste hoveniers is Barenbrug Bar Power al jaren favoriet. Het vormt een erg sterk speelgazon met een hoge sierwaarde. Dankzij de toevoeging van RPR graszaad is het bovendien zelfherstellend. Na een partijtje voetbal in de tuin zal het gazon snel herstellen en weer een dichte grasmat vormen!

Hoeveel graszaad heb je nodig?
Voor de benodigde hoeveelheid graszaad is er een groot verschil tussen inzaaien en bijzaaien. Over het algemeen kun je rekenen met 1 kg per 25 vierkante meter gazon voor het inzaaien. Als je gaat bijzaaien dan kun je met 1 kg 50 vierkante meter gazon behandelen.

Op de graszaad verpakkingen staat er meestal ook een aanduiding voor deze oppervlakten.
Bijvoorbeeld: Voor 30-50 m² gazon. Het eerste getal geeft dan het oppervlak aan dat ermee ingezaaid kan worden en het tweede getal indien je gaat bijzaaien!

Vaak is het wel handig om een klein beetje graszaad extra te hebben. Zaai je per ongeluk iets ruimer dan kom je niet direct te kort en je hebt reserve voor de plekjes die niet direct het gewenste resultaat geven.

Graszaad laten ontkiemen
Heb je gras gezaaid? Dna is het wachten totdat het graszaad is ontkiemend en langzaam uitgegroeid tot een jaloersmakend gazon. Maar hoe lang duurt dat eigenlijk?

Graszaden speciaal voor herstel en bijzaaien zijn gevuld met snelkiemende graszaden. Bij een lage bodemtemperatuur vanaf 6 graden kiemen deze zaden. De meeste andere mengsels hebben een minimale temperatuur nodig van 8 graden. Dat kan in het voorjaar zomaar een enkele weken tijdwinst opleveren.

Heeft het graszaad voldoende warmte en vocht dan is een oude regel dat er in totaal 100 graden nodig zijn voor het graszaad. Bij een bodemtemperatuur van 10 graden duurt het ontkiemen dus 10 dagen. Bij oplopende temperaturen verloopt het kiemproces van graszaad dus steeds sneller.

Door het graszaad met de juiste zorg uit te kiezen is het voor iedereen mogelijk een mooi gazon te zaaien. Een tuinklus in het voorjaar die enorm veel voldoening geeft!